Vill du berätta om din ras?
Berätta om dina erfarenheter av denna ras, så att andra besökare kan lära sig om mer.

Du måste logga in först!
Logga in överst på denna sida.

Vovves medlemmar skriver vad de tycker om Rottweiler

Letar du efter en ras och kan inte bestämma dig? Läs vad Vovves medlemmar tycker om de raser som de själva har erfarenhet av. Både positivt och negativt!
Gyrild skriver 24 oktober 2012:
Min rottweiler är helt underbar. Hon är busig, rolig, har humor, är kelig och alltid glad. Hon hämtar ved, hon bär hem tidningen, hon snor strumpor från torkställningen för hon vill att jag ska jaga henne. Hon har tonvis med energi när vi är ute (vilket vi är flera timmar dagligen). Jag ger henne en motionsrunda och en rallyrunda (som jag kallar det), då vi sparkar fotboll, kastar pinnar och springer. Hon lyder fint, fast trotsar en del. Men när det verkligen gäller förstår hon mitt allvar och är exemplarisk (exempelvis när jag "ber" henne spotta ut fågeln hon just fångat, eller stanna i stället för att kuta efter harar och rådjur.Hon älskar att fånga saker (exempelvis flygande småfåglar), bära saker, sno saker (hennes busiga blick är obetalbar), spåra, hämta saker och att umgås med andra hundar- eller varför inte katter.

Jag tänker inte skriva att rottweilern inte är en nybörjarhund. Jag har förvisso haft hund tidigare, en bearded collie. Men det var över tio år sedan och det går inte att jämföra dessa två raser. Nybörjare eller ej, jag vet att det handlar om engagemang, kärlek och att man faktiskt tycker det är roligt att träna och bygga upp en stark relation med hunden. En rottweiler är inte extra "jobbig" eller "svår". Den har mycket energi och den skall kanaliseras. Det handlar om hur mycket man själv förmår att ge. Och att man tycker det är roligt. Jag skulle köpa mig en ny katt, men kom hem med en understimulerad och överviktig 1, 5 årig Rottweiler. Nu hör det till saken att jag bor i hus på landet, har en stor familj, jobbar hemma och behöver i princip aldrig lämna henne ensam. De stunder jag behöver åka hemifrån, lägger hon sig och väntar snällt tills någon av oss i familjen dyker upp igen. Då håller katten henne sällskap. Det finns utrymme för en stor energisk hund under sådana omständigheter. Om jag hade jobbat heltid, inte haft ett hus på landet, inte haft en stor familj osv, så upplever jag att mina möjligheter att ge henne det hon behöver hade varit begränsade. Jag kan inte rekommendera någon att impulsköpa en rottweiler, som jag gjorde. Men gillar man utomhusliv, fullt ös och är villig att ge en hel del så får man en väldigt mycket tillbaks :)
rottisrobban skriver 12 juni 2012:
Rottweilern ska vara en hund med mycket motor och motivation för arbete. Den ska var social, nervfast och med en tydlig "av och på knapp". Tyvärr är det flera individer som inte lever upp till detta och det har, på många håll, gett hunden ett dåligt rykte. Som Rottweilerägare har man ett stort ansvar att jobba för rasen som en arbetande hund. För det är vad den är och ska förbli. Den som vill köpa en Rottweiler bör vara väl påläst och medveten om att det är en brukshund. Man bör ha en klar bild av vad man vill med sitt hundköp. Dessutom bör man, då det finns både mentala och fysiska problem i rasen, noga välja var och från vilka föräldrar som man köper sin Rottweiler.

Lever man upp till ovanstående får man en underbar hund som älskar att arbeta och gör allt för att vara husse/matte till lags. En supertrevlig, arbetande hund helt enkelt. Tro inte på något annat!

//Robban
http://rottisrobban.com
fixaren skriver 21 april 2012:
Hej! ja snacka om vilken underbar hund rottweilern är om man tar hand om sin hund på rätt sätt!
Jag har nu en hane som är 9månader väger redan 48 kilo men helt underbar hund !
min förra rottweiler blev 12,5år och han var också en underbar hund som älskade alla! en stor knähund det också!
Nelly_ skriver 14 februari 2012:
Alla hundar är olika... Men min rottweiler är fantastisk! Han är i skrivande stund 12 månader, fyllde alltså 1 år för 8 dagar sedan.

