Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
23 februari 2017 av Lona i skaffa hund
Re: Ännu en rasvalstråd...

(Engelsk) mastiff som Gurkan nämnde är härliga hundar med stor personlighet och charm. Tyvärr är inte de heller särskilt friska, få av de riktigt stora raserna är det. Hos mastiff är det väl främst leder och hudproblem samt, tyvärr, mentaliteten som hamnat lite snett på senare år. Det säger ju sig självt att en obalanserad bjässe på ~80 kg inte är det lättaste att hantera...


Det går absolut att hitta en bra mastiff, men det gäller att vara noggrann vid val av uppfödare och hund. Det finns ju heller inte så många aktiva uppfödare så man kan nog få vänta på rätt kombination.


Rhodesian ridgeback som någon nämnde är krävande hundar, de har helt andra behov av motion och stimulans än mastifferna och liknande raser. Väldigt charmiga och personliga de med - men, som sagt, definitivt inte en ras som nöjer sig med lite allmänt sällskaps- och gårdsliv. (De kan dessutom vara ganska svårfostrade, både när det gäller allmänlydnad och mer riktad träning.)


En ovanlig ras som är under (åter)uppbyggnad - danska Broholmern? Jag är inte så insatt men det verkar vara en av de sundare molosserna och rasklubben är oerhört noga vid val av avelsdjur mm (tror att de är mer engagerade i avelsarbetet än de flesta rasklubbar). Det finns en medlem här som har en Broholmer, jag kommer som vanligt inte ihåg vad hon heter men om du är intresserad så skicka mig ett PM så kan du få hennes riktiga namn, hon finns på FB.


Vad gäller farliga eller ofarliga hundar så visst kan det lättare "smälla" med vissa raser som har stor kamplust (nu menar jag inte "hundkampslust" utan social kamplust, som t ex malle), skärpa, snabba reaktioner, låg retningströskel för bett och så vidare.


Det ÄR större risk att bli illa biten av - till exempel - en malle än en labbe, både om man räknar bett på människor eller andra hundar. Det finns liksom en anledning till att polisen har vissa raser som tjänstehundar...


Av de raser TS räknat upp så är det rätt stor skillnad i mentaliteten på tex dogon och bullmastiff, "bullen" har inte alls samma skärpa, jaktinstinkt och "jävlar anamma" som en dogo utan är, faktiskt, ganska godmodig även om de har vaktinstinkt. De har ju heller inte samma snabba reaktioner, det är lättare som förare att hinna med och bromsa mindre önskade beteenden från hundens sida.


Vill man ha en cool hund som kan gå och "drälla" i stallet mm så är en mastiff av något slag ett bra val (och de älskar att just gå och drälla och hålla uppsikt på en gård!), dock kan man nog inte räkna med att de tyngre molosserna är särskilt lämpliga att följa med på lite fartigare ridturer.


Ska man ha hunden i stallet och inte har ett eget litet privatstall så är det också värt att tänka på att det ska funka med folk som kommer och går, stallkatter osv.


Cane corso är också ett alternativ, de är lite "sportigare" än t ex bullmastiff och mastiff.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lona och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Ännu en rasvalstråd - aktiv sällskapshund   [36] 9 jan: Skroff 13 jan: almina En rasvalstråd till...   [12] 3 jul: FlamseMaja 3 jul: FlamseMaja
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   American Staffordshire Terrier | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Dobermann | Chihuahua | Labrador Retriever | Chinese Crested Dog
© 1998-2021 Enfinia AB