Artikel publicerad 2006-07-04 16:16

Dolt samägande av hund när sambos separerar

Jag undrar hur det blir med hunden om ett par som bor ihop separerar och den enes namn bara står på köpeavtalet. Är det då så att bara den ene äger hunden eller...

Text: Mattias Skarelius, Aequitas
Dolt samägande av hund när sambos separerar

Hej!

Jag undrar hur det blir med hunden om ett par som bor ihop separerar och den enes namn bara står på köpeavtalet. Är det då så att bara den ene äger hunden eller äger båda äger hunden lika mycket och kan det isåfall bli vårdnadstvist om hunden då?

Jag brukar råda par som köper valp av mig att båda skriver under köpeavtalet ifall de skulle gå isär och båda vill ha hunden. Spelar detta någon roll?

Med vänlig hälsning,

MalinDisclaimer:
Det vi skriver här skall inte betraktas som juridisk rådgivning utan som en allmän beskrivning av rättsläget. Vi har inte alla detaljer i ärenden och kan således inte göra en säker bedömning av utgången. Glöm heller inte att lagar och regler ständigt ändras och det som vi skriver här idag kan vara annorlunda imorgon. Kontrollera därför alltid med berörda myndigheter eller ditt ombud om vad som gäller för stunden.

Mattias svarar:
Jag tolkar det som att paret är sambos. Enligt 3 § sambolagen omfattas hunden inte av bodelningen då den varken är att betrakta som bostad eller bohag.

Däremot kan man ha en samäganderätt till hunden enligt lagen (SFS 1904:48 s 1) om samäganderätt. Om bara ena parten står på kontraktet och man inte kommit överens om något annat så är det den som står på kontraktet att betrakta som ägare. Men det avgörande är inte bara vem som står på kontraktet utan även vem som betalat för hunden. Om båda parter har bekostat inköpet av hunden och man köpt hunden för att ha den tillsammans så uppstår samäganderätt även om bara ena parten står på köpekontraktet. Det kan även i vissa fall röra sig om så kallad dold samäganderätt om man exempelvis haft gemensam ekonomi och man tagit pengar från hushållskassan eller den ena parten har fått stå för större delen av hushållskostnaderna på grund av hundköpet och därför så att säga betalat för hunden indirekt.

Det kan däremot inte bli vårdnadstvist om hunden i ordets egentliga bemärkelse eftersom vårdnadstvister endast gäller barn. Däremot kan man tvista om vem som skall äga hunden och kanske komma fram till att man skall fortsätta samäga den eller använda olika former av nyttjande (umgänge).

Jag tycker i alla fall att det är en utmärkt idé att insistera på att båda parter skriver på ett köpekontrakt där de uttrycker att de båda är ägare till hunden. Då kan man bespara en hel del besvär om de skulle separera i framtiden. Bevisläget blir väldigt mycket lättare och man slipper att ena parten tar chansen att såra den andra genom att försöka hävda att den äger hunden helt själv.

Jag tycker att alla uppfödare borde se till familjeförhållandena och planera framåt för hundens bästa så som du gör. 

Mattias Skarelius, jur. kand.
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Sankt Bernhardshund | Whippet | Schäfer | Golden Retriever | Boxer | Labrador Retriever | Yorkshireterrier
© 1998-2019 Enfinia AB