Vill du berätta om din ras?
Berätta om dina erfarenheter av denna ras, så att andra besökare kan lära sig om mer.

Du måste logga in först!
Logga in överst på denna sida.

Vovves medlemmar skriver vad de tycker om Pudel

Letar du efter en ras och kan inte bestämma dig? Läs vad Vovves medlemmar tycker om de raser som de själva har erfarenhet av. Både positivt och negativt!
taggen skriver 5 november 2016:
Just nu har vi en liten gosig Toypudel men har innan haft dvärgpudlar och jag säger bara så här: En gång pudel alltid pudel!
FeliciaNeider skriver 13 september 2014:
Har nu haft två mellanpudlar och det är perfekta för en familj som ändå vill ha en hund som gillar att träna. Dem är lätta att ta med sig, kan vara lugna inomhus och älskar att träna och gå långa promenader. En allsidig hund som är perfekt för alla ändamål. Våran pudel vi har nu tränar vi rallylydnad, spår, agility och lydnad med, allsidig alltså :)
Det jobbiga enlig mig är ju pälsvården, de måste badas, föna, borstas och trimmas - men de fäller ingenting och är bra för allergiker!
kajsaflisa skriver 14 maj 2014:
För det första är det stor skillnad i omdömme vad gäller toy, dvärg, mellan och storpudel. Storpudeln är dessutom en egen ras pga sina skillnader i gener. Jag har mellanpudel och har så haft i snart 50 år. Den är allsidig, perfekt för agility och Freestyle. Men är även en bra brukshund, duktig på sök och spårning. Den är behändig till storleken, skäller gärna i bostaden för att tala om att någon kommer. Är trogen och visar sin tacksamhet samt går aldrig ifrån sin husse eller matte.
alexlinn skriver 14 september 2012:
Har en underbar drygt treårig liten dvärgtik .

Negativt:

jättekräsen med mat. Vanligt men gäller inte alla ( en del grannars hundar slukar allt, finns minst 11 pudlar nära oss , tre äter allt)

Svårt att komma åt de längst bak sittande tänderna (måste förmodligen skrapas en gång om året)

Positivt:

Så söt------ ingen kan låta bli att säga det.

Väldigt social, älskar frfr allt barn (strävar alltid att gå mot barnröster) men respekterar barn som är lite ängsliga .

Hundrädda mammor har bett att få klappa henne för att försöka vänja sig och inte överföra sin hundrädsla till sina barn...
Alla vi möter faller för hennes charm.

Fungerar bra med de flesta hundar, är inte aggressiv men kräver respekt-------men är livrädd för ett litet fåtal hundar, mest svarta, och springer o gömmer sig när vi möter dem men kommer tillbaka när vi avlägsnat oss från "faran"
Kan alltid ha henne utan koppel eftersom hon alltid håller koll på mig-------har ibland en känsla av att det är hon som kollar att allt är ok med mig( särskilt i besvärlig terräng).

Passar väldigt bra för agility----- är nästan som en katt fysiskt o väldigt följsam

Alla pudlar är förstås inte lika . Men jag tror att det det finns dessa inneboende potentialer i rasen.

Enligt min erfarenhet finns det många andra raser som är lika bra.
Sen beror det ju på hur man handhar sin hund.
Men tror att pudlar är mer intuitiva än de flesta andra raser---på gott och ont kanske. (Jag har erfarenhet av många andra raser)
Men allt jag skrivit gäller förstås mest min hund
jumjumoja skriver 25 augusti 2011:
JumJums matte tycker:
Köpte efter en ryggoperation en mellan pudelpojke, som blev min friskvård. Det bästa jag gjort, hade tänkt köpa en Dalmatiner men vågade inte då jag inte visste vad jag skulle hålla för. Vilket liv det blev på min 16-åring när jag talade om att familjen utökats med en liten pudelpojke. Nu är han hela famijens älskling och den ny 17-åriga sonen har hur roligt som helst när de spelar fotboll och pudelpojken hinner först med att ta bollen, gissa om sonen får jobba och träna snabbhet i fötterna. Jag förstod nog inte vilket lyckat köp det blev, nu går vi långa promenader på 1-2 timmar och han är snabb och läraktig. En fantastisk kompis som alltid finns vid min sida. Glad, social och inget hår i soffan.
Det negativa är naturligtvis pälsvården då jag valt att inte lammklippa honom men varje tillfälle med pälsvård blir också ett tillfälle för närhet.
pudelnudel skriver 18 mars 2011:
Har 3 stycken fantastiska dvärg pudlar, en på snart 8 år, en 5 åring och 1 åring.
Jag tycker att pudlar har allt, de är roliga, livliga och kloka. Våra hundar är väldigt lättlärda, och villiga för att lära.
Lydiga, även utomhus. Älskar alla barn så länge de inte är hårdhänta.

