Artikel publicerad 2006-06-15 09:10

Delad vårdnad av hund vid separation?

Jag och min sambo skaffade en hund tillsammans. Nu efter två år är vi tyvärr på väg att separera. Min sambo säger att hunden skall ingå i bodelningen och att den skall betraktas som vanlig egendom. Men jag känner inte att hunden är som vilken soffa som helst. Dessutom...

Text: Mattias Skarelius, Aequitas
Delad vårdnad av hund vid separation?
Jag och min sambo skaffade en hund tillsammans. Nu efter två år är vi tyvärr på väg att separera. Min sambo säger att hunden skall ingå i bodelningen och att den skall betraktas som vanlig egendom. Men jag känner inte att hunden är som vilken soffa som helst. Dessutom vill ingen av oss ge hunden till den andra, hur ska vi göra?

Kan man ha delad vårdnad om en hund?

Mvh Cilla o Stefan

Disclaimer:
Det vi skriver här skall inte betraktas som juridisk rådgivning utan som en allmän beskrivning av rättsläget. Vi har inte alla detaljer i ärenden och kan således inte göra en säker bedömning av utgången. Glöm heller inte att lagar och regler ständigt ändras och det som vi skriver här idag kan vara annorlunda imorgon. Kontrollera därför alltid med berörda myndigheter eller ditt ombud om vad som gäller för stunden.

Mattias svarar:

Jag tolkar din fråga som att ni inte har upprättat något samboavtal, då gäller sambolagen i sin helhet. En hund omfattas inte av sambolagens regler om bodelning. Enligt 3 § utgör endast bostad och bohag samboegendom, alltså ingår hundar inte i en bodelning.

Däremot har ni ju köpt hunden tillsammans och som jag tolkar det även med en överenskommelse om gemensamt ägande. Om detta finns regler i lag (1904:48 s.1) om samäganderätt och enligt den anses ni äga lika stora delar i er hund. Ni måste alltså komma överens om vem som skall ha hunden. Om ingen av er vill släppa hunden kan ni självklart fortsätta vara gemensamma ägare och istället dela hundens tid mellan er, ungefär som gemensam vårdnad med växelvis boende. Om den metoden fungerar rent känslomässigt kan den ju vara att föredra. Kan ni däremot inte komma överens om vem som skall ha hunden och ingen vill ge med sig så kan en av er begära hos tingsrätten att hunden säljs via offentlig auktion. Det kan även utses en god man som tar hunden under sin vård tills ni har kommit överens. God man behöver inte vara en utomstående person utan det kan också vara en av er.

Självklart kan man även tänka sig att man upprättar någon form av nyttjanderättsavtal som reglerar båda parternas umgänge med hunden, inte helt olikt ett vårdnadsavtal. Det förekommer och kan faktiskt vara en bra lösning om man faktiskt vill ta sitt ansvar som hundägare trots att det är infekterat mellan parterna. Ett avtal kan då vara ett bra och objektivt stöd att luta sig mot i kontakterna med varandra.

Ur en personlig synvinkel vill jag även lägga till att vid skilsmässa eller uppbrott i ett samboförhållande är det alltid tråkigt när kringstående drabbas. Hunden som ju i allra högsta grad är ett känslodjur drabbas självklart också negativt och som hundägare bör man i det längsta försöka komma överens och ta sitt ansvar när man separerar. Som hundägare anser jag att man skall försöka behandla hunden som man behandlar ett barn, det vill säga inte använda den som ett slagträ i en eventuell konflikt under separationen och målet måste ändå vara att hunden får tillgång till er båda men framförallt att åtminstone en av er finns kvar i hundens liv, men detta kan säkerligen Charlotte Swanstein utveckla mer.

Mattias Skarelius, jur. kand.

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Staffordshire Bullterrier | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Yorkshireterrier | Dalmatiner | Siberian Husky
© 1998-2021 Enfinia AB