Artikel publicerad 2006-06-14 14:58

Min hund blev biten. Vem har ansvaret?

Jag är ägare till en jättefin boxer som är den lugnaste och snällaste man kan tänka sig. Vi var ute på promenad i ett friluftsområde. Jag hade som alltid min hund kopplad. När vi gick över ett fält såg vi att det var ett par andra hundar som lekte och gick närmare dem för att hälsa. När vi var cirka 10 meter ifrån gjorde en av hundarna ett utfall mot min hund och...

Text: Mattias Skarelius, Aequitas
Min hund blev biten. Vem har ansvaret?

Hej

Jag är ägare till en jättefin boxer som är den lugnaste och snällaste man kan tänka sig. Vi var ute på promenad i ett friluftsområde. Jag hade som alltid min hund kopplad. När vi gick över ett fält såg vi att det var ett par andra hundar som lekte och gick närmare dem för att hälsa. När vi var cirka 10 meter ifrån gjorde en av hundarna ett utfall mot min hund och bet den rejält över nacken. Vi åkte direkt till veterinär och fick sy flera stygn. Vems ansvar var det att hunden bet? I området får man enligt skyltarna ha hundarna lösa och den som hade hunden sa att han inte var skadeståndsskyldig eftersom han bara var fodervärd åt hunden och inte ägare.

/CarinaDisclaimer:
Det vi skriver här skall inte betraktas som juridisk rådgivning utan som en allmän beskrivning av rättsläget. Vi har inte alla detaljer i ärenden och kan således inte göra en säker bedömning av utgången. Glöm heller inte att lagar och regler ständigt ändras och det som vi skriver här idag kan vara annorlunda imorgon. Kontrollera därför alltid med berörda myndigheter eller ditt ombud om vad som gäller för stunden.

Mattias svarar:
Enligt 6 § i lag (1943:459) om tillsyn över hundar och katter har en hundägare strikt ansvar för de skador hunden orsakar. I andra stycket i samma paragraf anges att den som mottagit en hund till "underhåll och nyttjande" är ansvarig på samma sätt som en ägare och en fodervärd ju onekligen en sådan person. Fodervärden är därför skyldig att ersätta dig för skadorna på din hund.

Då jag i detta fall inte kan se att du på något sätt varit medvållande (dvs. att du själv har skuld i det som hänt), i alla fall inte på något vårdslöst sätt, så skall du ha full ersättning för din skada, vilket jag i detta fall antar i första hand blir veterinärkostnaderna.

Att det var tillåtet att ha hundarna lösa inom området spelar ingen som helst roll.

Mattias Skarelius, jur. kand.
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Golden Retriever | Jack Russell Terrier | Fransk Bulldogg | Greyhound | Chihuahua | Chinese Crested Dog | Pomeranian
© 1998-2020 Enfinia AB