Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
21 april 2015 av galileo3000 i skaffa hund (3 svar)
Dansk/svensk gårdshund, dvärgpinscher, annat?

Halloj!


Nu är det snart dags att börja välja ras, har funderat några månader på vilka raser som ska kunna passa mig. Har haft två hundar förut, en Malteser och en blandras med mest border collie i. Så erfarenhet av hund har jag. Det var många för- och nackdelar med båda hundarna (även om jag älskade dem över allt annat). Tänkte lista lite grejer som gör det lättare att välja vad som kan passa mig.


Pälsvård: båda tidigare hundar krävde mycket pälsvård och kamning en gång i veckan, minst. Dessutom är det jobbigt att lång päls drar in mycket grus och skit när det är dåligt väder ute. Vill nu helst ha en hund som är korthårig och minimalt med pälsvård.


Aktivitetsnivå: medel aktiv. Maltesern var inte krävande alls och ville inte lära sig tricks speciellt mycket. Blandrasen var mer krävande och krävde ca 1,5-2 timmars promenad varje dag. Dock var han inte så pigg på tricks, gillade att jaga boll. Vill ha en hund som gillar att promenera och som också hänger med på joggingturer en gång i veckan ungefär. Jag skulle vilja kunna träna hunden att göra trick och den får gärna vilja leka med boll m.m. Vill INTE ha en arbetsnarkoman, men en hund som hänger med på det mesta.


Mentalitet: vill ha en med stabilt psyke som inte stressar upp sig. Jag jobbar med jord- och skogsbruk där det förekommer mycket kontakt med andra djur och mycket slammer. Vill inte att hunden börjar skälla och blir ett nervöst vrak när vi är i ladugården, vill att hunden ska hantera detta. Har dessutom katt så vill att den ska kunna gå ihop bra med andra djur. Vill dessutom att den gillar mänsklig kontakt, helst en riktig knähund när den tar sina sovstunder.


Storlek: Inte för stor. Max 15 kg och max 35 i mankhöjd.Frisk: Vill inte ha en hundras med massa rasbundna sjukdomar. Tittade på Fransk bulldog förut, men den verkar ha mycket problem med sjukdomar så den går bort. I övrigt verkar det vara en ras i min smak.


De raser jag kollat på är dansk/svensk gårdshund och dvärgpinscher.
Dsg är intressant iom att den verkar gå bra ihop med djur och tror den verkar vilja hänga med sin förare på allt, dessutom är den i behändig storlek och jag kan ha med den ute på fältet när jag kör traktor, när jag stänger och när jag är ute i ladugården. Enda jag är lite frågande är om den kan vara alltför aktiv att jag inte orkar med den. Vet inte om det duger att den får hänga med på allt varje dag när jag jobbar, vare sig om de handlar om att mjölka kor eller sätta plant ute i skogen. Plus att den får dagliga promenader på 1,5 timme, sen givetvis kissrundor hela dagen, och lite lydnad då och då. Dessutom är den information jag hittat motsträvig många gånger. På en del sidor står det att den inte alls har mycket jakt i sig och håller sig på gården, andra att den springer om de ser ett rådjur (har älg, räv och rådjur som springer ca 1 km bort). Den verkar dock vara lojal, lättlärd och hänger med på allt. Blir lite förbryllad dock när jag hör en sak och sen läser en annan sak på nåt annat ställe som inte alls stämmer överens.


Dvärgpinschern faller mig i smaken också, behändig storlek, verkar hänga med på allt. Har läst att den brukar gå bra ihop med hästar när den är i stallet. Blir dock lite frågande att den kan bli skällig om det slamrar och av djuren som låter i stallet, eller handlar det mest om miljöträning? Den kommer miljötränas när jag hämtar valpen vid 8 v ålder. Har också hört att den kan vara dominant, är rädd att det är lätt att fostra den hundrasen fel och att den kräver mer erfarenhet än vad jag har. Den verkar lojal, lättlärd, tillgiven och hänger med på allt, vilket jag vill att en hund ska vara.


Nåja, vad tror ni om dessa raser och tror ni att nån av dessa kan passa mig? Har ni några erfarenheter av dessa raser som ni kan delge? Eller vet ni någon annan ras som kan passa?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om galileo3000 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Wheaten, Westie eller något helt annat?   [5] 7 jul: Coella 19 jul: Gurkans Fråga o att ev byta från barf till annat..?   [3] 17 jul: bebban 24 jul: Svea58 Eventuellt noskvalster el annat   [2] 14 apr: Filurpinnen 17 apr: Filurpinnen Gammel dansk hönsehund   [0] 30 nov: Ingerlu att vara roligare än allt annat   [4] 12 jun: Siljesmatte 14 jun: username Annat att äta än torrfoder (när o hur)   [4] 25 sep: Ulrika 26 sep: hundöga återkomst Dansk-svensk gårdshund jakt?   [3] 22 apr: Blinka 25 apr: tant gredelin Postafen eller annat åksjuskemedel?   [6] 14 jan: SandraCarlsson 26 feb: Svea58 Sele till D/S Gårdshund   [0] 23 maj: ancan Behöver tips på ensamhetsträning och lite annat..   [4] 12 jan: Lilla Trumman! 12 jan: mustaschnos
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Pudel | Cavalier King Charles Spaniel | Dobermann | Golden Retriever | Chinese Crested Dog | Labrador Retriever
© 1998-2024 Enfinia AB