Artikel publicerad 2006-06-16 11:33

Vad gäller när polis tar hand om bortsprungen hund?

Jag släppte min hund i ett skogsområde där man får ha den springande lös. Men hon sprang iväg för långt och jag kunde inte hitta henne igen. Jag letade i flera timmar och ringde sedan polisen. De sa då att de har tagit hand om en hund. Efter ett besök hos polisstationen visade det sig vara min hund och jag var överlycklig. Då sa polisen att...

Text: Mattias Skarelius, Aequitas
Vad gäller när polis tar hand om bortsprungen hund?
Jag släppte min hund i ett skogsområde där man får ha den springande lös. Men hon sprang iväg för långt och jag kunde inte hitta henne igen. Jag letade i flera timmar och ringde sedan polisen. De sa då att de har tagit hand om en hund. Efter ett besök hos polisstationen visade det sig vara min hund och jag var överlycklig. Då sa polisen att alla måste märka sin hund och registrera det i något slags register och att det måste jag också göra, annars kan de avliva hunden. Dessutom skulle jag få betala för det. Kan de det? De sa också att de "bjöd" på fodret hunden fått denna gång men nästa gång får jag betala. Måste jag det?

/Sanna

Disclaimer:
Det vi skriver här skall inte betraktas som juridisk rådgivning utan som en allmän beskrivning av rättsläget. Vi har inte alla detaljer i ärenden och kan således inte göra en säker bedömning av utgången. Glöm heller inte att lagar och regler ständigt ändras och det som vi skriver här idag kan vara annorlunda imorgon. Kontrollera därför alltid med berörda myndigheter eller ditt ombud om vad som gäller för stunden.

Mattias svarar:

Ja. Enligt Lag (2000:537) om märkning och registrering av hundar har de den möjligheten.  Det framgår inte av din fråga om din hund är märkt, men jag utgår faktiskt från att den är det, det brukar trots allt vara huvudregeln när man köper hundar i Sverige. Vad många däremot missar är att hunden även skall vara registrerad i Centrala Hundregistret (CHR) som drivs av Jordbruksverket men som Djurskyddsmyndigheten ansvarar för. Tyvärr är bara drygt hälften av alla hundar registrerade.

Om en omärkt hund eller en hund som inte har en ägare registrerad i CHR påträffas får polisen omhänderta den om den utgör en risk för andra djur eller människor eller om det finns särskilda skäl. Särskilda skäl kan vara att hunden riskerar att bli en trafikfara om den springer i närheten av en väg.

När polisen har tagit hand om den körs den till en polisstation (i Stockholm är det Kronobergshäktet som gäller) där man kan avläsa chip och kan kontrollera ägaruppgifter i CHR. Är hunden inte märkt eller om ägaruppgifterna inte finns i CHR får hunden kvarstanna i häkte (ja, eller i alla fall på stationen). Ofta ringer någon olycklig ägare och kan uppge numret som finns på chippet eller tatueringen. I de fallen kommer ägaren att uppmanas att registrera sin hund inom sju dagar. Om inte detta görs, eller om inte ägaren dyker upp alls, får hunden faktiskt säljas, skänkas bort eller avlivas. Kostnaderna för detta kan dessutom ägaren få betala.

När det gäller fodret så har polisen rätt att ta få betalt för de kostnader som omhändertagandet har orsakat. Eftersom polisen, precis som alla andra, har en vårdplikt för omhändertagen egendom så är utfodring en sådan kostnad som en ägare kan vara tvungen att betala.

Även om allt detta kan kännas lite obehagligt tror jag inte du behöver vara orolig för att polisen kommer att göra en husrannsakan hemma hos sig och med buller och bång ta din hund ifrån dig. Dels är ett eventuellt beslut möjligt att överklaga, men framförallt är de allra flesta poliser möjliga att prata med och visar man bara att man har intentionen att göra rätt kommer de säkerligen att hjälpa dig och ge dig den tid du behöver. Glöm inte att många poliser faktiskt är hundägare själva och förstår din situation.

Mattias Skarelius, jur. kand.

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Borzoi | Australian Cattledog | Bolognese | Clumber Spaniel | Labrador Retriever | Basset Hound | Bergamasco
© 1998-2020 Enfinia AB