Artikel publicerad 2006-12-04 23:12

Vad gäller när min hund blir påkörd?

Hej! Jag undrar vad som gäller när min hund blir påkörd av en bil försäkringsmässigt? Min hundförsäkring gäller ju som vanligt. Men jag har hört...

Text: Mattias Skarelius, Aequitas
Vad gäller när min hund blir påkörd?
Hej!

Jag undrar vad som gäller när min hund blir påkörd av en bil försäkringsmässigt? Min hundförsäkring gäller ju som vanligt. Men jag har hört att bilens trafikförsäkring går in och täcker en del av kostnaden. Eller?
Jag vet att strikt ansvar gäller för både hundägare och bilförare.

Tacksam för svar.

Mvh Susanne


Disclaimer:
Det vi skriver här skall inte betraktas som juridisk rådgivning utan som en allmän beskrivning av rättsläget. Vi har inte alla detaljer i ärenden och kan således inte göra en säker bedömning av utgången. Glöm heller inte att lagar och regler ständigt ändras och det som vi skriver här idag kan vara annorlunda imorgon. Kontrollera därför alltid med berörda myndigheter eller ditt ombud om vad som gäller för stunden.

Mattias svarar:

För att kunna ge ett svar på detta bör man först se på hur man fördelar skadeståndsansvaret i denna situation.

Både hundägare och bilförare har ju som sagts strikt ansvar för skador. Om man har strikt ansvar anses det att utgångspunkten är att man jämkar ersättning om man drabbas av en skada, oavsett om man själv varit vållande eller ej. Men om båda har strikt ansvar för en skada kan skadeståndet jämkas beroende på vem som varit vållande i en situation (skadeståndslagen 6. kap. 1 §).

Men i fall där en bil kör på en hund blir trafikskadelagen tillämplig istället för skadeståndslagen. Enligt 12 § trafikskadelagen skall ersättning ”jämkas efter vad som är skäligt med hänsyn till graden av vållande på ömse sidor och omständigheterna i övrigt”. Enkelt uttryckt gör man alltså i fallet med en kollision mellan en hund och en bil en bedömning av vem som gjort mest fel och därigenom orsakat skadan. Ersättningen regleras därefter i enlighet med detta.

Men de flesta (hoppas jag i alla fall) hundägare har en försäkring som täcker skador på hunden. Bilförarens agerande täcks ju så gott som alltid av en trafikförsäkring som enligt lag skall finnas tecknad för bilen. Vad hundägaren får ut från sin försäkring beror helt på vad försäkringsvillkoren anger. Det kan finnas flera undantag som gör att försäkringen inte täcker just detta olycksfall, exempelvis om man själv varit vårdslös. Men i första hand är det ens egen hundförsäkring som man får vända sig till. Men som vi ju vet så kan självrisken vid allvarliga skador bli rejält stor och det kan därför finnas anledning att titta på om inte bilisten kan tvingas betala den genom trafikförsäkringen. Om vi antar att självrisken är 20 procent av veterinärkostnaderna så kommer hundägaren att få ut 80 procent av kostnaderna för vården från sitt eget försäkringsbolag. Resterande 20 procent kan det ju vara intressant att försöka kräva från bilisten. Men enligt vad jag redovisat ovan är det sannolikt bara möjligt om man kan anse att bilföraren har varit vållande till mer än 80 procent. Det vill säga om han är nästan helt ansvarig för skadan.

Så något säkert svar går inte att ge. Det beror så mycket på omständigheterna i det enskilda fallet och vem som anses vara vållande och hur stort det vållandet är.

Mattias Skarelius, jur. kand.

 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Tax | Border Collie | Rottweiler | Schnauzer | Sankt Bernhardshund | Cairnterrier | Yorkshireterrier
© 1998-2023 Enfinia AB