Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
1 maj 2017 av Ayrin i skaffa hund
Re: Labrador/schäfer/malamute blandras

Ok, lite väl aggressivt inlägg från min sida, ber om ursäkt för den. Men jag ogillar mer och mer att folk använder "adoptera" för att betyda att de tar en omplacering. Vad vill man ha sagt med det liksom? Man köper inte en hund längre, utan tar till sig ett barn?


Sedan att dra till med "oseriös blocketavel"... mja du, där kan man ju också vara oense... Jag gillar för all del det SKK gör för att fixa spårbarhet på hundars linjer, all den data de tilhandahåller är fantastisk. Bra gjort! Men jag tycker också att det enahanda fokuset på utställningsavel och allt vad det innebär av överdrifter och avel på individer för att de är "snygga" kan vara nog så oseriös. Det är ju liksom inte "blocketaveln" som gjort att uppåt till 90% av Cavalier King Charles-spaniels bedöms ha syringomyelia, eller att (utställnings)schäfrar knappt kan gå längre... Fruktansvärt oseriöst i mina ögon.


Att en hund är en blandras, och att annonsen eventuellt kommit upp på blocket är knappast ett tecken på att det är "oseriöst". Att man kombinerat två friska, trevliga hundar kan ge bra mycket bättre resultat (=en trevlig familjehund eller bra jakthund) än att kombinera två individer för att valparna då kanske bättre lever upp till en människa som möter dem i ca 2 minuters uppfattning om hur en hund av den rasen ska se ut...Utställning är en väldigt konstig avelsutvärdering i mina ögon, särskilt när så stor vikt läggs vid den.


"Blocket-blandrasavel" är inte i sig något oetiskt! Att avla på individer med ärftliga sjukdomar, eller individer med tveksamt psyke är oetiskt, men det verkar ju vara lika vanligt inom "SKK-aveln", även om många rasklubbar nu, tack och lov, börjar erkänna att det finns problem och faktiskt tar mått och steg för att stävja dem.


Och om jag nu skulle vilja tjäna pengar på valpar så går väl en renrasig loss på ca det dubbla mot en blandis, med inte alltför många fler förbehåll, så mja på den.


Och som sagt, man kan fortfarande ha specifika krav och önskemål på sin framtida hund, även om det blir en blandis... Att ta en omplacering är ju en *helt* annan sak än att köpa en valp.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Ayrin och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Schäfer håller på o stryka sig o jucka..varför?   [2] 22 jun: Lina13 23 jun: Mira och Esther Labrador tynar bort   [5] 25 maj: naturligahundägarn 30 maj: Svea58 skaffa en schäfer   [6] 3 apr: Dimma 2 maj: AliceSven Labrador svalt strumpa, än har den inte kommit ut   [8] 19 mar: Chocolate AK 23 mar: Anneli Mat till labrador 14 mån   [2] 23 jun: Tira Ros 15 jul: ellennd register blandras   [4] 17 mar: långens 6 apr: Wingfelds Labrador parning mellan hd c och hd a-a?   [5] 19 jan: Chocolate AK 20 jan: Gurkans Labrador och något på tassen?   [6] 18 dec: Nybörjare 22 dec: Anneli Mycket sjuk schäfer valp   [3] 4 dec: Schäfer tik 4 dec: Anneli Nosstyrd schäfer   [12] 20 okt: Ginza Schäfertik 28 okt: Lillapyret
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Finsk Lapphund | Bichon Havanais | Rottweiler | Jack Russell Terrier | Pointer | Pudel
© 1998-2022 Enfinia AB