20 februari 2014 av Hittehund i övriga hundfrågor
Pappersbiten beror på om hunden är renrasig och har stamtavla/papper genom Svenska Kennelklubben eller om det är en blandrashund.
Om hunden har stamtavla och du köper den kan ni använda SKKs köpeavtal.
Om hunden inte har stamtavla får ni upprätta ett eget avtal. Finns köpeavtal att ladda hem på nätet, men viktigt är att man inte kan skriva till en massa orimliga paragrafer varken som köpare eller säljare om du vill ha ett juridiskt bindande avtal.
Hunden bör vara veterinärbesiktad innan köp men vem som ni avtalat ska stå för den kostnaden bör ni ha bestämt innan du tog den på prov. Om man ska vara trygg när man tar en hund på prov gör man ett avtal redan där, för allas skull.
Det enklaste är ju att du gör det på plats och att ni kommer överens om vem som står för kostnaden, och även, vad som händer om hunden inte går igenom besiktningen, om du står fast vid att du vill behålla hunden, och om det är en åkomma som täcks av försäkringen, och vem som då betalar självrisk/vård.
Detta är viktiga saker som ni borde ha bestämt innan eftersom det är lätt att hamna i en konflikt om man inte vet i efterhand vad ni kommit överens om.
Hunden bör enligt lag även vara registrerad i Jordbrukverkets hundägareregister och omregistreringen kan du eller säljaren göra online ifall ni har en vanlig elegitimation. Vad som krävs är att du vet namn och personnummer på den som just nu står registrerad i registret. Jordbruksverkets register är inget register över vem som äger hunden, utan ett register som reglerar vem som ansvarar för hunden vid olycksfall eller om den upphittas lös.
Om hunden redan har en befintlig försäkring kan det vara en god idé att överta den försäkringen. Om det görs innan nuvarande ägare säger upp försäkringen får du ingen karenstid. Du kan dock kolla upp med ägaren och försäkringsbolaget om försäkringen har nyttjats under tiden den varit tecknad. Om den inte har nyttjats kan du jämföra med andra försäkringsbolag, och om du väljer ett annat bolag uppger du att hunden har en befintlig försäkring i Folksam, då talar bolagen och du får ingen karens då heller. Dock är det ingen idé att byta bolag om du kan få en reservation i din nytecknade försäkring. Så hör vad som gäller innan.
När du för över försäkringen eller tecknar en ny i ett annat bolag bör du välja dubbel veterinärvård i Folksam tex så du får ett högre belopp per år till en mindre kostnad.
Det blir inte krånglig i framtiden om du vill byta försäkringsbolag ifall hunden inte har haft mängder av småproblem så du kan få reservationer för allt som det första bolaget har ersatt tidigare ägare för. Om hunden har haft samma försäkring obruten sedan valp är det ofta bäst att behålla försäkringen eftersom många saker tex leder, inte ingår vid nytecknande för vuxen hund.
Du bör ha ett köpeavtal, hunden ska vara nybesiktad, försäkringsbrev, och se till att ägaren inte säger upp försäkringen förrän den är övertagen, om hunden har stamtavla bör du få den, om den är bortslarvad kan man mot en avgift runt 500 kr få en dublett från SKKs kansli, om hunden är ägareregistrerad i SKK behöver ägaren skriva under den blanketten med (finns att ladda ned på SKKs hemsida)
Vad som också är bra att få med, är hundens veterinärjournal fram till att du tog över den. Även om det bara har varit småsaker som öronproblem kan det vara bra att se vilket antibiotika hunden tidigare har svarat på etc.
Det kan även vara klokt att se över om höft och armbågsröntgen, ögonlysning eller något annat som gäller specifikt den rasen är gjort, och med vilket resultat.
Grattis till din hund!