+ för att de älskar nya människor.
+ för att de lyssnar mycket bra
+ för att de är så lättlärda
+ Långlivade

- för att de kan bli hoppiga
- för att de lätt får tandproblem
- för att de kan bli något skälliga och vaktiga.
:)
Kennel Anuradhas skriver 16 maj 2010:
Äger i dagsläget 5 pudlar och två av dem bor hemma hos mig. Ludde svart mellanpudel som fyllde 7 år januari är min gosiga kille som aldrig skulle kunna lämna mig. Han vill alltid vara så nära som möjligt och följer med på allt han får. Doris 5 år är en liten bestämd dam. Vit mellanpudel som vet att hon är snygg. Har varit med på många utställningar och gillar att visa upp sig. Hon fick ett gäng valpar i december och i april när två valpar ännu var kvar flyttade hon hem till LIsa som är mamma till en kompis till mig. Doris trivs bra nu när hon får vara ensam och får ha det lugnt och skönt. Behöver vila efter att tagit hand om alla valparna.
Love@cookiechiko skriver 13 april 2010:
Vi är en barnfamilj med barn i 13,12,8 och 4 års åldern.Pappan i familjen är allergisk så vi provade med flera raser han råkade tåla en del men inte alla så blev det en dvärpudel tik för vår del.

Hon är 4 månader och den bästa köp vi någonsin gjort.En glad och aktiv hund som älskar att göra cirkus konster men är lugn och mycket gosig av sig när det krävs.Social van vid olika miljöer höga ljud,barnskaror för lösa katter,kaniner mm har även vant henne att bäras i väska och just när man åker buss eller ska hämta barnen i förskola där dem inte tillåter lösa hundar.Har inga problem med att bada klippa klor eller borsta tänderna.
Vi bor i villa med stort tomt så hon går även lös på tomten men alltid under en uppsikt av oss vuxna eller äldsta barnet på 13 år.Håller med de flesta pudel ägare rolig och social hund kan man inte hitta vi är helt övertygade att vi valde rätt ras.
I framtiden vill vi träna i rally lydnad men just nu så njuter vi!<3

Thriller skriver 28 november 2009:
Ägare till en 8 mån storpudelhande modell riktigt stor. Trots det en smidig hund som inta tar stor plats och smyger omkring ljudlöst.

Possitivt:
Att den inte fäller och är allergivänlig har flera redan skrivit. Jag kan bara intyga detta då min man är allergisk. Kan då poängtera efter lite letande och rekommendationer från uppfödare att de svarta tycks vara mer allergivänligare än de andra färgerna.
Oerhört trygg och stabil hund. "Pudelfnatt" är oftast en överslags handling som går att arbeta bort.
Tyst (tror knappt min har några stämband)
Viltren
Går att använda till allt. Min är dock som någon annan också beskrev livrädd för vatten och vill inte blöta ner tårna. Mkt praktiskt då han inte smutsar ner sig.
Lättlärd. Min är i princip redan klar för LK1.
Lagomt social familjehund som inte kastar sig över allt och alla.

