Det är såklart svårt att veta av en beskrivning på nätet men för mig låter det tyvärr som att han har ont . Jag har själv haft en hund med spondylos, ofta är det när de är i stillhet som de känner smärtan, den liksom "kommer ikapp" eller vad man ska säga.
Vad får han för medicin nu? Får han den hela tiden eller bara vid behov? Ni kan nog behöva tala med veterinären om att trappa upp medicineringen några snäpp.
Ger du något tillskott?
Får han någon annan form av behandling som laser, massage eller något? Det KAN mildra smärtorna och bromsa utvecklingen, dessutom kan man behandla felbelastningar mm så att han inte får ont i resten av kroppen. (Jämför med om du själv har ont i axlarna eller ryggen, man går och spänner sig och så sprider sig smärtan eftersom musklerna låser sig.)
Han kan ju dessutom ha diverse andra förslitningar med tanke på att han börjar bli lite äldre.
Spondyloshundar kan bli bättre när det väl bildats en ordentlig "brygga" mellan kotorna, de blir givetvis stela men den pågående inflammationen lägger sig.
Mitt råd är helt klart att ni talar med veterinären igen, gärna en ortoped. Kontakta även en sjukgymnast / hundfysioterapeut och se om det går att underlätta för er hund.
Lite småsaker att tänka på i vardagen; ha gärna täcke på ute, i synnerhet om det regnar och är blött. Blir hunden blöt så torka försiktigt när ni kommer in. En del hundar tycker även om att ha täcke inne, t ex ett fleecetäcke. Back on Tracks nättäcken är också bra, jag har använt dem mycket på mina hundar.
Se till att hålla hunden smal = mindre belastning på kroppen inklusive ryggen.
Undvik helst trappor eller se i alla fall till att hunden går långsamt och inte rusar upp eller ner.
Hjälp gärna hunden in i och ut ur bilen, det finns ramper man kan använda eller så hjälp till genom att lyfta FÖRSIKTIGT (en välsittande sele kan vara bra) och även hålla emot när han hoppar ner.
Samma sak med möbler, jag hade en sån här pall från IKEA:
http://m.ikea.com/se/sv/catalog/products/art/90241463/
Ett överkomligt pris dessutom. (Faktum är att mina nuvarande hundar också använder den, det är väl bekvämt och det sparar ju faktiskt deras leder.)
Värm upp hunden ordentligt innan han får springa fritt, likaså ska man låta dem varva ner efter fysisk ansträngning. Undvik tvära starter, stopp och svängar som det ofta blir om man tex kastar boll eller kör agility (det senare förmodar jag att ni ändå inte gör i nuläget).
Ovanstående kan säkert tyckas vara pjåsk men det kan göra stor skillnad i hundens vardag. Dessutom är det nog dags för lite pjåsk och "skämma bort", ge hunden lite guldkant på livet nu.
Lycka till, uppdatera gärna!