Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
3 september 2016 av snömos i skaffa hund (5 svar)
friluftshund för n00b

Jag tänkte jag bör pröva detta även på ett dedikerat hundforum.


Jag har under rätt lång tid tyckt att hund verkar vara något som kan berika ens liv oerhört men det går nog inte om man bor själv så har flera bekanta skaffat hundar och nu känner jag att jag vill ta tag i det men jag har kört fast lite i rasforskningen.


Det jag i första hand vill ha hunden till själv är att hänga med ut och springa (runt en timme, lite olika upplägg med höjdmeter, intervaller etc) och ut och åka skidor (1.5-5 mil), inte drag utan springa fritt, även fjällhelger och skidresor. Därutöver promenader förstås. Jag tror inte att jag kommer ägna mig åt rena hundaktiviteter agility etc. men jag är givetvis beredd ägna mkt tid åt att aktivera hunden mentalt.


Planen är hunddagis i veckorna då jag bor i lgh.


Storleksmässigt tror jag en lite mindre än mellanstor är bäst, runt 12-20 kilo typ. Eftersom jag kommer resa en del kollektivt vill jag ha en lite mer behändig storlek.


Eftersom mina motionsvanor ligger lite över snittet men det jag i övrigt kan erbjuda ligger närmast sällskapshundarna har jag svårt att hitta nån perfekt ras.


Det jag har fått förslag på är golden, labbe, flatte, springer spanielsarna, cocker, pudel, tollare, kelpie, sheltie, kooiker och kromfahrlander en bekant har till och med föreslagit BC (som inte vill valla eller enl säljaren inte avlats för det i så fall) men det blir jag mkt osäker på även om det ju verkar vara helt fantastiska djur. Det lockar mig iaf med en intelligent följsam hund som går att inkorporera i mkt vardagliga moment.


Jag har därför börjat fundera på om jag ska backa lite och bestämma mig för rasgrupp&typ först istället, alltså sällskap, apporterande, vakt eller lättare vallhund. Det är ju såna jag har fått förslag på och som kommer upp när jag fyller i tester. Jag vill ha en smart hund, en hund som naturligt håller sig nära husse, mentalt stabil som klarar olika miljöer på resande fot och tillräckligt fysiskt stark för att klara skidturer. Den ska i vart fall ha vaktinstinkter så att den varnar när det kommer nån. Går man bara på egenskaper är mitt intryck att golden eller labbe är säkra val men de är lite för stora för mig känner jag.


Jag blir mkt tacksam för eventuella tips.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om snömos och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Tips på raser (friluftshund)   [24] 28 feb: Sofie & Zsandor 5 maj: felucca Passande friluftshund?   [37] 10 apr: Octopoda 14 apr: Octopoda
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Fransk Bulldogg | Shetland Sheepdog | Grand Danois | Rottweiler | American Staffordshire Terrier | Jack Russell Terrier
© 1998-2024 Enfinia AB