Negativt:
Pälsvård om man vill ha lite längre päls. Nedklippt mycket lättskött.
Ganska dyr i drift då man behöver riktigt bra utrustning för att kunna klippa själv regelbundet eller kostsamma besök hos hundtrim.
Är du intresserad av utställning bör du tänka dig för två gånger. Med pudel handlar det mycket om tävling i frisering vilket både är jobbigt att sköta och dyrt att klippa.
G S-M skriver 1 september 2009:
Pudelns positiva egenskaper:
De fäller inte.
De är glada pigga och hänger med på allt!
De är läraktiga...
Du kan träna vad du vill med Pudeln oavsett stl. Lydnad/Spår/Sök/Bruks/Agillity/Utställning/ Soffpotatis *L* m.m
Det finns en storlek för alla... Toy/Dvärg/Mellan/Stor
I färgerna: Svart/Vit/Brun/Aprikos/Röd/Silver
Negativa Egenskaper: Finns inga.... !! Jo om man inte tycker om pälsvård... Pälsen växer hela hundens liv, den rakar man kort eller formklipper en "frisyr"
De passar lika bra på landet som i staden..
Barn... ALLA barn måste läras av vuxna personer att umgås med hundar på rätt sätt! Hundar oas ras är inga leksaker man kan vara hårdhänt mot!
/Hälsn
Matte till Pudlar..

nettsingen skriver 26 juni 2009:
Jag har en dvärgpudel på 7 mån. Han är aktiv och gillar massa saker. Han gillar att söka efter godis tex under mattor, bakom stolsben etc. Han är lättlärd. Just nu är han i trotsåldern och då tränar vi bara det han har lärt sig inget nytt.
Det negativa jag har upptäckt är att min hund är väldigt skällig och det är svårt att få bukt med men med träning ska väl det gå också.
z_Love skriver 12 juni 2009:
Jag har haft pudel i sju år (en dvärgpudel) och om jag ska sammanfatta mitt intryck så är det: "Katt på hett plåttak". Han är en outtröttlig atlet som helst skulle vara i rörelse hela dagarna.

Han är oerhört personlig och intelligent och har väldigt lätt för att lära sig sådant man säger till honom ofta, tecken, ansiktsuttryck och gester. Det är för att de är så sociala och verkligen vill samspela hela tiden. Han kommunicerar oavbrutet med kroppsspråket och om man ger sig vinn om att använda samma uttryck i samma situationer, att göra tydliga gester och försöka kommunicera så mycket som möjligt, så kan man få väldigt fin kontakt med en så smart hund.

Precis som många andra pudlar har han haft oerhört mycket problem med sina öron, men detta beror helt eller delvis på en okänd allergi. Han har också en känslig mage, men utöver dessa saker är han frisk och pigg som en valp. För att han ska kunna behålla den här valpigheten och energin har jag varit jättenoga med att han ska hålla vikten och alltid ska vara i god kondition. Vi cykeltränar och han springer med glädje upp till två mil. Han kan också klättra i träd och hänger med när vi kryper i grottor och sådant. Det är överhuvudtaget en mycket vig och atletisk ras.

En pudel blir precis som du gör den till. Den kan lätt bli bjäbbig, skällig och bitig om du inte uppfostrar den. Du kan också behöva dämpa deras "spattighet" lite genom att själv agera orubbligt lugn och inte egga den med bollkastning och sådant i onödan.

Min hund, liksom rasen i stort vad jag har läst, lyder inte gärna hårda kommandon. Det sårar honom och gör att han inte vill samarbeta. För att han ska vara mottaglig måste vi ha god kontakt, vara "sams" och jag ska prata med låg och trevlig röst, i det närmaste viska. Då lyder han gärna. Jag tror att pudlar är för stolta för att beordras att göra saker och de kräver respekt av såväl artfränder som ägare.

Han har ingen som helst jaktlust och bryr sig inte om andra djur. Han är jätteenkel att ha lös och att ge kommandon på långt avstånd, men man får finna sig i att han inte skyndar sig tillbaka - först ska han se om det finns något mer intressant där han är. Jag kan nog aldrig få en fullständigt blind lydnad från min hund, han är en stolt livsnjutare. Men han är mycket mån om sin flock och har ett tillitsfullt, vänligt kynne. De bekanta som han träffat några gånger lägger han till i sitt "vänregister" och hälsar med stor glädje då de kommer. Annars vaktar han mycket med skall, vilket man tjänar på att dämpa så tidigt som möjligt hos valpen. Han är inte rädd för något och brukar följa med och se på nyårsfyrverkeriet i parken t ex.

