Hej!
Har en 8-årig jack russel som alltid haft jättefina tänder, fram tills för ett litet tag sedan då han började få en tjock grå/svart beläggning på de små framtänderna i överkäken. Försökte först ta bort den själv men det var rktigt svårt, nästan omöjligt. Då det verkade börja ge sig på tandköttet och han blev slö och verkade ha ont så fixade vi tid för att ta bort tandsten och kolla tänderna hos veterinären. När vi kom dit öppnade dock veterinären munnen på hunden lite snabbt och konstaterade att han inte såg så mycket tandsten och att det var onödigt att göra något. Jag visade framtänderna, och då sa vet att det var förmodligen början på tandlossning på dem, och att jag skulle ringa tillbaka när hunden fick så ont att han slutar att äta, så skulle han dra ut framtänderna.
Hans resonemang var att det var onödigt att söva hunden bara för att ta bort måttlig tandsten, och att det var bättre att vänta tills tänderna var så dåliga att de måste dras. Tills dess var det bara att fortsätta att borsta.
Är dock orolig. Ska man verkligen vänta med sådant, det finns ingen risk för att det sprider sig? Vill såklart inte söva i onödan, men samtidigt vill jag inte att hunden ska behöva lida heller eller förlora fler tänder.
Har tänkt ringa närmsta djursjukhus för att fråga dem om råd, men det är ganska långt dit, så tänkte höra om någon här har någon erfarenhet eller några åsikter/råd om saken?
Det jag gör just nu är att borsta tänderna noggrant dagligen, precis som alltid, samt ger honom plaqueoff och mycket ben osv att tugga på. Han kan fortfarande äta och tugga på saker, men han är en riktig tuffing när det kommer till smärta, så att han alls visar att han har ont gör mig lite orolig.
Tack på förhand!