Vill du berätta om din ras?
Berätta om dina erfarenheter av denna ras, så att andra besökare kan lära sig om mer.

Du måste logga in först!
Logga in överst på denna sida.

Vovves medlemmar skriver vad de tycker om Shiba

Letar du efter en ras och kan inte bestämma dig? Läs vad Vovves medlemmar tycker om de raser som de själva har erfarenhet av. Både positivt och negativt!
Kamilla skriver 13 september 2010:
Jag vill börja med att säga att jag inte har flera års erfarenhet av denna ras, inte ens 1 år.
Min lilla Shibakille är nu 5 månader gammal ( i alla fall om 3 dagar). Jag har däremot märkt under tiden jag haft honom att mycket av det jag själv läst om Shiban stämmer in på honom, så här kommer mitt omdöme om Shiban utifrån mina upplevelser.

Vi kan börja med det som de flesta först lägger märke till nämligen utseendet. Shiban är enligt mig en perfekt storlek på ras alltså liten och behändig utan att vara liten. För att vara lite mer exakt runt 40 cm hög och väger ungefär 8-12kg (Olika beroende på kön och hund såklart, se rasstandard).
Dom finns i tre olika färger: Röd, black and tan och Sesam (Jämn blandning av vita och svarta hår ser lite brun ut). Det finns även s.k. röd sesam (Röd hund med blandning av svarta och röda täckhår). Men i Sverige brukar man alltid säga sesam vad jag har förstått.

Shiban är från början en jakthund även om den idag oftast används som sällskapshund. Dock bör man vara medveten om dess ursprung, vissa Shibor har stort jaktintresse medan andra nästan inte har någon jaktlust alls.
Min verkar ha massor, på gott och ont.

Shiban är också en väldigt självständig ras. Detta tillsammans med jaktlust kan innebära en hund som gärna sticker iväg om den är lös t ex.
Det är alltså mycket viktigt att träna mycket inkallning, lösträning och följsamhet när den är valp. Det finns Shibaägare som kan ha sin hund lös utan problem och de finns dom har dom i lina istället.

Shiban är precis som alla säger mycket rädda om sin kropp, så den vill bli hälsad på innan den låter någon ta i den. Det är alltså väldigt viktigt att träna valpen att bli hanterad mycket.
Vi har hanterat vår hund dagligen och redan från början gjort en rutin för t ex. kloklippning och han har inga problem med att vi hanterar honom (Därmed inte sagt att han alltid tycker om det ;)).

Utomhus är de en väldigt aktiv ras, den följer gärna med på allting som ni vill göra. Inomhus är dom lugna (För det mesta). De är även en väldigt tystlåten ras. Det skäller bara om det tycker att det är nödvändigt. Dom är inte speciellt vaktiga av sig så inget skällande i bilen eller när någon är i trapphuset osv. vilket jag och mina grannar uppskattar väldigt mycket :).

Att träna en Shiba går bra så länge den tror att den gör det för sin egen skull. Du kan träna din Shiba i det mesta hundsporter, den är med på det mesta men du kan aldrig räkna med 100 % lydnad av en Shiba.

Dom är typiska "varför"-hundar som gärna vill ha en bra anledning till varför dom ska utföra en viss uppgift. För vissa räcker det med en köttbulle som anledning medan andra är lite mer svårmotiverade.
Här kan man säkert ha nytta av jaktintresset som en alternativ belöning istället för godis.
Om du varierar belöningen och skapar en förväntan hos hunden så går det att träna en Shiba men det är inte lika enkelt som med andra hundraser som är avlade för att jobba för människan.

För att återkomma lite till utseendet så kan vi ta det här med renligheten. Shibor är lite som katten när det gäller att hålla sig rena och vill gärna ha det rent omkring sig.
Detta gör att de som valpar ofta blir rumsrena mycket tidigt. Det är inte ovanligt med valpar som redan vid 8 veckors ålder går till dörren när dom behöver gå ut.

När vi fick våran Shiba (Han var 9 veckor) så hade han inte gjort "2:an" inne sen han var 4 veckor. Vi gick ut med honom regelbundet i början och runt 3 månader (när dom rent fysiskt kan hålla sig) så var han rumsren. Det kändes nästan som han blev det av sig själv, mycket skönt.

Vad det gäller pälsvård så är den i princip obefintlig. Vi har köpt en Furminator som vi använde när han fällde valppälsen och det funkade jättebra.
Om dom blir smutsiga till och med leriga så ramlar det bort av sig själv när det torkar, man behöver alltså inte bada dom särskilt ofta (Kanske 1-2 gånger per år).

Vad är då största nackdelen med Shiban?
Deras starka vilja och självständighet kommer på gott och ont. Det är skönt att ha en hund som inte vill fram och hälsa på allt och alla.
Men i stunder när din hund inte tycker att det du vill att den ska göra är tillräcklig intressant så kan det vara lite frustrerande. Det skulle även vara bra om dom var lättre att ha lös om man vill det.

Och fördelar:

Allt ovan, alltså: Inte skälliga, blir rumsren av sig själv ;), lagom storlek, aktiva, älskar att vara med dig och hitta på roliga saker, lugna och mysiga sällskap inomhus.

Det var min bild av Shiban, hoppas ni tycker att det verkar vara en trevlig ras.
LuckyTiggir skriver 11 maj 2009:
Mitt positva omdöme om Shiban är: Att den är en väldigt humoristisk ras, lätt lärd, social, vänlig, en helt under bar utt strålning, busig & lugn ras..
Mitt negativa omdöme om Shiban är: Att den är envis..
Min shiba är resevant mot barn för när min shiba var 4 månader så vart han skrämnd av ett barn, men den är en väldigt bra familje hund!!
Shiban älskar att följa med på olika aktiveteter..Följer med på långa promenader..
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Finsk Lapphund | Dobermann | Dansk/Svensk Gårdshund | Jack Russell Terrier | Schäfer | Chihuahua | Dogo Argentino
© 1998-2024 Enfinia AB