Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
18 mars 2017 av bes i övriga hundfrågor
Re: Hjälp mig skriva "Hundbibeln"

Några tankar och reflektioner bara  


När det gäller mentalitet och hälsa är nog inte det uppgifter som bör hämtas in ifrån ägare av olika raser. Som författare av faktalitteratur måste man se till att ha på fötterna! Du behöver lägga mycket tid på efterforskningar, även om informationen bara kommer att sammanfattas i en kort faktaruta i slutändan.


Vi har tillgång till olika register där man kan hitta statistik över våra olika raser.


Hur ser medelvärdena ut inom respektive ras vad gäller mentala egenskaper som mäts och dokumenteras genom till exempel MH (Mentalbeskrivning Hund), MT (Mentaltest) och BPH (Beteende- och personlighetstest Hund)?


Vad står det i RAS (Rasspecifika Avelsstrategier)?


Vilka sjukdomar finns inom rasen? I vilken utsträckning?


Finns det hälsoprogram som rasen ingår i?


Vilka egenskaper - mentala och exteriöra - arbetar rasklubben med att bevara och utveckla? Finns det några egenskaper som förekommer inom populationen som man försöker minska förekomsten av?


Om rasen aktivt avlas för ett visst arbete idag, exakt vilka egenskaper är det då man selekterar på? Om man letar efter en jakthund för praktiskt arbete så är det kanske inte så intressant att veta ATT det är en jakthund, utan exakt vilka anlag som är typiska hos rasen. Samma med till exempel en vallhund - det är rätt ointressant för en köpare att hunden "har vallinstinkt" eftersom vallningen är en mängd olika anlag. VILKA anlag rör det sig om hos just den här rasen? Med sådana lite mer ingående beskrivningar så blir det lättare för en läsare att få veta vilken ras som passar bäst just för det egna syftet.


Vad långt det blev nu...  Det finns massor av andra exempel, men det jag försöker säga är att det är jätteviktigt att vara väl införstådd med alla sådana här saker även om det sedan kommer att bantas ihop till kortare texter och sammanfattningar.


Ett alternativ, om du ändå vill ha det lite personligare och fråga folk som har rasen, vänd dig kanske till uppfödare av rasen eller någon som är aktiv i rasklubben. Tänk ut några intressanta frågor som de kan få svara på i en kortare text, och så kan du kanske publicera det med namn och bild på personen och hens hundar. Lite på samma sätt som tidningen Hundsport gör i sina raspresentationer. Då kan du få en lite personligare touch på boken, men de åsikter som uttrycks av enskilda personer får de själva stå för, eller hur man ska säga. Då lämnar man utrymme för sådana subjektiva åsikter som man annars måste vara försiktig med!


Lite tankar som sagt, kanske är dessa saker helt ointressanta för dig och det upplägg du tänkt dig på boken.


Det skulle verkligen vara roligt med en sån bok i handeln och tror inte jag är ensam! Och vilken rolig uppgift för dig att jobba med den - helt klart en tidskrävande utmaning men en kul sådan!


Varmt lycka till!


 


 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om bes och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Snälla hjälp mig! Hur ska jag tänka?   [13] 30 sep: Doggsan Igår: Anneli Gammal hund med separationsångest hjälp!!!   [6] 6 aug: bamse100 16 sep: Jerrie´s Black Pack Rumsren nattetid, men ej dagtid - hjälp   [2] 19 jul: waleus87 19 jul: aenima Hjälp vår Scooby:(   [1] 3 jun: Mrcorona 3 jun: Mrcorona Problem att skriva inlägg - löst   [1] 26 apr: Vovven 27 apr: Ayrin Hjälp stressad löptik   [1] 17 apr: XXIIXX 17 apr: pipilotta Ocd valp hjälp!!   [9] 11 feb: Vavva123 16 feb: Gurkans Hjälp med tips till en väldigt bitig valp   [2] 28 jan: Linne789 29 jan: Morgonpigg hjälp med råd till en tokig hund.   [2] 27 jan: Bamselina 2 feb: Öjenmia Hjälp - hundmöten!   [2] 26 jan: XXIIXX 16 feb: Draghund
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Border Collie | Fransk Bulldogg | Chihuahua | Boxer | Dobermann
© 1998-2022 Enfinia AB