Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
31 januari 2015 av Mullvaden i sjukdom & hälsa (2 svar)
Hjälp!! Någon som är duktig på att läsa stamtavla?

Okej, jag ska ta det här så kort som möjligt ...


Jag skrev ett inlägg här för någon månad sedan om min Golden Retriever (8 månader idag) som både jag och bekanta till mig tyckte gick underligt. Vingligt, okordinerat osv speciellt med bakdelen. Valpigt, på något sätt. Vi åkte in till veterinär, röntgade och det visade sig att han hade HD C. Visst, fine, inget kul att höra men det kunde ha varit värre. Vi åker hem och försöker smälte den dåliga nyheten.


Men vi fortsätter förbryllas över hur han går. Han KAN ju gå, springa ALLT som en hund ska kunna göra. Men han gör det så ... annorlunda. Svårt att förklara. Valpigt, paddlande framben osv. Så efter några veckor beställer jag tid till en fysio/sjukgymnast. Någonting stämmer ju inte.


Väl hos fysion så blir vi mer förbryllade, för fysion kallar in sin kollega och de både börjar titta på honom. "Mycket underligt", säger de. "Detta har vi aldrig sett innan". Det visar sig att han inte bara är vinglig på bakbenen, utan frambenen också. Men det har inte synts lika mycket pga att vi haft sele och därmed "stöttat" honom. Jag frågar om simning skulle hjälpa, och detta är fusion egna ord. "Han kommer inte få ihop det." Jaha, tänker jag. VAD FAN SKA DET BETYDA?


Vi får en tid till en neurospecialist dagen efter. Men då har jag redan hunnit googla lite (jag vet, det värsta man kan göra, men vad skulle ni ha gjort?) och sjukdomen SAN (sensorisk apatiskt neuropati, tror jag det står för, googla om ni vill veta mer) etsar sig fast. ALLA symptom stämmer. Jag blir livrädd och hoppas på att specialisten ska säga någonting annat. Men det gör hon inte, utan hon tar upp sjudomen som en möjlighet. Jaha, FAN. Blodprov tas och skickas till Uppsala. Vi har inte fått svaren än men jag vet redan vad det blir ...


Nu är det så att man kan spåra sjukdomen till en viss tik. Och jag har tittat lite på min kille stamtavla, och, jovisst fan, en helbror till tiken finns där. Men sjukdomen kan inte ärvas från hanar, utan det är tikarna som för det vidare till sina valpar. Och endast tikar. Så nu är jag förvirrad..  jag har kanske läst fel.


Så nu är min fråga: är det någon som kan läs stamtavlor bra? Och som kan hjälpa mig? Uppfödaren behöll en syster till min valp och om det visar sig att det är SAN så måste ju sjukdomen stoppas PÅ ALLA SÄTT OCH VIS.


Min kille lider inte, för sjukdomen ger ingen smärta utan bara dålig balans och kordination. MEN den blir ju värre med åren ... och han kommer inte leva länge. Den dagen han inte orkar mer (vanligtvis runt 4-år åldern) så kommer vi låta honom somna in. och det är en mycket tungt vetskap att gå och bära på... den gnager på en hela tiden. Och jag VÄGRAR låta någon annan, djur som människa, gå runt med samma elände. 


Ursäkta om det blev lite långt ändå ...


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Mullvaden och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Hjälp-hund som rullar sig i bajs på varje prommis   [2] 19 feb: Blocksberry 24 feb: Torparinnan Hjälp att behålla hund   [10] 3 feb: LeaTyra 5 feb: LeaTyra Tax 11 månader, hjälp!   [11] 28 nov: MalinK 30 nov: pipilotta Bichon Havanais eller Biewer Terrier - Hjälp   [3] 12 nov: Anna_78 13 nov: Leias husse Ensamträning fungerar inte, hjälp!   [2] 7 nov: Azin 10 nov: Ayrin Valp - smärta/ inflammation i blodet. Hjälp!   [2] 27 sep: Lundgrens 28 sep: Ayrin Anställa/ hjälp med att få valp rumsren   [2] 17 sep: HannaB 17 sep: Lona2 Hjälp med färger inför parning!   [3] 19 jul: honeybee 26 jul: Gurkans Hjälp med problemhund som hotas av avlivning   [9] 7 jun: Guilliotine 9 sep: JackLasser Valp HATAR att vara ute, snälla hjälp!!   [12] 28 apr: Nyblivenägare 17 sep: Neeten
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Steirische Rauhhaarige Hochgebirgsbracke | Pudel | Labrador Retriever | Schäfer | Shetland Sheepdog | Boxer
© 1998-2024 Enfinia AB