Vill du berätta om din ras?
Berätta om dina erfarenheter av denna ras, så att andra besökare kan lära sig om mer.

Du måste logga in först!
Logga in överst på denna sida.

Vovves medlemmar skriver vad de tycker om Tax

Letar du efter en ras och kan inte bestämma dig? Läs vad Vovves medlemmar tycker om de raser som de själva har erfarenhet av. Både positivt och negativt!
TAXFREAK skriver 6 november 2019:
En gång tax alltid Tax. En trogen kompis älskar mina barnbarn. Kan alltid gå lösa springer inte efter vilt. Toppenhundar.
Isa & McGuinness skriver 24 juni 2014:
Vad kan man säga om taxar då? Både positiva saker och negativa saker som med mycket annat. Det jag ser som positivt är:

- Trevliga hundar som gärna fäster sig vid en person, dvs den som har godis i händerna
- Mycket lyhörda för saker och ting som sker runt dem
- Världens mysigaste hundar som mer än gärna gosar i soffan
- Duktiga spårare
- Lätt att ha lösa men då på landet men under full uppsikt
- Speciellt Guinness känner av när någon är ledsen
- Väldigt trevliga sällskapshundar som måste använda huvudet men då får vi tvåbeningar också tillfället att klura ut roliga saker för våra taxar


Det som jag ser negativt med mina egna två dvärgtaxar är:

- Lite väl mycket spår ibland (dock en rastypisk sak så lika bra att utnyttja detta)
- Har lätt att skälla
- Mina tycker inte om barn som inte vet hur man ska föra sig vid hundar
- Lyssnar inte när de har fått upp ett spår
- Mattjuvar som gör att man hela tiden måste ha full koll på var man ställer ned tallriken
- Guinness har ett temperament som inte alla gånger är trevligt, bortskämd till tusen
- Som taxägare måste man vara alert hela tiden och man får inte mesa med dem för då tar de över

Guinness är vår första tax och är absolut supernöjd med rasvalet. Tidigare hade jag dock aldrig kunnat se mig själv med just tax men nu kan jag inte tänka mig en bättre ras.
www.bondmoran.nu skriver 5 juni 2013:
Jag ÄLSKAR tax!!! Det är en fantastiskt personlig hund. Envis, gnällig, trogen, vänlig, gosig, rolig, mysig, lustig och allt däremellan.

En tax bestämmer själv. I alla lägen.

Min tax bloggar bland annat.... Ni kan läsa vad han skrivit här:
http://bondmoran.nu/?p=6753

Men man behöver vara bestämd när man har tax annars tar de över totalt. Det är en stor hund i litet format :-)

/Bondmoran
www.bondmoran.nu
CH.A skriver 17 mars 2012:
Hej! jag har en liten långhårig tax vid nam Hugo som finns med i galleriet men han är ju en tax. han gör som han vill och älskar rå vitkål, men någon spårhund är han inte men värdens goaste hund är inte skällig bara när han vaktar då kommer det ett väldigt grovt skall, men när vi är ute och går så vill han inte gå för sniffa är mycket roligare! ska ni skaffa en hund så är det ju långhåriga taxar som gäller, bara lite pälsvård o kloklippning för det är en så personlig ras för den gör som den själv vill men han vill inte leka med bollar o pinnar men tomma toarullar o papper är det roligaste han vet, så han hittar på massa bus............kramis från matte Christin
Visslan skriver 22 juli 2011:
Vi har en taxkille på 2 år hemma. Vi bor i bostadsrätt på bottenplan och med egen altan och gräsyta utanför. Alf trivdes inte i lägenhet där det gick många förbi i trapphuset, han blev stressad av det. Vi spårar och ställer ut samt har gått rallylydnad. Det man bör veta när man skaffar tax är:
- ha tid, ha tålamod. Man kan inte tvinga en tax till nåt man måste vara vänlig men bestämd. Aldrig hård.
- Våran Alf är väldigt känslig och blir mycket passiv av bestraffing. Därför jobbar vi bara med positiv förstärkning.
- var förutseende, det är en jakthund och går inte att ha lös var som helst men är man förutseend och läser av omgivningen så går det väldigt bra att ha han lös på visa platser/ställen
- alf är bra med barn, han låter dom klappa och kela
- Alf ger ton med kärlek tillbaka, han ska bara gosa, ligga i knä och måste få sova med husse o matte annars "gråter han" hela natten.
- Han är lagom storlek att ha med över allt.
- Om man inte aktiverar en tax så hittar den på hyss men det ska den inte bestraffas för! En aktiv tax är en glad och lugn tax! :)
- Man smälter av i hjärtat när taxögonen möter en, den glada viftande svansen på en lekfull tax som får springa fritt å leka med kompisar i rätt storlek.
- Skulle ALDRIG kunna tänka mig ett liv utan tax, jag är fast, trots att jag hade massa fördomar innan vi bestämde ras. Vi träffade taxar, besökte utställningar och kennlar. Det är viktigt att träffa individer innan och prata med kunnigt folk. Då är man bäst förberedd.
Spirit of the forest skriver 7 mars 2010:
Min tax är påväg mot 7 år och är den enda tax jag har haft äran att leva med - hittils!

