Artikel publicerad 2006-08-14 16:10

Var får hundar bada enligt EU och Sverige?

Hejsan. Har hört att enligt EU-regler får hundar bada överallt där människor badar, så jag bara undrar om detta stämmer och i så fall om detta borde gälla i Sverige då? Eller om kommunerna får skapa egna lagar som då gäller...

Text: Mattias Skarelius, Aequitas
Var får hundar bada enligt EU och Sverige?

Hejsan.

Har hört att enligt EU-regler får hundar bada överallt där människor badar, så jag bara undrar om detta stämmer och i så fall om detta borde gälla i Sverige då? Eller om kommunerna får skapa egna lagar som då gäller före EU:s?

För nu får ju bara hundar bada på särskilt anvisade badplatser. Alltså, vad säger EU om hundbad, och vad har kommunerna att säga till om?

MVH T.WDisclaimer:
Det vi skriver här skall inte betraktas som juridisk rådgivning utan som en allmän beskrivning av rättsläget. Vi har inte alla detaljer i ärenden och kan således inte göra en säker bedömning av utgången. Glöm heller inte att lagar och regler ständigt ändras och det som vi skriver här idag kan vara annorlunda imorgon. Kontrollera därför alltid med berörda myndigheter eller ditt ombud om vad som gäller för stunden.

Mattias svarar:

Jag känner inte till att det skulle finnas någon förordning eller direktiv på europanivå avseende hundar på badplatser. Vare sig att de är förbjudna eller tillåtna. Jag har även letat i de olika databaser som finns men inte hittat något. Om någon har ett nummer på bestämmelsen så skicka gärna det så kan jag kontrollera det närmare. Europaparlamentet har däremot antagit en förordning med långtgående krav på badvattnets kvalitet på badplatser, men i den förordningen saknas regler om hundar.

Men enligt de svenska reglerna på området så beror dessa på vad det är för typ av bad, men jag antar dels att du inte undrar över bassängbad utan friluftsbad. Sedan beror det på om någon aktivt driver badet. Det finns ju bad som bedrivs yrkesmässigt och där kommunen eller företag tillhandahåller badmöjligheter.

Enligt 38 § förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd ska den som avser att driva ett strandbad göra en anmälan till Miljö- och hälsoskyddsnämnden innan anläggningen tas i bruk. Detta gäller om stranden är upplåten för allmänheten eller om den används av många människor. Miljö- och hälsoskyddsnämnden behandlar sedan ansökan och gör även en inspektion av badplatsen för att se om den kan godtas från hälso- och
miljösynpunkt. Om den inte gör det kan man meddela föreläggande om några särskilda krav eller förbud behövs. Det kan vara så att badplatsen ur hälsosynpunkt är olämplig för hundar att vistas på. Då kan hundförbud meddelas.

Men även om badplatsen blir godkänd finns även möjlighet för kommunen att förordna om hundförbud med hjälp av den lokala ordningsstadgan. Det kan exempelvis förekomma att hundägare inte har koll på sina hundar och låter dem leka och springa fritt så att de stör andra badgäster. Ett par tre hundar som är busiga och leker våldsamt i vattenbrynet kan ställa till mycket oreda bland badande, särskilt bland barn och hundrädda personer. Det kan i sin tur få till effekt att kommunen meddelar kopplingstvång eller i värsta fall totalt hundförbud med hänvisning till allmän ordning och säkerhet. Detta måste man kontrollera med sin egen kommun. Som exemple kan nämnas att Stockholm Stad har i 23 § i den lokala ordningsstadgan meddelat att ”hund får inte medföras eller vistas på särskilt angivna områden på bad under tiden 1/6 - 31/8 (se information på respektive bad)”. Huvudregel i Stockholm är alltså att hundar får medföras men ibland inte får vistas inom vissa områden på badet.

Det finns även något som kallas ”Blå Flagg” och som är en utmärkelse vissa badstränder får om de håller en viss kvalitet i olika avseenden. Inom ramen för det ingår däremot inte hundförbud, men den som driver stranden måste se till att följa de nationella lagarna avseende hundars vistelse på stränderna. Om hundar är tillåtna skall de hållas kopplade eller under strikt uppsikt och alla aktiviteter skall vara helt under kontroll. Ägarna skall uppmanas att plocka upp spillning efter dem, det skall finnas hundlatrin att lägga påsarna i och det rekommenderas faktiskt också att särskilda hundrastningsområden upprättas. Faktum är att även på områden som angränsar till badstranden skall hundarna hållas kopplade eller under strikt kontroll. Men Blå Flagg är ju inte en lag utan ett kvalitetsmått och därför måsta eventuella hundförbud vara förankrade enligt svensk lag.

Avslutningsvis vill jag bara påminna om att man måste tänka på hur man hanterar sin hund vid badstränder då det är en uppenbar risk för konflikt mellan hundägare och allmänheten. Det skall vara tryggt för de som går dit och man skall kunna kännas sig säker på att inte barnen springs omkull av hundar. Hundar som blir uppjagade av all liv och rörelse eller gärna går och nosar i picknickkorgar är sannolikt klart olämpliga att ha på en badstrand. Detta måste man inse. Har man sådana problem bär man nog hålla sig undan från badstränder tills man tränat bort det beteendet. En fråga för Charlotte igen kanske?   

Mattias Skarelius, jur.kand.

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Chihuahua | Schäfer | Bichon Havanais | Finsk Lapphund | Grand Danois | Dansk/Svensk Gårdshund
© 1998-2020 Enfinia AB