Min pudel tycker om att sitta på bordet och titta ut genom fönstret och har t.o.m somnat i fruktskålen. Han åker gärna cykelkorg och har med nöje hoppat studsmatta, han kan sitta på min ena axel i folksamlingar för att se bättre, om man håller försiktigt om framtassarna. Det här är hundar du kan ha med vartsomhelst, som anpassar sig till allt och inte är rädda för någonting.

Några frågor du som blivande pudelägare kan ställa dig är:

Vill du ha en outtröttlig atlet som inte gärna sover bort livet i soffhörnet? Vill du hitta på massor av roliga saker med din hund, som inte nödvändigtvis behöver vara bruks utan precis vad som helst? Har du tid att umgås med hunden mycket och vill ta med den överallt? Står du ut med att borsta den varannan dag för att den inte ska se ut som en "gathund"? Vill du ha en ytterst personlig hund som blir speciellare för varje år, hälften hund, hälften katt? DÅ ska du ha en pudel!! : )
krakelk skriver 31 maj 2009:
Nu har jag varit ägare till en storpudel i strax över 2 år, här är mina erfarenheter.

Sonya är en cool jycke som anpassar sig väldigt bra i olika miljöer och situationer. Vare sig det är full fart hela dagarna långa eller slacking på högsta nivå så tycks hon alltid vara nöjd.

Hon är alltid på för allt som erbjuds i form av uppletande, spår eller agility, men sök är det hon älskar mest! Hon är arbetsvillig och glad, lättmotiverad och lättlärd.
Sonya har varit en genomgo jycke sen den dagen hon kom, dock lite reserverad mot främlingar men det märks inte av så mycket i dagens läge.
Hon är oerhört lyhörd och trofast mot sin familj och dom hon känner, hon blir överlycklig när hon träffar på bekanta på promenaden.
Hon älskar att leka med andra hundar, vilka som helst, spelar ingen roll om den är liten eller stor, tik eller hane, hon ska ha igång alla och springer frivarv och lockar och pockar tills dom kommer igång, hon ser lite ut som en kalv på grönbete då!
Sonya skäller en gång när det ringer på dörrklockan men annars är hon tyst.
Hon tycker om att observera barn och följa efter dom, men vill helst inte delta i deras lek. Hon trivs mest med barn som inte är intresserade av henne.

Även om pudeln har sitt ursprung som en vattenapporterande ras så är det inget som märks i Sonya, hon doppar tårna som mest och får världens fnatt efteråt. Den som skaffar en pudel ska vara medveten om att dom får sina glada ryck i bland och det hjälper om man som ägare tycker att det är roligt, även om det ibland kan komma på de mest olämliga ställena. Dom drar ner rumpan mot backen och ger järnet runt, runt, runt! Samtidigt som smilbanden är dragna upp mot öronen, ja, en fröjd för ögat!

Jag uppfattar pudeln som en otroligt intelligent ras, den är uppfinningsrik och levnadsglad. En liten clown i burrig frisyr. En underbar hundras!

Ida med Gizmo skriver 26 maj 2009:
Pudeln är en allsidig ras med många egenskaper.
Den är väldigt flexibel, min hund hänger med på allt!
Ena dagen kan vi vara ute i skogen, nästa åker vi tåg/buss/tunnelbana.

Jag har haft min hund i lägenhet och aldrig haft problem
med skällande, när jag kopplar av i soffan gör han det också.
Han anpassar sig lätt efter mig, om jag är sjuk i några dagar är det inget problem.

Pudlar är extremt lättlärda vilket kan vara både en fördel och nackdel.
De lär sig lätt saker på eget bevåg som de kan ha nytta av,
tex att när matte inte ser kan jag sno den där mackan från bordet.
Men de lär sig nya trick otroligt snabbt, ibland krävs det enbart 3-4 repetitioner för att
de ska få grepp på vad man vill.

