Vill du berätta om din ras?
Berätta om dina erfarenheter av denna ras, så att andra besökare kan lära sig om mer.

Du måste logga in först!
Logga in överst på denna sida.

Vovves medlemmar skriver vad de tycker om Portugisisk Vattenhund

Letar du efter en ras och kan inte bestämma dig? Läs vad Vovves medlemmar tycker om de raser som de själva har erfarenhet av. Både positivt och negativt!
Storamy skriver 16 mars 2013:
Nu när min Portisvalp vuxit upp till en härlig ung dam (nåja...) på 1 år tycker jag att jag törs dela av mig av min upplevelse av rasen. Jag skriver "min" för det är hon även om "vi" består av en familj med två vuxna och två tonåringar så är hon i allra högsta grad min!

Dids är min första hund och jag läste på mycket innan - förstod att en Portis kanske inte var det självklara valet för en förstagångshundägare, men vi fastnade trots detta för rasen och bestämde oss för att lägga tid och energi på att lära oss att bli bra hundägare.

Beredda på det värsta, men spända av förväntan hämtade vi vår valp. Vi var beredda på att få inredningen söndertuggad och golvet nerkissat, kläderna söndergnagda o.s.v. Det vi fick var det allra mest lyhörda och rara i hundväg. En liten valpsing som kanske misslyckats och kissat inne en tio gånger under hela sin uppväxt och då har det var vårt fel som inte sett hennes signaler (eller inte reagerat tillräckligt fort). Hon suger upp kunskap som en svamp, vill alltid vara nära - helst mig - men hela familjen duger om jag inte är i närheten. Hon älskar våra tre katter som hon leker med på ett otäckt kattlikt sätt :-) Hon älskar alla hundar och människor. Vi har hunnit med ett antal hundkurser vid det här laget och hon brukar vara "bäst i klassen" . Vi går allmänlydnad just nu och i vår blir det viltspårskurs. Hon älskar helt enkelt att jobba. Hon är otroligt kontaktsökande och är därför lätta att jobba med. Att ha en lös funkar utmärkt och inkallning sitter som en smäck. Hon älskar att simma och bada - är man en vattenhund så är man!

Vi går mycket i skog och mark, men hon har inga problem med stadsmiljö heller. Upplever henne som en mycket trygg och orädd hund. Hon behöver aktiveras, både fysiskt och mentalt. Men hon har lätt för att koppla av både hemma och när det inte händer något på hundklubben. Skönt tycker jag.

Något resursförsvar ser vi inte hos henne överhuvudtaget, tvärt om brukar hon försöka truga på våra katter sina köttben...

Hon är inte speciellt intresserad av mat, hennes favoritbelöningar är därför mera lek än godis, för en dragkamp med matte säger hon aldrig nej till!

Pälsvården då? Tja , vi var beredda på det värsta och laddade upp med en egen klippmaskin och kammar och borstar. Det ÄR en hel del pälsvård, men inte så mycket som jag trodde. Vi tar en liten mysstund var och varannan dag. Bad blir ungefär var tredje vecka. Enkelt och odramatiskt då hon i motsats till katterna älskar att bada.
Om jag någon gång skaffar en hund till blir det absolut en Portis! Jag älskar verkligen rasen och vår Dids är den bästa av alla hundar - självklart! Och jag är inte ett dugg partisk...
bella o mia skriver 9 januari 2011:
Det var en solig sommardag när vi fick hem våran Bella, som är en renrasig portugisisk vattenhund. Det är också vår första gemensamma hund i familjen.
Att vi skaffade just en portugis var för att mannen i familjen är allergisk. Det har verkligen varit toppen i den synpunkten och han har inte kännt av någonting av sin allergi med Bella!
Vi har verkligen bara gott att säga om denna ras. Hon har nu hunnit bli 7 månader gammal.
Hon är otroligt klok och en trogen och följsam vän.
Vi har barn i familjen, som är 7 och 9 år gamla och det funkar vekligen jätte bra. hon är fantastiskt snäll med dem. Minsta pojken och hon kan verkligen busa tillsammans, vilket hon älskar! Hon ställer på all sorts lek och ju hårdare och busigare lekar, desto roligare tycker hon.
Hon har aldrig visat någon tendens till agression, man kan ta maten ur munnen på henne, barnen kan snubbla över henne när hon ligger och sover utan några problem osv.
Hon älskar att ha sällskap och ligger gärna på en i soffan när man tittar på TV. Avgudar alla i familjen och väljer inte bara en som hon tyr sig till. Hon stryker efter oss och ligger gärna nära en hela tiden. Vill vara med där det händer grejer. Gäster och besök är jätte kul. Älskar alla människor och framförallt barn.
Hon har lätt för att koppla av och är inte någon nervös hund. Tål tuffa tag och gå att ha med på allt!
Hennes negativa sidor är ej många, men hon kan dock vara lite busig och hittar gärna på bus när hon är själv hemma. Då kan det hända att hon tuggar på grejer som hon hittar, allt i från tidningar till leksaker.
Vi märker att hon mår som bäst när hon har fått mycket motion och hjärn gympa, leta efter saker, kurragömma osv.
Är en hundras som behöver ganska mycker stimulans, men samtidigt funkar det bra att då och då bara ha vilodagar .
Men som sagt så har vi så otroligt mycket gott att säga om henne och skulle aldrig kunna tänka oss ett liv utan henne nu! Skänker så mycket glädje till både oss vuxna och barnen i familjen.
AMN-PWD skriver 12 maj 2009:
När vår familj fick hem Caesar så insåg vi inte först vad vi hade gett oss in i. Detta var ingen vanlig liten valp inte. Att Caesar var vår första hund gjorde inte saken bättre. Vi vuxna var uppvuxna med hundar, Tax, Pudel, Grand Danois och Golden men ingen portis. Tyvärr. Nåväl, det hela slutade lyckligt. Caesar är 3,5 år idag, en lugn och värdig vuxen hund som bara får "ryck" ibland och vi skulle inte vilja vara utan honom.

