Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
13 mars 2017 av Sezziyanen i valpforum (18 svar)
Ensamhetsträning (snart 5mån valp)

Hejsan,


Har en valp på snart 5 månader. Har nu insett att jag antagligen gjort lite fel som inte konsekvent utfört ensamhetsträning tidigare, när jag läser om andra så verkar folk börja nästan direkt när de tar hem valpen. Jag fick dock valpen vid 12v ålder, då det första hemmet fick förhinder, och då det var väldigt stressat och fullt sjå att få ihop allt den första tiden hann jag helt enkelt inte tänka på även ensamhetsträningen alltför mycket.


Men nu får jag ta och skärpa mig.

Det jag ändå har gjort är att jag öppnar och stänger ytterdörren utan att jag går eller nån kommer, då jag märkte att han blev väldigt uppspelt när nån kommer/plingar på eller just när dörren öppnade sig. Försöker avdramatisera det lite, att dörren kan öppnas och stängas utan att nått händer.

Har även gått sporadiskt ner och hämtat post, framför allt de senaste 3 veckorna eller så. Inte gjort nån grej av det alls, och på lite slumpmässiga tider. Det tar inte mer än 20-30 sek max. Dock så är han skällig och börjar skälla nästan direkt när man går utanför dörren (om han märker att jag går ut och inte har fokus på nått annat just den sekunden). Har även sprungit ut och slängt sopor några gånger, tar väl 1,5 minut ca. Skäller även då, känns inge vidare men jag var tvungen då helt enkelt.

Det som ger mig lite hopp är att han relativt ofta självmant kan gå och lägga sig i ett annat rum än där jag är, så har han varit nästan från början. Dvs sitter jag i köket och jobbar/lagar mat ibland så kan han gå bort till vardagsrummet och lägga sig och pyssla med nått/vila helt av sig själv, särskilt när han inte får nån uppmärksamhet.

Har av och till spärrat av vissa delar av lägenheten med kompostgaller som han har total respekt för (skulle aldrig försöka gå igenom/över dem). I början var jag tvungen att spärra av så jag kunde tvätta bort "olycksfläckar" utan att han var på mig tex. Har även från start haft kompostgaller för toaletten (och ingen dörr...höll på att renovera innan han kom) så han kunde se mig utan att komma åt mig. Där har han bara börjat skälla om jag duschar, när jag går på toa så sitter han utanför och tittar på en stund (hehe) och lägger sig sen/går iväg.. 

Sen dag 1 har han sovit på golvet bredvid min säng, där jag spärrade av ca halva sovrumsgolvet som en hage för honom, dörren till sovrummet var öppet också, men kompostgaller för öppningen så han inte kunde ta sig ut i lägenheten under natten. Detta är nu rutin, och varje kväll när vi går och lägger oss så går jag en runda i lägenheten och kontrollerar dörr/fönster så allt är stängt och låst medans han får vänta i sovrummet (brukar vädra en del på dagen rätt ofta..gillar fräsch luft). I början kunde han skälla lite medans jag gjorde detta, numera ligger han tyst och väntar i sin säng. 

Så det kanske har blivit lite "mini-ensamhetsträning" ändå. Däremot har jag märkt att detta som funkar bra nu i sovrummet funkar inte därmed överallt.. idag testade jag spärra av köket från hallen så han fick vänta i hallen medans jag diskade/städade lite i köket. Han skällde merparten av de minuter det tog, men det skall tilläggas att efter ca 4-5 minuter så la han sig faktiskt ner bakom gallret och blev tyst. Då var jag också klar, så jag tog bort gallret och gick med honom till vardagsrummet.. visste inte huruvida jag skulle belöna då eller bara vara som vanligt, så  valde att belöna lite lätt och klappa om honom lite mer när vi väl satt oss.

TIllägg: Han har varit med hundvakt både över dag och natt x antal gånger och har inget problem med att vara borta från mig på såvis.

Ursäkta för textväggen, men sån är situationen ungefär. När jag går utanför ytterdörren är normen att han börjar skälla direkt, eller ja efter några sekunder kanske.. har inte vågat "vänta ut" det, men har sett att han skällde merparten av när jag var ute 1.5 minut en gång när jag faktiskt filmade det.. 

Hur ska jag gå vidare? I olika guider jag läser står så jäkla olika saker. Vissa säger attman absolut inte skall spärra av ett rum som jag gjort tex så att han kan se, men inte nå, en.. vissa säger att det är exakt så man ska göra. Somliga säger att man ska gå utanför dörren och inte gå in före valpen slutar skälla, vissa säger att det viktigaste är att de aldrig ska börja skälla (hur då om de börjar direkt??). 

Inte min första hund, men min första valp.. Är ganska lost just nu. Känns som jag borde tagit tag i detta tidigare, men då han kändes ganska stressad och från början hade rätt  svårt att lyckas somna självmant tex så kändes det inte rätt. Jag har fått köra väldigt mycket "lugna famnen/ryggsäcken" från början, numera kan han absolut lägga sig och somna själv när han bara blivit rastad/fått lite hjärngympa eller dylikt och jag inte ger honom uppmärksamhet. 

Hoppas det inte är kört iaf!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Sezziyanen och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Ensamhetsträning av äldre omplaceringshund   [3] 4 mar: Skåning92 5 mar: Torparinnan Ensamhetsträning - hur gå vidare   [2] 6 aug: ponys 24 sep: cio Foder till vovva som snart ska somna in   [4] 6 nov: Danihjelm 6 nov: Gurkans Snart ryker hon!!!!   [4] 9 apr: LindasHundrast 10 apr: Svea58 Blir så less på detta snart   [4] 2 apr: Cocoon 2 apr: Cocoon Ensamhetsträning m 9 veckor valp   [5] 18 mar: Solsophia 20 mar: Solsophia Snart hämta valp, vad ska vi tänka på? Nervös!!   [4] 4 dec: ImFabulous 5 dec: Gurkans Denna med ensamhetsträning   [1] 24 okt: Chin86 28 okt: Ayrin Ensamhetsträning lönlös   [1] 6 sep: havanaise 7 sep: aenima Bryter snart ihop...   [11] 11 apr: Ssofie 4 dec: ygdrsil
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Fransk Bulldogg | Dvärgpinscher | Cavalier King Charles Spaniel | Épagneul picard | Yorkshireterrier | Eurasier | Bearded Collie
© 1998-2024 Enfinia AB