Om valparna är tysta, äter, kissar och bajsar och verkar nöjda är förmodligen allt OK.
Du måste framkalla kissning och bajsning genom att försiktigt massera magen och neråt utsläppen. Tiken slickar valparna där för att de ska kunna göra ifrån sig, oftast i samband med att de har ätit. Det går bra att använda bara fingrarna, ev. med lite fukt eller olja men det ska vara något som inte irriterar eller skaver på den ömtåliga huden.
Valpar som har lagom värme ligger lugnt bredvid varandra, oftast med lite närkontakt. Om de är för kalla försöker de krypa tillsammans för att hålla värmen, är de för varma försöker de sprida ut sig. Gnälliga valpar är tecken på att de inte mår riktigt bra.
Ett lock (tak) över ung. halva lådan kan hålla värmen runt valparna lagom jämn. Ligger de helst under locket är det bäst temperatur där, ligger de "under bar himmel" kan det vara för varmt under taket. Som med alla djurungar bör värmen helst komma ovanifrån, inte underifrån.
Väg valparna dagligen och vid samma tid på dygnet. Det normala är att en valp ökar sin födelsevikt med ca 75-90% under första veckan beroende på antal - men det förekommer också att valpar t.o.m. tredubblar sin födelsevikt under samma tid (inget att föredra dock).
Valpar utan mamma har mindre risk att råka ut för olyckor under första tiden om de lämnas ensamma eftersom ingen kan ligga ihjäl dem, gräva runt så någon valp hamnar under något och kvävs eller hoppa ur bädden med en valp hängande i tutten och som sedan släpper, hamnar på golvet och blir kall...
Uppvärmd mjölkersättning förlorar lite av sin näring men det brukar gå bra att göra en dygnsdos som man sedan fördelar undér kommande dygn. Nytillredd mat är dock alltid bäst!
Det är bäst att valparna får vara i samma rum tills de har blivit större. Då har de störst chans att hålla jämn värme. En delvis täckt låda är mest lik en håla som ju är det normala boet för hunddjurs ungar.