En portisvalp kan vara bitig, hoppig, busig, hopplöst egensinnig, full med hyss och väldigt rolig. En bestämd ledare i familjen är ett absolut måste. Vana vid hund eller intentioner om att lära sig vara en bestämd ledare är nödvändig. Annars kan det bli väldigt fel. En portis TÄNKER SJÄLV och gör inte som du vill om han inte vinner något på det. Vår portis är mycket självständig, egensinnig, inte särskilt tillgiven och testar gränserna varje dag trots tydliga regler. Han är kastrerad och går på hunddagis där han inte tolererar att befinna sig i andra rum än där människoledarna är. För honom räcker det inte med andra hundar som sällskap och att han skulle vara ensam hemma är inte att tänka på.

Caesar älskar att gå på kurs och träna. Allt från spår till Agility och det roligaste hittills är Rallylydnad. Han är alltid duktigast på kursträffarna, smidig, följsam och uppmärksam på matte. För matte har ju godis... Alla blir hänförda över hur duktig han är vilket är ett nöje för matte. Vi tränar lite varje dag för det behöver hans hjärna. Att vara lös i skogen och springa är också ett behov som måste tillgodoses minst 3 ggr i veckan, minst. Simma på sommaren är också ett måste, apportera är kul tycker Caesar som inte gärna vill lämna ifrån sig apporten när han kommit till land, försjutton, bäst att gömma den i vassen så dom inte kastar ut den igen, tänker han.

Så med humor, tålamod och tydliga regler umgås vi med denna unika varelse som inte är en hund i familjen utan en personlighet utanför det vanliga. Nästa hund blir inte en portis men aldrig har vi haft så jobbigt och så kul.
Portis_galen skriver 11 maj 2009:
Portugisisk vattenhund är en mycket speciell hund, de är lekfulla, aktiva och envisa. De gör allt för att få sin vilja igenom så det gäller att vara bestämd redan från första början. Vatten älskar de såklart och leker och simmar gärna. Men badkaret är inte lika poppis, men när man väl duschat sin portugis så får man se en väldigt fartfylld underhållning. De torkar sig mot allt de kommer åt. Portugisisk vattenhund uttrycker sin vilja mycket tydligt och blir frustrerade om man inte förstår vad det är de vill säga.
Det finns, liksom hos andra raser, många positiva egenskaper. Några är tillexempel att de är tillgivna sin familj/flock och vill skydda, snälla och lättlärda och de startar aldrig bråk. Negativt med rasen är väl att de är avvaktande mot främmande (vilket förstås kan vara bra med), väldigt envisa och kan ibland vara svåra att "övertala". Om man inte är pälsvårdsintresserad är inte detta rasen som rekommenderas, visst man kan klippa ner dem men det är fortfarande jobb, såsom noggrann borstning och regelbunden klippning. Om man inte borstar regelbundet kan pälsen tova igen.

Min hund klarar av det mesta, att vara med barn, andra hundar, stan och landet. Med barn är han jättesnäll och försiktig och är väldigt tålmodig. Andra hundar är kul tycker Hugo, även om han inte är accepterad hos alla. Hugo bor både på landet och i stan och båda ställena går lika bra. I stan går han lugnt vid min sida när vi traskar bland folk och på landet släpper han loss och springer runt som en galning. Men han kommer när man ropar, om han inte vill nosa lite först förstås.
Jag tränar lite allt möjligt med Hugo. Lydnad tränar vi mycket men även agility, freestyle, spår och sök. Hugo gillar att använda sin nos så spår är perfekt för honom. Specialsök gillar Hugo mycket, han förstod väldigt snabbt vad det var han skulle göra. Lydnaden funkar bra för det mesta, förutom när det är blött i gräset eller löptikar i närheten. Agilityn funkar utmärkt, Hugo älskar att hoppa över hinder och springa igenom tunnlar. På somrarna badar Hugo mycket såklart och han simmar allt längre och har börjat dyka lite.

Portugisiska vattenhundar är väldigt glada hundar med stark personlighet.
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Border Collie | Jack Russell Terrier | Bearded Collie | Golden Retriever | Grand Danois | Yorkshireterrier
© 1998-2022 Enfinia AB