De kan vara riktigt duktiga på att spåra också,
min egen hund har aldrig fått någon särskild träning men gör det helt naturligt och
han älskar det. Pudlar leker ofta med varandra genom att jaga varandra i cirklar.

Pälsen kräver en del skötsel, det fastnar lätt smuts och grenar i pälsen så därför
kan man behöva borta pälsen ofta.
Regelbundna bad och klippning håller pälsen ren från tovor.
Om man inte är så intresserad av pälsvård kan man ha pudeln kortklippt.
Det är en fördel med pälsen, man kan styla den lite som man vill och
det växer ju alltid ut igen om man skulle klippa fel eller bli missnöjd.

Pudeln har något för de flesta och söker man en pigg och alert livskamrat
ska man definitivt kika närmre på pudeln, som dessutom finns i 4 olika storlekar.


PudelFnatt skriver 21 maj 2009:
Pudeln är den härligaste, roligaste och helt enkelt den bästa rasen som finns !
Om man vill ha en bästa vän som både älskar att mysa och busa är pudeln det självklara valet!
Fäller ingen päls, allergivänliga och superroliga med deras fnatt - och hur söta som helst !
storpudlan skriver 17 maj 2009:
Storpudel, en hund med mycket fart och fläkt i! Passar till allt som man vill göra med sin hund.
Storpudeln är en glad, positiv ras dock envis till tusen men det behöver inte vara något negativt.

marihelene69 skriver 13 maj 2009:
Jag har haft pudlar i ca 17 år. Jag tycker att de är oerhört trofasta och sociala. De vill att alla i flocken ska må bra, och helst ska hela flocken vara samlad hela tiden. Pälsvården är inga problem. Som någon annan skrev så fäller pudlar inte alls, och då tar jag hellre lite kamning i stället. Det kan dock bli lite jobbigt när de är för långhåriga. Jag klipper ner dem till en "jämn" frisyr, står icke ut med utställningsfrisyren. Den är ju dessutom skyldig till pudelns töntstämpel.

Pudlar får ofta problem med magen, så man måste vara noga med maten, annars kommer den ut i icke önskad form fram eller bak...

Sen måste jag ju säga att min Oskar troligen inte är någon pudel då, eftersom pudlar enligt rasstandarden ständigt ska vara aktiva... Segare hund får man leta efter. Simon är dock en ärkepudel. Full fart och full i bus.
Fluffmonster skriver 12 maj 2009:


Pudel, en ras som är så mycket mer än bara en tanthund.

Rasens frisyrer har fått många att missbedöma denna ras eller skaffat sig fördomar mot den genom åren. För mig så är frisyrerna en berättelse från förr i tiden, som bevisar att rasen en gång har vart vattenapporterande jakthund.

Stora delar av pälsen på kroppen klipptes bort för att hunden skulle kunna röra sig snabbare och friare i vattnet. Det som lämnades kvar var päls runt bröstkorg samt leder för att skydda hundens organ i det kalla vattnet. För att jägarna skulle kunna känna igen sin egna hund i vattnet på längre sikt så knöts ett band runt huvudtofsen. Detta blev sen en av våra populäraste utställningsfrisyrer, lejonklippningen!

"klok som en pudel" är något som rasen lever upp till med sin lättlärdhet och sitt trevliga humör. En pudel får dig alltid att skratta med sitt klassiska pudelfnatt-ryck.

Pudeln är en sann sällskapshund som ger dig fler möjligheter och alternativ än någon annan ras. Du kan välja mellan fyra olika storlekar, toy, dvärg, mellan och stor. På detta kan du även välja mellan sex färger, svart, vitt, silver, röd, aprikos eller brun. Dessa färger är godkända i Sverige men utomlands så finns det fler färger som harlekin, black and tan, blå, creme osv.

