Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
20 april 2014 av MyraPyra i skaffa hund (27 svar)
Funderingar kring passande hundras.
Hej skulle behöva lite tips om raser!
Detta blev en lång text... Hoppas ni orkar läsa. :)
Nu är det så att jag leker lite med tankarna om nästa hund, och vilken ras det skulle kunna bli.
Jag har kollat igenom de flesta hundraser som finns reggade i skk, och har träffat en hel del olika raser, vissa jag fastnar för mer än andra. Dock är jag en person som kan tänka mig att ha de flesta av raserna, då jag anpassar mitt liv efter hundens behov.
Det jag tittar på är vissa egenskaper, och vilka hundraser min dvärgpudel tik kommer bäst överens med(d.v.s leker bäst med, och har samma aktivitetsnivå mm). Hon är väldigt aktiv och glad.
Dock skulle jag inte vilja ha en till pudel, då jag inte vill lägga ner mer tid på pälsvården än vad jag redan gör. Lite pälsvård kan jag lägga till, men inte en hel pudel päls. Om ni förstår vad jag menar. :)
Nästa hund är inte aktiv än, och kommer inte bli inom det närmsta 1-2 åren. Men känner att jag vill hitta först rätta ras, träffa olika individer för att senare hitta en passande uppfödare så man har det klart innan valp/hundköpet blir mer aktivt.
Jag tittar mycket på vad min hund dras till för sorters hundar, vilka raser hon verkar komma bäst överens med. Vilka hon leker bra med, vilka som har ungefär samma aktivitetsbehov osv.
Min hund gillar större tikar, gärna retrievers, buffliga, pussiga och glada hundraser. Dock inte för hårda i lek, de får inte vara för tunga och klumpiga. Inte allt för skälliga i lek då hon är rätt ljudkänslig och kan tycka det är obekvämt att leka med en ständigt skällande kompis. Hon kan lära sig också, men vad jag har märkt på henne när hon lekt med andra hundar så drar hon sig till de som skäller mindre. Pratiga kan de vara, då hon pratar mycket med grymtningar, "uffar" och lekmorrar.
Min hund älskar att bada, så en badkompis till henne skulle hon tycka vara kul.
Det känns som att jag beskriver en retriever här, vilket jag har spånat lite om. Dock vill jag inte ha för mycket jakt i, vilket de flesta retrievers har stort om.
Helst vill jag ha en hund av mellanstorlek. Inte mer än 15-20 kg. Då min hund väger 6 kg, ska det inte bli för tung kompis.
Så egenskaper som jag tittar efter är:
-Social (alltså inte alltför avvaktande mot främmande, då jag skulle vilja ha den som framtid kurshund)
-Ej för mycket jakt, då min dvärgpudel är en liten hund och kan lätt misstas som en hare. Dessutom har jag chinchillor i bur här hemma, de kommer såklart inte släppas lösa i samma rum som hundarna, med det kan vara triggande för vissa hundar att se gnagare skutta omkring bakom galler också. Det är viktigt att hundarna och chinchillorna inte stressar varann.
-Lättlärd, gör dock inget med lite envishet då jag är van vid envisa små terriers.
- Angående skall, så tycker jag det är helt okej när hunden skäller när den är glad, eller larmar när det kommer nån vid dörren. Jag tränar väldigt aktivt med min hunds skällning, att hon får skälla när det kommer nån, men det räcker med 1-3 skall.
-Inte allt för stor integritet. Självklart kan man träna detta, men det finns vissa raser som har väldigt stor kroppszon. Jag är som min hund, vi gillar "buffliga" och pussiga hundar. ;)
-Hunden ska vara uthållig i kroppen, då jag kommer vilja springa med den, prova drag och agility samt många andra hundsporter.

Jag är väldigt positiv människa, och ser tålamod och humor som en viktig del i hundträning.

Och vad jag kan erbjuda hunden då:
Jag klicker tränar dagligen, allt från tricks till att träna bort vardagsproblem. Min hund spårar en del mycket personspår och ska börja med blodspår. Vi brukar träna balans i omgivningen på promenaderna. Min hund följer med på jogging rundor med ibland springer jag själv då hon får vila lite och där skulle det vara kul om jag hade två att variera med. Vi har påbörjat agility, tränar lite lydnad på lätt nivå. Jag bor nära skog och ängar, så det blir mycket att springa runt i naturen och hitta på aktiviteter också. Jobba med människor kommer vi säkert göra på något sätt tex terapihund, eller någon form av sökhund beroende vad som passar hundens personlighet. Dock är det bara förslag som jag har öppet över vad jag skulle vilja prova. Kommer också troligtvis hålla hundkurser i framtiden när jag gått klart mina utbildningar, och kommer ha min nuvarande hund och den framtida hund som kurshundar. Därför vill jag ha en social hund, som gillar människor och funkar bra med andra djur. Självklart förstår jag att det skiljer mellan olika individer, och handlar mycket om socialisering.

Har jobbat på hunddagis och är bekant med många "vanliga/populära raser".
Jag skulle vilja prova på vall, men vill inte valla på heltid utan mest som en hobby vid sidan av annan hundsport.
Är välbekant med små terriers och deras humör och envishet. Lyckas alltid bli kompis med dem. Dock är jag tveksam om en terrier skulle fungera med mina chinchillor. Jag har tidigare haft amstaffmix och han fungerade toppen med chinchillorna. Dock tycker jag en amstaff kan vara för stor för min dvärgpudel.

Så... jag skulle bli jätte glad om ni har några tips, eller kan lägga till för- och nackdelar till olika raser som jag kan titta närmare på, och vilka jag bör undvika. Jag har redan kollat upp mycket om olika raser, men skulle vilja ha flera olika synvinklar. :)

Som medlem kan du här läsa lite kort info om MyraPyra och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Tips på vilken hundras som passar?   [4] 8 jan: Walo 12 jan: Qela Presa canario funderingar   [11] 10 nov: kvamen 25 dec: z_Isabelle Tips på hundras?   [3] 5 maj: Majblomman 25 maj: Deen Hjälp från experter; vilken hundras kan passa oss?   [6] 11 feb: Rosa86 14 feb: aenima Diskussion kring bajs...   [3] 8 jul: pipilotta 12 jul: pipilotta Vilken hundras passar mig?   [11] 4 jul: VovveVovveVovve 5 jul: VovveVovveVovve Hundras som passar bäst för aktivt liv i Norrland?   [21] 26 jan: Loppan01 17 mar: *Fröken* Någon som är bra på regler kring fodervärdsavtal?   [17] 15 nov: Marie&Smilla 20 nov: Marie&Smilla Vilken hundras passar mig?   [3] 27 okt: Hannaandersson 28 okt: Ayrin Osäkra kring uppfödare   [9] 28 jun: Fluffy93 28 jun: Lona
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Fransk Bulldogg | Grand Danois | Rottweiler | Shetland Sheepdog | American Staffordshire Terrier | Jack Russell Terrier
© 1998-2024 Enfinia AB