Av honom har jag bland annat lärt mig att taxar är:

*Mycket motionskrävande.
*Har en tendens att få ditt hjärta att smälta - taxabstinens är hädan efter ditt liv.
*Kan ha problem med oro då de kan bli väldigt bundna till en person.
*Kräver en psykiskt tålig person på alla plan.
*Man bör vara hundvan och ha en fast hand.
*Det är inte bara hund i en tax.
*Det är mycket hund för pengarna på alla sätt.
*Du får tonvis av kärlek, envishet och skratt - om du har rätt humor.
*Det är praktiskt taget som att leva med ännu ett barn.
*Skaffa inte en tax om du inte vill lägga ner massor med tid.
*En tax behöver förståelse och en genomskådande blick.

Detta är bara mkt kortfattat vad en tax är!!
mintax skriver 13 oktober 2009:
Hej. jag har två dvärgtaxar som är 3 år. Positiva sidor: kärleksfulla till tusen. Fäster sig mycket vid sina ägare, bra med barn. Hela tiden inriktade på vad ägaren gör. Jag har hundarna i hemmamiljö. Negativa omdömen; lite klen rygg, kan lätt få skador på ryggkotorna om dom faller ner från tex en soffa. Skäller lite för mycket vid dörren när någon går ut eller in. Dom Vill alltid vara där ägarna är, men kan också ligga i buren och sova i timmar, inrullade i filtar .
Mina taxar har Väldigt lite jaktbeteende, även om en del använder dom till jakt, så mina dvärgtaxar har väldigt lite jaktinstinkt, för mig är det positivt eftersom dom inte används till jakt. Jag har dom enbart till sällskap.
Jag har hyrt sommarstuga och haft med dom dit. Det har gått jättebra. Ena taxen kräks i bilen Han är åksjuk. men inte den andra. Men själva resan går finfint med hundarna i bilen fast resan tar 8 timmar med bil.
Mina taxar älskar att rulla in sig i sköna filtar och ligga och gosa och sova. Dom är väldigt anpassningsbara, utifrån vilken livsstil man har, och otroligt kärleksfulla, varje dag kommer det mer, och igen sen nästa dag igen, mer och mer kärlek. Dom kan bli soffpotatisar om ägarna är det, eller vara väldigt aktiva om ägarna är det. Det är inte en högenergihund, utan anpassar sig. Dom blir alltid glada när man kommer hem och håller kollen när man ska gå och lägga sig så dom kan ta chansen att följa med och lägga sig i master bedroom.;)
Taxelina skriver 15 maj 2009:
Jag har haft min tax i 6 år och hon är min första tax. vi har 3 barn och hon är underbar med barn. Älskar att busa med dom och sen myser hon under täcket.

Min tax jagar gärna och är inte säker med små gnagare eller katter men det är jag övertygad om är något man kan uppfostra dom till att acceptera, i alla fall hem djuren.

Jakt är som sakt något taxar gillar, spår och sök är definitit något en tax klarar då dom har en bra luktsinne.

