Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
20 juli 2010 av z_Dvärghundspossen i övriga hundfrågor (76 svar)
Raser som "saknar jaktlust"
Många människor vill ha en hund som absolut inte jagar efter katter, harar osv, så om man läser om en viss ras att den "saknar jaktlust" så blir man genast lockad. Men man bör vara lite skeptisk till såna påståenden...

Alltså, hur skulle det gå till att avla fram en ras som absolut inte jagar? Ett sätt kan ju vara att ständigt avla på skiträdda hundar som inte törs ta några initiativ öht, vare sej det gäller jakt eller nåt annat, eller hundar som är så extremt slöa att man behöver hävstång för att öht få upp dom ur soffan. Men vi utgår ifrån att man inte gjort nåt av dessa alternativ, utan vill ha en normalpigg normaltuff hund utan jaktlust. Hur skulle man behöva bära sej åt för att få fram detta?
Enda chansen måste väl vara att i varje generation göra omfattande jakt-tester, låta hundarna konfronteras med flyende djur av olika art - och så fort en hund visar intresse för att följa efter så tas den ur avel. Endast hundar som visar noll intresse, och där majoriteten av hundens syskon också har noll intresse, får gå i avel.

När man läser om en ras att den saknar jaktlust så bör man alltså fråga sej om rasen avlas på ovanstående sätt... Eftersom svaret förmodligen är "nej", man gör inte alls några jakttester med hundarna, så får man ta det där med "ingen jaktlust" med en stor nypa salt. Det är väl troligare att det handlar om en ras där många hundar har liten eller ingen lust att jaga, men där det finns rätt mycket individuella variationer, och många individer som gärna sätter av efter en hare om tillfälle bjuds.

En del människor påstår att "gårdshundar" skulle sakna jaktlust, för det ligger i deras gener att hålla sej på gården. Men genetik funkar liksom inte på det viset att en hund vars förfäder mellan år 1000 och år 1950 utförde en viss uppgift, per automatik kommer att utföra samma uppgift år 2010. Även om alla hundens förfäder mellan år 1000 och år 1950 hade vissa egenskaper så kan dessa till stor del ha runnit av år 2010 ifall man slutar avla på dom. Det går fort, det där. Det är därför avel är svårare än att bara para hundar av en viss ras med varandra. (Sen kan man också fråga sej om folk i alla tider verkligen tyckt att det varit viktigt att "gårdshundar" INTE pep iväg på en kort harjakt ibland... ofta har man nog felaktiga föreställningar om vilka egenskaper som egentligen krävdes av dåtidens hundar, men det är en annan femma.)

Det här handlade om jaktlust, men man kan egentligen överföra det på vilka egenskaper som helst. Man kan inte tro på allt som står i rasbeskrivningar... en ras blir vad man avlar den till. Om man inte tänker på egenskapen X i sitt val av avelsdjur, så kan man inte förvänta sej att hundarna ska få egenskapen X bara för att det råkar stå i en text på ett papper att dom ska vara såna.

Som medlem kan du här läsa lite kort info om z_Dvärghundspossen och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Blandras - vilka raser? (Bild)   [2] 23 nov: Manageit 21 jan: butterfly Saknar min bästis   [6] 22 mar: Redish 24 mar: Redish Val av dessa raser?   [0] 4 aug: emellaya Vad finns det för "allround"-raser?   [15] 4 feb: Blomkrans 14 apr: Pandoras box Saknar hunden (när jag är på jobbet)   [2] 13 nov: FranskBulldog05 15 nov: FranskBulldog05 Nyfiken och kluven på raser...   [6] 18 jun: Voff 92 19 jun: Voff 92 Vilka raser är min blandras?   [9] 15 maj: Michaela95 20 mar: Gurkans Tips på raser som är en sportig sällskapshund.   [3] 10 aug: danjoa 12 aug: Anneli Saknar du sommaren eller längtar du efter hösten?   [4] 11 okt: vinylsamlaren 11 okt: TindraFreya Tips på raser (friluftshund)   [24] 28 feb: Sofie & Zsandor 5 maj: felucca
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Schäfer | Dobermann | Jack Russell Terrier | Pudel | Chihuahua | Australian Shepherd
© 1998-2024 Enfinia AB