Artikel publicerad 2006-09-05 16:37

Misstänkt felbehandling ledde till hunds död - kan jag anmäla veterinären?

Hej! Jag misstänker att min hund blivit felbehandlad, och att detta bidragit till hans plötsliga försämring av allmäntillståndet, vilket i sin tur ledde till hans död. Min colliehane var elva år fyllda, men...

Text: Petra Hållander, Aequitas
Misstänkt felbehandling ledde till hunds död - kan jag anmäla veterinären?

Hej!

Jag misstänker att min hund blivit felbehandlad, och att detta bidragit till hans plötsliga försämring av allmäntillståndet, vilket i sin tur ledde till hans död. Min colliehane var elva år fyllda, men pigg och harmonisk. Så beslöt jag att låta ta bort tandsten hos veterinär. Vid behandlingen gavs inte mindre än fyra sövande sprutor - direkt i musklerna, dessutom. Efter behandlingen var hunden lealös i ca 12 timmar, och även tydligt påverkad dagen efter. En tand, som inte var lös innan, satt nu helt lös. Hunden sattes på hög penicillindos, Heracillin 750 mg, 1/2 tablett 2 ggr dagligen i tio dagar. Innan denna medicinering var avslutad, var hunden död...  Han repade sig aldrig efter ingreppet. Vägrade äta någon mat och kräktes ideligen. Jag slutade ge honom penicillin efter tre dagars behandling p.g.a. detta.

En vecka efter besöket hos den "behandlande" veterinären, for jag till djursjukhus med min käre vän. Han magröntgades utan att man fann på fel, och man tog blodprover, som inte heller var onormala. Men vovven var mycket hängig och hade svårt att stå på benen. Temperaturen var rejält förhöjd. Veterinären där ansåg att hunden borde få somna in.

Finns det någon möjlighet att anmäla den första veterinären för felbehandling? Jag råkar känna till att han har sju anmälningar på sig sedan tidigare. Är också bekant med andra ägare till hundar, som blivit gruvligt felbehandlade av honom, med ödesdigra konsekvenser. Hur går man i så fall till väga?

M.v.h. GöranDisclaimer:
Det vi skriver här skall inte betraktas som juridisk rådgivning utan som en allmän beskrivning av rättsläget. Vi har inte alla detaljer i ärenden och kan således inte göra en säker bedömning av utgången. Glöm heller inte att lagar och regler ständigt ändras och det som vi skriver här idag kan vara annorlunda imorgon. Kontrollera därför alltid med berörda myndigheter eller ditt ombud om vad som gäller för stunden.

Petra svarar:
Utan att ta ställning till veterinärens agerande i just det här fallet kan jag berätta följande:

Djurägare som misstänker felbehandling kan anmäla detta till Veterinära Ansvarsnämnden. Ansvarsnämnden prövar då de åtgärder som veterinären utfört för att diagnostisera, undersöka eller behandla djuret. Om nämnden bedömer att veterinären på ett anmärkningsvärt sätt har brustit i sin yrkesutövning, kan nämnden tilldela honom eller henne en skriftlig erinran eller varning.

I mycket allvarliga fall kan veterinärens legitimation återkallas, men det kan endast ske på begäran av Jordbruksverket. Anmälan är kostnadsfri och ska göras inom två år från händelsen. Den ska vara skriftlig och ange veterinärens namn (och adress om möjligt). Den bör även innehålla en redogörelse för vad som har hänt och datum för behandlingstillfället/tillfällena.

Det är bra om du försöker att precisera din kritik mot veterinären. Skriv under och bifoga ev. andra handlingar du anser kan styrka det du berättat.
Skicka sedan anmälan till:

Veterinära Ansvarsnämnden
Box 322
551 15 Jönköping

Vill man ha ersättning för skador man lidit på grund av veterinärens agerande är det oftast bäst att vänta till efter nämnden avgivit sitt utlåtande. De kan på ett bra sätt bedöma åtgärderna och att själv utreda dem är ofta mycket kostsamt och det är svårt att bevisa att veterinären har varit vårdslös. Det är just av denna anledning som vi människor har ett system med obligatorisk patientförsäkring som täcker vårdslösa skador vid behandling.

Petra Hållander, jur. kand.
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Dobermann | Dandie Dinmont Terrier | Fransk Bulldogg | Grand Danois | Shih Tzu | Labrador Retriever
© 1998-2020 Enfinia AB