Artikel publicerad 2006-06-14 13:45

Pengarna tillbaka vid köp av HD-hund?

Vi letade efter en jakt- och sällskapshund hos olika uppfödare och köpte till slut en fyra månader gammal Golden retriever som enligt säljaren skulle vara helt frisk och som dessutom kom från en väl meriterad linje med jakthundar. Jeppe, som han döptes till, hade två föräldrar som båda var höftledsröntgade och ögonlysta helt i enlighet med SKK:s och GRK:s riktlinjer så han menade att inga garantier behövde ges. Efter fem månader....

Text: Mattias Skarelius, Aequitas
Pengarna tillbaka vid köp av HD-hund?

Vi letade efter en jakt- och sällskapshund hos olika uppfödare och köpte till slut en fyra månader gammal Golden retriever som enligt säljaren skulle vara helt frisk och som dessutom kom från en väl meriterad linje med jakthundar. Jeppe, som han döptes till, hade två föräldrar som båda var höftledsröntgade och ögonlysta helt i enlighet med SKK:s och GRK:s riktlinjer så han menade att inga garantier behövde ges.

Efter fem månader tyckte vi att han inte var lika springig som tidigare, han verkade stel och haltade lite. Vi tog honom då till en veterinär som kunde konstatera att han led av höftledsdysplasi (HD) och att den trots Jeppes låga ålder var relativt omfattande och snabbt skulle bli ännu värre. Då Jeppe sannolikt hade ont redan som det var tog vi det svåra beslutet att låta Jeppe somna in. I efterhand har vi fått veta från säljaren att åtminstone Jeppes pappa haft anlag för HD då detta konstaterats i tidigare led.

Det kanske låter cyniskt, men kan vi få tillbaka våra pengar för Jeppe då säljaren ju inte lämnade några garantier?  Vad händer med veterinärkostnaderna? Jeppes försäkring täcker inte detta och det verkar inte säljarens heller göra.

/MDisclaimer:
Det vi skriver här skall inte betraktas som juridisk rådgivning utan som en allmän beskrivning av rättsläget. Vi har inte alla detaljer i ärenden och kan således inte göra en säker bedömning av utgången. Glöm heller inte att lagar och regler ständigt ändras och det som vi skriver här idag kan vara annorlunda imorgon. Kontrollera därför alltid med berörda myndigheter eller ditt ombud om vad som gäller för stunden.

Mattias svarar:

Du har verkligen haft otur. Du verkar ha gjort allting rätt men ändå blir det så fel.

När det gäller försäljning av varor mellan en näringsidkare och konsumenter tillämpas konsumentköplagen. Den gäller oavsett vilka eventuella garantier eller andra löften som en säljare har gjort i förhållande till köparen. I lagen finns en uppräkning på ett antal exempel på när en vara kan anses vara felaktig och bland annat skall varan kunna användas för de ändamål för vilka varor av samma slag i allmänhet används. En vara skall dessutom anses vara felaktig om den inte kan användas för sitt ändamål. Den skall också anses vara felaktig om den avviker från vad köparen med fog kunnat förutsätta. Det finns även ett krav på säljaren att han upplyser en köpare om förhållanden rörande en varas egenskaper eller användning som säljaren kan tänkas vilja bli upplyst om och som kan påverka köparens vilja att köpa varan. Gör inte säljaren detta skall vara anses vara felaktig.

När det gäller Jeppe så är det helt klart att han har varit felaktig. Han har inte kunnat användas vare sig som jakthund eller ens som sällskapshund då felet varit så pass omfattande att ni tvingats avliva honom. Det kan dessutom antas att ni inte hade köpt honom om ni hade vetat om att hans pappa haft anlag för HD, detta särskilt som ni ju ville använda honom till jakt, något som sliter mer på hunden än en användning som sällskapshund vilket medför ökad risk för HD. Detta var känt för säljaren och han hade med fog kunnat förutsätta att ni var intresserade av den informationen vid ert köp.

Det anses dessutom i rättspraxis att levande djur som uppvisar genetiskt betingade sjukdomar är felaktiga och att detta dessutom skall anses vara fallet redan vid tidpunkten för köpet, vilket ju kan tyckas rätt logiskt. Men även om detta inte hade uttalats i rättspraxis finns i konsumentköplagen även en regel om att fel som visar sig inom sex månader efter avlämnandet (dvs. köpet) skall anses ha funnits vid avlämnandet och varan har då alltså varit felaktig redan från början och felet är då säljarens ansvar.

Eftersom Jeppe alltså var felaktig, och dessutom var det redan vid tidpunkten för köpet, har du rätt att häva köpet.

När det gäller dina veterinärkostnader har du rätt till ersättning även för dessa. Säljaren skall alltså betala tillbaka hela köpeskillingen och dessutom ersätta dig för dina veterinärkostnader

Mattias Skarelius, jur. kand.


------
Läs även "Måste felen ha visat sig inom sex månader för att uppfödaren ska vara ersättningsskyldig?" här:
http://vovve.net/Juristen/question.asp?qid=170
------

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Bichon Havanais | Schäfer | Shetland Sheepdog | Dvärgschnauzer | Grand Danois | Jack Russell Terrier
© 1998-2020 Enfinia AB