Han är smart, lättlärd, gosig, och lika lätt att egga upp som han är att lugna ner. Han är klumpig ibland, ja. Han väger ju ändå 42 kilo... Men när det kommer till små hundar är han väldigt försiktig. Barn kan det hända att han blir uppjagad när han träffar, tillexempel när de håller i en boll eller springer och så. Han har hoppat upp på 2 barn som har blivit klösta av en klo i ansiktet...

Men de är ingen fara och barnen är snabbt dit igen och vill klappa hunden... :)

Det folk säger är visserligen sant, de behöver motion och mental stimulans, lek osv... Men det betyder inte att hunden kommer krypa ur skinnet om de är 34 - grader ute och man inte vill gå ut... Variation förnöjer :)

Dessutom är min rottweiler den enda hunden jag haft som inte har varit i trotsåldern innan 1 år...

Men du ska orka hålla hunden om han drar iväg i kopplet... Bäst är ju om du lär hunden att aldrig dra, men man kan aldrig vara nog säger... Så låt inte mindre barn gå ut med hunden, och en fördel är det ju om du orkar hålla ca 50 kg på plats ;)

Jag älskar Rottweiler
Joelina skriver 18 september 2011:
Rottweilern är en oerhört självsäker och stadig hund. Jag brukar likna rottweilern med stora tuffa mc-killar; på utsidan ser de hårda (nästan farliga) ut, men egentligen är de stora levande nallebjörnar som gör allt för att få din kärlek, uppmärksamhet och närhet.

Min rottweiler är en import från Tyskland och väger cirkus 72 kilo när han är vältränad. Jag själv väger mindre än min egen hund vilket kan kännas konstigt och oerhört skumt. Men han är en pojkvän för mig, som tar hand om mig i mörka natten och när jag har tittat på läskiga zombiefilmer. Han kryper upp till mig i sängen och lägger huvudet på min mage när det åskar ute.
Dessa stora hundar har en oerhört psykisk och fysisk styrka som de måste få utlopp för. Spår och drag är två perfekta aktiviteter. Jag har även på senaste tid börjat träna på att valla hästarna i hagen - vilket är mycket uppskattat! Hästarna vet precis vad som gäller och jag slipper gå ut i en lerig sörja för att hämta dem. Grannens kossor ligger också bland favoriterna, trots att de går mycket långsamt.

Mein Kleine Boko, som min hund heter, älskar barn och överöser dem gärna med pussar. En perfekt familjehund om barnen får lära sig att när hunden ligger i sin bädd så får man inte störa. Det handlar om att ha en harmoni mellan barn och hund; om hunden får lära sig att han själv får bestämma när det räcker att leka med dessa högljudda små människor, då blir han heller inte aggressiv när han tröttnar, utan han går lugnt i väg och lägger sig på sin plats. Barnen får inte följa efter, utan får fortsätta leka utan honom. Lämna dock aldrig barn ensamma med en hund, oavsett vilken ras det är.


För mig är rottweilern ett perfekt alternativ då jag bor ute på landet och han följer med mig till hästarna och stallet 9 timmar om dagen. För dig som bara söker en sällskapshund kanske du ska se över några fler alternativ, då rottweilern behöver en stark och tydlig hand och uppgifter som han får lösa. Hur du bor spelar ingen roll, bara du har närhet till skog och mark där han kan få springa lös och röra sig fritt. Men det är en stor hund, både till storlek och hjärnkapacitet, och kanske inte världens bästa "förstagångshund". Så var beredd på envishet, tuffa kamper och en dregglande hund som vill sitta i ditt knä 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan! :)
-Ronja- skriver 13 april 2011:
Att leva ihop med en Rottweiler

Träning
Tålamod är din bästa vänn i detta läget. förstålse för att hunden mognar väldigt sent i livet, med andra ord att leka fram lydnaden ger snabbast resultat. Rottisen testar gärna vart gränserna går, en fast hand som fullföljer, beröma vid rätt. Gärna bruksträning minst 2 ggr veckan uppskattas men med korta intervaller. Spårning är det bästa som finns,

Motion
Långa promenader för att rasta deras hjärna i olika miljöer uppskattas. Ny saker är roligt. Skogen är himmelriket gärna lösa.
Blir lätt varma så på sommaren är det perfect att simma då det älskas. Gärna bus med andra hundar i alla åldrar, men valpar är roligast då dom är på deras nivå.

