Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
2 november 2015 av Svartz i valpforum (2 svar)
Frågor om valp (mat, bitande och socialisering)

Vill börja med att be om ursäkt om det är så att jag placerade tråden i fel forum. Om så är fallet så får mod/admin gärna flytta den. Detta kommer troligen bli ett väldigt långt inlägg så håll i er.


Jag har en valp på 14 veckor som är newfoundland/landseer. Har haft han sedan han var åtta veckor och han är jättego och väldigt duktig när det kommer till kontaktövningar. Det finns dock fyra stycken problem/bekymmer som jag har som jag skulle behöva lite råd om, mat, bitande, socialisering och eventuell sjukdom.


Mat: Äter dåligt, vad kan vi göra?


Han har enda sedan vi fick han ätit lite halvdant. Vi ger han bra torrfoder, som vi blöter ca 10-15 min, blandat med lite våtfoder då han annars inte ens bryr sig om maten. Genom att blanda i lite våtfoder så har hans aptit ökat fram tills för en vecka sedan då han spyde för första gången. Spyan såg helt normal ut, dvs enbart mat/inget blod, men han har sedan dess varit ännu mindre intresserad av maten. Kan det vara så att han tappat aptiten för den maten/våtfodret i och med att han spyde? Jag vet ju exempelvis att vi människor kan bli lite passiva gentemot vis mat om vi har ätit det och sedan spyt upp det/i samband med sjukdom.


Han har gått upp cirka 1 kilo per vecka och väger just nu 13.5 kg och han ser inte undernärd eller något. Det känns dock inte helt bra att han äter så lite som han gör. Idag har han ätit cirka 2 dl.


Bör vi "vänta ut han", dvs att han äter när han är hungrig, eller bör vi försöka göra några förändringar? Jag är rädd att han äter för lite och inte får i sig tillräckligt och på så vis ger en negativ effekt på hans växande. 


 


Eventuell sjukdom


Detta hänger lite ihop med matfrågan. Sedan han spyde så har han även börjat "harkla" sig (ett par gånger per dag. Det är likt att han ska spy eller att något sitter fast, han spyr dock inte och det är inte så att han har något i munnen/precis ätit något. Han hickar även väldigt mycket men det är ju ganska vanligt för valpar.


Kan det röra sig om någon sjukdom eller oroar jag mig i onödan? Han är annars, bortsett ifrån lite sämre aptit, precis som vanligt.


 


Bitande (händer och koppel)


Att en valp biter är ju inte något konstigt pga deras tandförändring samt att de utforskar världen med munnen. Problemet är dock att han gärna biter oss, då i händerna eller benen. Han gillar även att bita/"hålla" i kopplet. Detta tycker vissa är söt men jag vill gärna få bort detta beetendet då det knappast kommer var lika söt när han väger 70 kg och är betydligt starkare/kan bita sönder kopplet.


När han biter i händerna så försöker vi ge byteshandla med en leksak vilket funkar ibland. Detta går dock inte när vi är ute.


Vi har börjat gå en valpkurs och där säger dom att vi ska använda ett "fel-ord", dvs inte nej utan ett ord som är lite "mjukare", samtidigt som vi öppnar hans mun och tar bort det. Detta funkar inte...Detta resulterar antingen i att han spänner sig/biter hårdare och lite smått eskalerar eller att han direkt efter vi har tagit bort kopplet börjar bita i det igen eller våra händer. 


Jag har även testat att släppa kopplet så fort han börjar bita/hålla i det och gå ignorera han men då börjar han ofta själv leka med kopplet eller gå efter med kopplet i munnen, likt en pinne.


Finns det något vi kan göra för att avvärja detta bitandet? Jag tänker främst på att han biter i kopplet.


 


Socialisering


Vår valp är lite blyg/tillbakadragen gentemot andra människor och hundar. Kommer det exempelvis fram en människa till oss så börjar han skälla och går vi förbi en person/hund ute så bara stannar han upp och nästan "fryser". Jag får alltså dra han för att få igång han igen, något som inte håller i längden.


Hur kan vi på bästa sätt socialisera han och göra han mindre vaktig/bekymrad? Är det bästa att t.ex sätta sig i en park, där det är mycket människor och hundar, eller hur bör man göra? Jag har hört att man bör ge han ett par godisar när det kommer någon på besök för att göra en positivkoppling men hur gör man ute?


 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Svartz och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Köpa Chow Chow valp - frågor!   [13] 30 mar: JohannaS 31 mar: Gurkans Bitande dvärgtax 12 veckor.   [4] 27 dec: Mannhem 27 dec: Mannhem Frågor till hundquiz (frågesport)   [1] 12 jul: Andre91 15 jul: Frallorforlife Frågor kring hunds beteende   [3] 9 mar: jonatannk 9 mar: jonatannk Frågor kring att flyga med hund   [2] 20 feb: Solsophia 21 feb: Puddingpastejn Frågor om hundgård   [3] 18 nov: natalih 18 nov: natalih Frågor till hundägare   [0] 12 sep: IndustridesigHIG Frågor kring valp   [13] 8 sep: cosmo19 17 sep: Lona Adoptera hund - försäkring och frågor   [2] 16 aug: datapata 19 aug: datapata Saluki frågor ....   [2] 13 maj: dragontear 13 maj: dragontear
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Jack Russell Terrier | Schäfer | Chihuahua | Dobermann | Golden Retriever | Pudel
© 1998-2021 Enfinia AB