Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
15 december 2015 av Jenni.G i sjukdom & hälsa (11 svar)
Jag behöver stöd... epilepsi hos hund

Hej


Min älskade hund fyllde 5 år i augusti och fick ett krampanfall för första gången i april i år, varefter vi kontaktade veterinären. Efter ett flera undersökningar både på min lokala djurklinik och på Ultuna hos specialist, konstateras att han i övrigt är fullt frisk och alla värden är bra. Så han har diagnosen idiopatisk epilepsi. Han får anfall en gång i månaden. Korta anfall, ca 1 minut. Anfallen återkommer ca 3 gånger om dagen i 3 dagar. Sen är det lugnt i fyra veckor fram ungefär. Jag pluggar på distans och är därför hemma på heltid, vilket är tur annars hade det ju aldrig funkat. 


Vi började strax efter första anfallet med att ge honom Pexion, men då anfallen återkom och vi märkte beteendeförändringar hos honom (verkade rastlös och stressad) så önskade vi prova något annat.


Nu får han en låg dos Fenemal och är på väg att öka på den. Han mår bättre på Fenemal och hans anfall är lugnare.


 


Han får sina anfall när han sover, vi har inte märkt av något mönster kopplat till anfallen. De verkar komma vid helt olika tillfällen. Det börjar med att han får ryckningar i munnen, sedan tuggar han ibland fradga, sätter sig upp, faller ihop på sidan och sedan får kramper i form av att benen spänns och ofta rör de sig precis som om han springer när han drömmer.


Som väl är, så är han inte det minsta agressiv vare sig före, under eller efter anfallen. Men han är givetvis både ängslig och trött efteråt.


Det som är så jobbigt förutom den fruktansvärda synen att se sin hund få kramper, är att han brukar både kissa och bajsa på sig. Det började med att han kissade på sig under anfall, sen ibland kom det även lite bajs. Nu efter sitt senaste anfall i lördags så har han bajsat på sig inomhus helt utan förvarning, lika stor mängd som han skulle göra på en promenad. Vi har en slags tvättbar hundblöja på honom som hjälper till viss del, men bajset lyckas ändå alltid ta sig ut. 


Likadant här så finns det inget mönster i något, det har hänt både på dagen och på kvällen. Vet inte hur ofta man ska gå ut med honom för att han inte ska bajsa på sig. Det kommer som sagt helt utan förvarning, han kan visst inte styra det själv. Har läst att det är vanligt efter en anfallsperiod, men det är nytt för oss.


Nu mitt på dagen hade han bajsat på sig (med blöja) helt utan förvarning åter igen. Han verkar inte vara medveten om att det hänt, man märker det bara genom lukten. Då hade han lyckats kladda bajs på två av de ställen där han brukar ligga. Det mesta hamnar i blöjan, men det kom också lite på väggen där han suttit/legat (hur det nu gick till) och så självklart på golven. Blöjan kan ju inte täcka helt eftersom det är ett hål för svansen...


 


Är det någon här som också har en hund med epilepsi? Jag skulle så gärna vilja komma i kontakt med någon som sitter i samma sits (även om jag önskar att ingen behövde göra det).


Eller kanske någon som har en hund som är inkontinent? För det är ju också en stor del av problemet.


Givetvis är jag tacksam för alla svar jag får. Jag behöver hjälp kring hur jag ska hantera detta... jag har så mycket frågor som min veterinär inte kan ge konkreta svar på, men det kanske ingen kan.


Kommer det bara att bli värre? När upphör en hund att ha "ett värdigt liv" på grund av en sjukdom? Vågar man åka hemifrån? Finns det några hjälpmedel för inkontinensen, utöver hundblöjan? Något kosttillskott som kan hjälpa?


Hur vet man egentligen om hunden mår bra eller inte?


Han är en så underbar och fantastisk hund, och jag klarar mig inte utan honom...


Tacksam för svar


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Jenni.G och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Vorsteh Epilepsi   [2] 19 mar: GeneralK 19 mar: Ayrin Epilepsi hos mindre hund   [3] 10 feb: kokpunkten 12 feb: vovvsis epilepsi/kramp anfall hund   [2] 13 apr: beangt 4 dec: beangt Border terrier med anfall (inte epilepsi)   [2] 1 mar: Ugglan 3 mar: Ugglan Epilepsi gammal hund   [1] 14 dec: buviti 15 dec: bes Min hund har Epilepsi   [2] 23 jan: Millan90 24 jan: Millan90 Idiopatisk Epilepsi?   [2] 8 maj: Baylie83 29 maj: Baylie83 Dvärgpudel med epilepsi   [4] 30 apr: Converse 3 maj: Ayrin tumör i magen, samma symtom som epilepsi?   [4] 5 feb: Obelix 5 feb: Obelix äldre hund, mildare fall av epilepsi...   [3] 23 jan: Obelix 25 jan: Lona
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Schäfer | Afghanhund | Jack Russell Terrier | Affenpinscher | Golden Retriever | Shetland Sheepdog
© 1998-2021 Enfinia AB