Vill man ha en liten hund som klarar mer än man tror, en fin familjehund som det är lite fart i eller kanske en jakt kompis (som inte bör vara i hundgård) ja då är taxen något att fundera på.
Taxmaffian skriver 13 maj 2009:
Kanske ska tillägga att jag kan ha mina taxar lösa, de drar inte på vilt. Så omöjligt att träna inkallning är det inte även om det är jakthundar. Mina hundar är dock mer avlade på utställningslinjen.
Taxmaffian skriver 12 maj 2009:
Taxar finns i 9 olika varianter. Tre olika hårlag och tre olika storlekar. Storlekarna baseras på bröstomfånget. Dvärg, kaning och normal är benämningarna.
Man får avla mellan storlekar och hårlag. Om man ställer ut hunden mäts den in vid 15 månader och då blir det fastställt om det är en normal, kanin eller dvärgtax.

Taxen är en energisk hund med mycket bra näsa. Det finns olika "linjer" inom rasen liksom hos andra raser. Vissa är mer avlade på sällskap andra mer på jakt. Det optimala är såklart en bra kombination av dessa. Taxar är robusta små hundar som har lätt till skall. Envisa säger många men det där tycker jag är individuellt. De är ju avlade att kunna driva vilt på "egen hand" så visst är de tuffa och självständiga men ordspråket "kommer kallad, ej strax, född till slav är ingen tax" är lte överdrivet.

Tuffast är strävhårs- och korthårstaxen. Långhårstaxen är mer avlad för sällskap även om den liksom de andra varianterna är duktig jakthund, speciellt viltspår.

Taxar ska väga max 9 kg men endel tenderar bli för stora. De lämpar sig inte så bra till jakt eftersom de då inte orkar lika mycket.

Taxar är trevliga familjehundar men kräver ordentlig uppfostran, precis som vilken hund som helst.

För den som vill ha en tålig hund men inte vill ha en fysiskt stor hund är taxen utmärkt. Visst får man räkna med att taxarna är skälliga (det är ju trots allt det de är avlade till att göra) men det går att stävja med rätt träning.

Vill man slippa trim är såklart det lämpligast med korthårstaxen. Även långhåret är trimfri men där måste man klippa tasshåret.

Själv är jag aktiv inom utställning och viltspår. Så fort de fått sina championat ska jag börja med agility. Taxarna kan hänga med på allt! De är tåliga och orkar mycket. De har ett ganska stort aktiveringsbehov. Viltspår tycker mina taxar är roligast även om det är kul på utställning med alla nya hundar. En tax ska normalt vara en duktig spårhund! Vissa uppfödare som säljer "jakttaxar" har en jaktgaranti. Vilket innebär att om du köper en tax för jakt och hunden inte uppvisar någon som helst vilja för att jaga så får du tillbaka pengar.

Många har uppfattningen om att taxar är lite bitska. Detta är helt fel och de ska enligt standard vara vänliga. Varken skygga eller aggressiva. Min teori är att många för hade "jakttaxar" som satt i hundgård och inte var särskilt socialiserade. Självklart finns det undantag men de hundarna är inte rastypiska!

Taxar funkar med rätt socialisering mycket bra med andra hundar. Jag själv har två hanar, 3 och 5 år. Jag äger även ett hunddagis där vi har ca 25 hundar tillsammans. Det är deras favoritställe! Har även 3 taxar till där. En tik och två hanar. Så som sagt, med rätt socialisering är de vänligt inställda mot andra hundar, även om de gärna skäller även vid lek.

Många tror att taxar lätt får diskbråck. Men jag läste häromdagen taxens RAS. Vilken är utarbetad för att syna aveln av våra taxar. Där visade studier att ca 10 % av taxarna som deltagit i studien någon gång hade haft ryggproblem.

Sammanfattningsvis:

+ Tåliga
+ Relativt lättlärda
+ Aktiva
+ Personliga

- skälligaVinthundstokan skriver 11 maj 2009:
* Envis som synden
* Väldigt spåriga - har nosen i backen ungeför hela tiden
* Underbart sällskapliga
* Kräver en fast hand
* Behöver få använda huvudet
* Stor hund i liten förpackning - underskatta INTE dom små benen
* Dom knorrar när dom är trötta o har de mysigt (världens bästa ljud)
* Inte speciellt lyhörda och ganska svårövertalade - försök va roligare än en katt *asg*
* Väldigt skallbenägna
* Tåliga
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Schäfer | Chihuahua | Jack Russell Terrier | American Staffordshire Terrier | Labrador Retriever | Dobermann
© 1998-2024 Enfinia AB