Vardagen
Du får räkna med att har du inte motionerat ordentligt har du en rastlös hund som gärna gör allt för att driva dej till vansinne, men du har bara dej själv att skylla. En del dregel får man räkna med och hårtussar.
Och att det kan bli trångt i sängen på vintrarna.
Bjuder du hem folk blir dom underhållna av pajasen. Dom testar gära ditt främats tålamod och utnyttjar bara dom får chansen. (fick jag godisen sist ger jag mej inte denna gång ) Självständiga ( dock mammiga ) men med ett öppet öga ifall nåt kul skulle hända.

Allmänt
Sviker aldrig, står stadigt vid din sida. En bästa vänn

Detta är helt basserat på Midas och av min uppfattning av honom.
Nova&Pontus skriver 29 mars 2010:
För mig är rasen rottweiler de underbaraste hundarna som finns. Man bör kanske tänka sig för om det är första hunden, då de har ett starkt psyke och behöver en tydlig ledare.
Rottweilern behöver en hel del stimulans både psykisk och fysisk, varje dag.
Det är en hund som tycker om att jobba och får den det blir det ofta en utmärkt familjemedlem. Jag har erfarenheten av att rottisar verkligen älskar sin familj om de blir behandlade på rätt sätt.
De är också mycket smarta och lyhörda hundar som snabbt läser av en situation. Mina rottisar har alltid varit duktiga med att höra av sig om det kommer någon osv.
En rottweiler kan man i stort forma till vilken träningsgren man vill, jag använder mina mest till lydnad och bruks. En rottweiler är en toppen familjehund om de får rätt förutsättningar! En nackdel är förstås att de dreglar en del och kräver ganska mycket mat. De är en hund som tar stor plats :-)
128Jompa skriver 9 december 2009:
Hej,
Har en rottis tik på 2 ½ år, hon har en enorm arbetsvilja fortfarande lite "omogen" vilket hör till rasen generellt sett. Jag kör sök med min hund vilket hon älskar eftersom hon är människor galen :).

Nackdelen med rottisar:
* de lätt lägger på sig vikt. I vårt fall har vi hållit nere vikten (hon väger 33) genom lagom mängd mat och inga mängder extra mat, om hon vägt mer hade hon inte orkat söket eftersom det är ganska krävande fysiskt.
*En annan nackdel är att de är värme känsliga över lag, vilket är en nackdel om man tävlar under sommar månaderna.
*Har en tendens att vara intresserad av att nosa, man får jobba mer på kontakten än tex BC

Fördelar :
*är att de är tåliga hundar.
*tycker om gos
*tysta skäller endast när det verkligen är något
*bra av/på knapp
*sociala
merete skriver 11 september 2009:
min rottis är kelig och enveten, tycker om människor
Trollebba! skriver 23 maj 2009:
Rottweilern är en riktigt bra arbetande bruksras som ska ha gott om drive, föremålsintresse, kamplust och naturlig skärpa. Tyvärr avlas dessa egenskaper ofta bort hos mindre nogräknade uppfödare för att få "trevliga sällskapshundar". Den ska också ha en stabil mentalitet och vara öppen och social. Sundhet och en god exteriör som håller för hårt arbete är ett måste, men ofta avlas det fram väldigt stora tunga hundar som inte håller för arbete.

En Rottweiler ska även vara en trygg familjemedlem som kan slappna av och ta det lugnt i olika miljöer, men det förutsätter givetvis att hunden fått arbeta ordentligt och är tillfreds med livet. En understimulerad hund hittar sig ett arbete på egen hand, och oftast faller det inte alls ägaren på läppen.
Malinovski skriver 21 maj 2009:
Min rottistjej Molly är helt underbar på allt sätt.