Pudeln går verkligen att göra till sin egen, dess päls växer hela tiden vilket innebär att du kan klippa och forma frisyrer så långt fantasin sträcker sig. Några standard frisyrer är lamnklippning, Toiletteklippning (T60), second puppy, contential lejonklippning, amerikansk lejonklippning, engelsk lejonklippning och valpklippning.

Många anger pälsen som något negativt med pudeln men jag ser bara det positiva med den. Pudeln hårar inte och inte så svårskött som alla säger, blir pälsskötandet för jobbigt så kan du alltid raka eller klippa ner hunden till en kortare frisyr.

Även om pudeln passar utmärkt bara som en kamrat på promenaden eller sällskap i soffan så har rasen även visat stora framgångar i utställningsringar, agility- och lydnadstävlingar.

Pudeln är anpassbar även om du bor i en liten etta på östermalm eller på en stor gård i Roslagen. Jag har upplevt rasen som väldigt social, kan lätt vistas i miljöer med mycket folk utan problem, barn som vuxna! Mina pudlar har alltid älskat barn och tillhör inte till dem ”skälliga” pudlar även om många påstår att rasen är en sådan.

Det spelar inte så roll vad andra säger om rasen, för i slutändan så handlar det bara om hur du och din familj väljer att uppfostra er hund och vilka gränser ni sätter.
Hårboll skriver 12 maj 2009:
Jag har bara varit pudelägare i två år och det är min hund (dvärgpudel) jag skriver om, jag har inte tillräcklig erfarenhet att bedöma om hon är representativ för rasen.

Hon är väldigt intelligent. Hon förstår bra vad jag menar även om jag använder långa meningar och till och med ord jag inte använt tidigare. Det riktigt speciella med henne tycker jag är hennes förmåga att göra sig förstådd med hjälp av läten, mimik och dröjande blickar. Jag har aldrig stött på någon som har ens i närheten av hennes övertalningsförmåga.

Hon är kärleksfull, tillgiven, gladlynt och nyfiken. I princip ingenting skrämmer henne, hon har en otrolig livsaptit. Hon älskar människor och andra hundar. Hon är aldrig aggressiv, vaktar ingenting utan apporterar gärna sina märgben. Hon är lekfull och tycker att föremål är bättre belöning än godis. Vid träning är det viktigt med korta, roliga pass med mycket lek. Om man använder hård röst eller verkar sur blir hon flamsig för att blidka.

Det negativa överlag med henne är bland annat hennes flamsighet, hon har svårt att vara seriös. Hon är lättdistraherad och utåtriktad och det kan vara svårt att få henne att fokusera på en själv vid störningar. Hon är en översocial ångvält. Hon vill ha "Party, party!!!" och hög lön om hon ska slita sig från någon intressant, arbeta för arbetets skull är helt klart överreklamerat. Hon är studsig och har mycket energi. Hon tänker aldrig efter före fast hon otvivelaktigt har en skarp hjärna där inne. Hon är påhittig och enveten och övertygad om att "my way is the highway". Hon har överraskande stor jaktinstinkt och jag kan definitivt inte ha henne lös överallt. Överlag är hon ganska självständig och inte beroende av mig även om hon älskar att umgås och hitta på saker när hon har tid.

Jag har testat själv, helt som hobby och inte enligt tävlingsregler, uppletande, spår, agility, tricksinlärning och hushållssysslor (ex vardagsapportering med klicker) och hon tycker om alla aktiviteter. Lydnad är inte hennes grej för hon avskyr att nöta in saker. En annan sak hon överraskande nog hatar är att bada.

Hälsomässigt (hon är ca 2,5 år nu) är enda problemet vi haft en ganska långdragen svampinfektion i öronen. Jag sköter henne inte alls lika noga som många andra sköter sina pudlar. Hon klipps oftast ner en gång i månaden, badas sällan, borstar tänderna några gånger i veckan (pudlar kan få dåliga tänder) och några gånger i veckan drar vi några öronhår med hjälp av fingrarna och puder.
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Dvärgschnauzer | Lagotto Romagnolo | Chihuahua | Schäfer | Yorkshireterrier | Grand Danois | Fransk Bulldogg
© 1998-2020 Enfinia AB