Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
27 december 2016 av Bellii i aktiv med hund (23 svar)
Koppeldragning, skäller/vaktar, hoppa, (valp)

Hej!


Jag har en golden/schäfer tik på 10 månader. Det är min första hund så det har varit väldigt mycket nytt att lära. Jag har gått på valpkurs och försöker ständigt lära mig mer genom böcker och liknande men det finns ett par saker som jag börjar få mer och mer problem med och som bör åtgärdats så tidigt som möjligt innan vanorna förvärras ytterligare.


Mina frågor berör: Belöningar, dra i kopplet, “lyda när hon är lös”, skäller/vaktar, Hoppar.


 


Belöningar


Det första hindret jag stött på i vår träning är belöningar, vilket kanske även är kärnproblemet. Min hund gillar korv, köttbullar osv och kan tänka sig att arbeta för detta under somliga omständigheter. När vi är ute på promenad och hon tar spontankontakt med mig berömmer jag och ger belöning vilket hon ibland tar emot och ibland nonchalerar då omgivningen tycks vara mer intressant.
Inomhus är hon mycket mer mottaglig för dessa belöningarna och accepterar även lek / kamp som en belöning värd att arbeta för, vilket hon nästan aldrig gått med på att göra utomhus.
Jag tror att mycket bottnar i att andra saker är mer intressant, kaniner, andra hundar osv. Hur gör jag får att få mig själv och mina belöningar att bli mer värda?


Dra i kopplet
Min hund drar oftast inte så hårt i kopplet men hon drar fortfarande. Jag stannar upp när hon börjar dra, hon går oftast då tillbaka och får belöning och så går hon fram och börjar dra igen… Jag har övat på att byta riktning när hon börjar dra vilket inte heller fungerat speciellt bra.
Har precis skaffat en anti drag sele som har fästet på hundens framsida vilket gör det hela lite bättre men vill lära henne att välja att gå vid min sida snarare än att ständigt försöka dra framåt.
Hur lär jag henne att gå fint i koppel?


Lyda när hon är lös
Jag har haft henne ganska mycket lös och övat inkalningar, stanna, nej/låt bli (förbudskommando) vilket i början hade bra resultat men blivit sämre med tiden. Hon har mer och mer tenderat att förväxla kom / hitåt (kom är då till mig, hitåt rör dig åt min riktning). Ofta när jag ber henne att komma till mig springer hon bara förbi mig, och är det något som är mer intressant (kanin, en annan hund osv så ignorerar hon mitt kommando). Lika så när det kommer till stanna samt nej/låt bli — hon väljer liksom själv när hon vill lyssna och jag vet inte vad jag ska gör åt det.
Hur ska jag lära henne att bli pålitlig på dessa kommandona så att jag kan ha henne lös?


Skäller/Vaktar
Hon skäller aldrig mot andra hundar även om dem skäller mot henne, initierar lekar genom att visa sig undergiven. Men för ca 3 månader sedan börja hon att skälla på tomten så fort en annan hund gick förbi. Detta har blivit värre och värre och nu skäller hon även på människor som går förbi, och ibland vet jag inte vad hon skäller på. Jag har prövat lite olika metoder. Bland annat att förklara för henne att det är okej med en lugn röst, fortsätter hon att skälla går jag ut till henne tittar på vad hon uppfattar som hot, försöker lugna ner henne och går in igen. Men oftast fortsätter hon att skälla.
Hon tittar även ut genom vår fönster och skäller om hon ser någon gå förbi och har helt enkelt börjat vakta huset och tomten vilket är väldigt störigt för dem andra i min familj och grannarna.
Jag vet inte vad jag ska göra åt detta…
Hur får jag henne att sluta skälla / vakta huset/tomten?


 


Hoppar


Avslutningsvis så har jag ett problem som jag personligen inte uppfattar som ett problem men som många andra gör. Jag tycker nämligen att det är okej att hunden hoppar upp på mig för att hälsa när vi varit ifrån varandra men det gör inte vissa andra.
Hur lär jag hunden att hälsa “snällt” när det gäller vissa personer?Hoppas att det finns någon som orkar ta sig tiden att läsa igenom mitt inlägg och förhoppningsvis sätta sig in i ärendet och ge några hjälpande råd.
Tack på förhand,
Med vänliga hälsningar, Oliver & Bella.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Bellii och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Valp som skäller inne   [3] 27 aug: Belina bus 29 aug: aenima Skäller på tomten   [4] 8 mar: Mira och Esther 13 mar: Ayrin Hund vaktar mig konstant mot andra hemma !   [6] 25 feb: bruno123 9 maj: KristinaB Vuxen hund skäller på valp!!   [4] 27 dec: _martina 29 dec: _martina 7 mån valp - Skäller och morrar på allt   [3] 30 jun: Nalix 4 jul: Dimma Hund skäller vid hundmöten   [8] 23 feb: Cole 24 feb: aenima Hund som vaktar människor   [3] 14 feb: Tessi11 28 apr: Mira och Esther Hjälp med valp som skäller på katter   [2] 19 nov: KristinaB 22 nov: Anneli När andra hundar skäller på min hund   [7] 6 aug: Sanmatte 31 okt: pipilotta Uppjagad/Skäller vid hälsning   [4] 14 jul: Juwel34 11 aug: Sanmatte
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Grand Danois | Boxer | Schäfer | Jack Russell Terrier | Finsk Lapphund | American Staffordshire Terrier
© 1998-2024 Enfinia AB