Tyvärr är hon född med ett ledfel, vilket kan vara en risk om du funderar på att skaffa en stor och tung hundras.

Hon är otroligt barnkär och underbar mot äldre.

Hon har en stark egen vilja, men vet att det är matte och husse som bestämmer.
Lindseydread skriver 19 maj 2009:
En rottweiler är en stor och snäll hund, dock ingen hund för någon som inte vill aktivera sin hund.
Rottweilern är mycket snäll och barnkär, min är i alla fall det, dessutom är det en knähund som väger ca 50 kg. Så för människor som inte orkar en 50 kg i famnen så bör man tänka om i val av hund.
Dom dreglar också.

Men om man nu är villig att spendera minst 1 timme till motion och sen en halvtimma till en timme hjärngympa om dagen så är rottisen en hund för dig.
Nu kan man inte lägga ihop 3 st 20 minuters promenader och tro att det räcker. Lägg till en rejäl motionsrunda med den vuxna hunden på de där 3 20 minuters rundorna sen kanske det räcker.

Det är en stor och kraftig hund som många har respekt för, vilket man bör tänka på när man har hunden lös (om man har det). Tänk på de som är hundrädda.

Att tänka på är att den lilla valpen på ca 6 kg som man tar hem kommer inom ett år att väga kring en 40 kg i många fall mer. Så förutom bra mat så bör man kunna en del om AD/HD problem så man vet hur man ska förebygga dem, för hunden kommer bli stor.
Detta märker dock inte jag som rottis ägare då min kille fortfarande i mina ögon väger en dryga 6 kg när han egentligen väger 43kg.

En rottweiler är en trogen kamrat i rätt händer, den älskar att arbeta och ligger gärna och myser med dig en kväll vid tvn. Den kommer aldrig att kräva att du ska spinga en mil i skogen med den, men om du inte aktiverar den så kommer du få en mkt jobbig hund. En understimulerad hund kan hitta på en väldigt massa hyss.

Ska du skaffa en Rottweiler? Gör det! Det är en mycket mycket trevlig ras, OM man vill jobba med dem. Annars bör man överväga en annan ras.
Just_me skriver 18 maj 2009:
Rottweilern är en riktigt underbar hund att äga. Alla har de sina egna personligheter och är verkligen en bästa vän. Om du fått in en rottweiler i hemmet så är det ganska svårt att inte tycka om den.
Men som rottis ägare kommer även ett stort ansvar.
Dels för att rasen fått sådant påhopp av media, och dels ett ansvar gentemot hunden i sig och omgivningen.
För att få en bra grund på din rottweiler så måste man se till att visa från början vem som bestämmer och vara rättvis men konsekvent.
Mycket aktivering och motion krävs, med detta menar jag nu INTE motion i 3 timmar om dagen och 5 min lek med boll. Det räcker nog inte riktigt.
Rottweiler är som sagt en krävande hund och det är väldigt bra om man vet vad man ger sig in på innan man skaffar den.

Den vill vanligtvis få en hel del motion om dagen samt hjärngympa. Jag och min lilltjej (1½år) tränar omkring 30min- 1½ timme hjärngympa varannan dag (Lydnadsklass 1 moment är vanligast här) samt en hel del promenader varje dag. Om vi går en 30min runda så går vi kanske 6-7ggr om dagen, går vi mellan 1-2timmars promenader så går vi ut minst 3 ggr om dagen. Detta funkar bra för henne, en del rottisar kräver mer, andra mindre. Man får pröva sig fram tills man hittar ett "schema" som passar en själv och hunden förstås.

Rottweiler "pratar" även VÄLDIGT mycket (vanligtvis i alla fall), de är rätt kända för detta.
Dock är det inte många som vet detta och blandar ihop rottispratet med morrningar.
Om man lärt känna en rottweiler eller rent av äger en själv så lär man sig att höra skillnad på morr och prat.
Detta är tyvärr något som man som rottweiler ägare får stå ut med när man träffar på folk ute, de tycker att det är obehagligt. Ibland när hunden blir klappad så kan den börja prata men människor som inte känner till rottispratet blir vanligtvis rädda och går därifrån eller rent av tar en omväg för att slippa träffa på er.

