Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
20 september 2016 av Lona i övriga hundfrågor
Re: Motion av äldre hund

Jag tror att det är jätteviktigt att hålla igång en äldre hund, både fysiskt och mentalt. Då menar jag givetvis inte att man skall springa ett maratonlopp med den men om den glatt hänger med och du inte märker någon ökad stelhet efter promenaderna så kör på!


Terriers är ju dessutom ofta sunt byggda och långlivade - en terrier på 12 kan till exempel inte jämföras med någon av de riktigt stora raserna eller de som inte har så bra exteriör, sett funktionsmässigt.


Som Ruccola skrev så är de mästare på att dölja smärta, samtidigt så känner man ofta sin seniorhund väl, det gäller att bara uppmärksam på smärta samtidigt som man inte blir nojig.


Min första hund blev nästan 16 år, det var full rulle livet ut . Jag pressade henne givetvis inte, men ville hon springa så fick hon. Ett av de absolut bästa minnena jag har av henne är när hon, drygt 15 år gammal, sprang runt i snön i Sälen, överlycklig! Tror hon kutade som en tok i en hel timme, plus promenad upp och ner till toppen.


Det är några saker som är bra att tänka på med en äldre hund och motion; se till att värma upp och varva ner ordentligt före och efter promenad. Gamla, stela muskler går lättare sönder än om de blivit uppvärmda först.


Gärna på med ett täcke om det är pissväder eller om hunden skall sitta still en stund i kyla. Regn, rusk och blåst är värre än vanlig, "torr" kyla (tänk Göteborg vs Sälen ).


Någon form av tillskott kan vara bra; Svenska Djurapoteket har ett väldigt uppskattat preparat med bland annat glucosamin, tror det heter Senior.


Och - hur gärna man än vill ge sin gamling en extra gotta så låt bli. Övervikt sliter enormt på leder som redan är lite gistna.


Mitt absolut bästa tips är att gå till en hundfysioterapeut och kolla igenom hunden. En hund i den åldern har givetvis en del skavanker, du kan få hjälp att lindra dem, förebygga nya och så att säga lindra utförslöpan.


Hunden jag skrev om ovan gick på behandling i 13-årsåldern och svarade fantastiskt; byggde fina muskler och blev nästan som ny 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lona och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
"Skin tags" på din äldre hund?   [0] 22 nov: pipilotta Valp och äldre hund   [2] 19 aug: VeronicaS 21 aug: Gurkans Köpa äldre valp/unghund   [4] 7 jul: Fjunet 19 jul: Gurkans Äldre hund h svårt vara själv eller med människor   [4] 22 mar: Wichita 26 mar: Dimma Vad Gäller? Äldre hund!   [4] 4 jan: STB 4 maj: STB Äldre hund gör utfall mot ny valp   [7] 24 nov: zallysmatte 25 nov: zallysmatte Vad Hitta på till ÄLDRE VOVVAR (tikar)   [6] 18 feb: STB 20 jun: Draghund Höftledsdysplasi grad C. Motion?   [15] 16 nov: Draghund 18 nov: Sezziyanen Cocker spaniel till äldre par?   [2] 31 dec: fridajohanna97 31 dec: aenima Skaffa Golden retriver som äldre par?   [7] 28 dec: fridajohanna97 5 feb: Dimma
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Jack Russell Terrier | Labrador Retriever | Pudel | Chihuahua | Boxer | Schäfer
© 1998-2024 Enfinia AB