Min rottis blev skrämd av barn när hon var liten, samt av en del äldre hundar. Detta har nu visat sig när hon blitt "äldre" genom bl.a utfall mot hundar och reserverad mot barn.
Detta med barnen har dock börjat bli mycket bättre för att vi långsamt gått fram i träning och låtit barn klappa henne ibland och bara prata med henne och muta med godis vilket resulterar i att hon nu inte är lika reserverad. Aggression mot andra hundar börjar även det bli bättre dock gillar hon inte många tikar då hon tidigare blitt överfallen av tikar 6ggr av 7 (en gång var det en äldre hane).
Så se till att eran hund INTE blir utsatt för sådana här situationer som är traumatiska för hunden som valp, det blir bara negativt i slutänden när hunden blir könsmogen och då får man problem som tar sin tid att träna bort.

Skaffa inte en rottweiler för att den är söt eller ser ut som en nallebjörn när den är valp, det ÄR lätt att smälta men man måste även se framåt-
Har jag tiden att ha en hund över huvudtaget?
Man måste även fundera på om man ORKAR lägga så mycket tid på träning som en rottweiler kräver, och om man har lust att stå ut med att folk som man vanligtvis pratar med kanske börjar ta omvägar när man skaffat sig en rottweiler.

En rottweiler kräver disiplin från början till slut.

Se till att när du skaffar en rottweiler att båda föräldradjuren är friska, med bra höfter/armbågar och med bra psyke.

Rottweilern är och kan bli ens själsfrände, med rätt träning och stimuli så får du en underbar vovve som du kommer älska och älska ännu mer än något annat.

Tänk NOGA igenom ditt val av hund. Rottweiler är inte vilken ras som helst.
Se till att du har tiden att träna och aktivera din hund så att du inte ger media och andra chansen att dra ner rasen ännu mer.

Lycka till!

P & Elda skriver 11 maj 2009:
Det här är inte en ras för alla.
Den kan bli hur underbar som helst om man lägger ner lite tid redan från början. Hannar och tikar har en tendens att börja göra utfall. Bästa sättet att förebygga det hela är kontaktövningar och skvallerträning från början. Man får gärna tycka att det är kul med deras egensinne att morra och då lära sig vad de olika morrningarna betyder. Det är jätteviktigt att kolla runt och se på olika hundar och kennlar för att få en hund man vill ha.. Annars kan du fastna med en hund med sviktande mentalitet och då kvittar det hur mycket du jobbar på problemet. Det försvinner inte. Viktigt är oxå att kolla hälsan på mor och far till din valp. Hundarna brukar älska barn, men viktigt att vara närvarande hela tiden hundar och barn umgås. En olycka händer så lätt. Det är ingen skällig ras i sig, men kan som sagt vara "snackig". Med rätt träning stannar den runt omkring dig när den är lös och har inget överdrivet jaktintresse. Men kan om den fått upp smaken för det bli svår att avvänja. En rottweiler kan du göra allt med. Det är bara fantasi och rottweilerns kroppsbyggnad som kan sätta gränser. Framförallt: en rottis väljer själv vad han tycker är kul och sen är det bara att inse det som ägare och inte försöka få den att tycka om något som man själv tycker om om den inte vill det. En rottis blir lätt uttråkad om man inte varierar sig. Den tycker om att ligga på rygg i soffan och snarkar gärna högt. :-) Otroligt mysig och trevlig ras.
Och sist men inte minst. Att äga en rottweiler innebär att man ska jobba med sin hund och ha ett fungerande samarbete. Det får du INTE genom att trycka ner din hund, utan att vara konsekvent i det du vill lära hunden.
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Staffordshire Bullterrier | Riesenschnauzer | Schäfer | Borderterrier | Rottweiler | Golden Retriever
© 1998-2021 Enfinia AB