Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
3 januari 2018 av dl_4711 i skaffa hund (2 svar)
Kromis, lappis eller annan mellanstor familjehund?

Hej, vi har länge velat skaffa hund men har av lite olika skäl avvaktat i många år. Nu har vi dock äntligen enats om att tillräckligt många förutsättningar finns för att vi ska kunna ta god hand om en ny familjemedlem.


Så nu är frågan, som för många andra, vilken ras passar oss bäst?


Vi är en stor men variabel familj - av våra fem barn är fyra särkullsbarn som bor här lite hipp som happ, två är vuxna och de andra två är tonåringar så allihop bor här lite som de vill men minst hälften av tiden så bor något av våra större barn hos oss. Vårt femte och gemensamma barn är en snart 7-årig kille, han bor såklart här jämt.


Vi bor i en stor, tålig villa med egen tomt i ett hundvänligt område i Sollentuna - nära till vatten och grönområden.


Jag är uppvuxen med hundar (labbe, dvärgpudel, dalmatiner) och alla de stora barnen har erfarenhet av livet med hund från sina andra föräldrar. Vi har även i perioder varit hundvakter åt flera hundar. Så vi har rätt bra koll på vad det innebär att ta hand om och att få en hund att må bra, liksom vad hunden kommer att spela för roll i våra liv.


Vår hund kommer allra främst vara en umgängeshund, en del av vår familj och vår vardag. Den kommer aldrig att få jaga på riktigt och utöver "unghundsträning" är det osannolikt att någon av oss kommer vilja engagera sig speciellt mycket i SBK eller annan mer avancerad träning/tävling med hunden.


Däremot tycker vi om att vara ute och vi reser ofta utanför stan, så hunden kommer få möjligheter att röra sig rejält ett par gånger i veckan. Vår livsstil gör dock att det vissa dagar kan vara svårt att få till timslånga promenader, så vissa dagar måste det få räcka med 4-5 10-minutersrastningar.


Vi är socialt aktiva och reser även utomlands en del, så ibland kommer vi behöva lämna hunden till hundvakt och/eller hundpensis. Så det bör inte vara en extremt flockkänslig hund.


Vi har båda flexibla jobb med möjlighet till kortare dagar när det behövs. Jag kan även jobba hemma mycket. Men ska man vara realistisk kommer hunden få vara själv ca 6h under dagarna. (Givetvis inte den första tiden.)


Vår hund kommer vara ett sällskap, en kompis och en hjälp för oss (inklusive barnen) att röra oss mer och komma ut mer. Den kommer få mycket kärlek, både fysisk och mental. Den kommer få utmaningar i sin vardag, både relationsmässigt och hjärnträning i form av lekar, möten med nya miljöer och en aktiv vardag. Den kommer regelbundet att träffa andra hundar.


Nu blev detta väldigt långt men alla dessa bitar är ju viktiga i valet av rätt hundras för just oss.


Vi vill ha en mellanstor hund - labrador och golden känns för stora, dvärgpudlar och kinesiska nakenhundar lite för små. Vi vill helst ha en hund med slät päls, så lurviga pudlar och alltför sträva terriersorter får lite minus. Mopsar och andra "plattnosiga" hundar går bort, vi gillar helt enkelt inte hur de ser ut. Viss pälsskötsel (kamning/borstning, någon klippning årligen eller liknande är ok. Bra om hunden inte fäller alltför mycket (men såklart vet vi att alla hundar fäller i viss mån). Helst inte alltför lång päls, det blir så blött och smutsigt - dessutom gillar inte frun lukten av blöt hund.


Jo, vi har en hel del önskemål men givetvis går de flesta av dessa att kompromissa med om rasens mentala och sociala egenskaper och behov är rätt.


De raser som vi främst funderat kring än så länge är Svensk Lapphund och Kromfohrländer.


Lappisarna känner vi till en del, vi har varit hundvakt åt lappisar i ett par omgångar så vi vet att det är en passande ras socialt, att den är tålig och tolerant mot barn, uppskattar uppmärksamhet och familjesamvaro och är lugn och avslappnad i hemmiljö. Det vi tvekar lite kring är om vi kommer kunna fylla det motionsbehov som en lappis har, samt kanske lite att de kan vara lite skälliga (även om de lappisar vi känner inte riktigt stämmer in på det).


Kromisarna är en ny bekantskap men av det vi läst känns de som att den skulle kunna passa oss rätt bra. Vi gillar även hur den ser ut. Vi är dock lite fundersamma över att många skriver att de är lite reserverade eller till och med tjuriga.


Andra raser som vi kollat på men som känns lite mindre aktuella är Australian Shepherd (otroligt vackra men tveksamt psyke, för nervösa/känsliga?), Norrbottenspets (för stort jaktbehov?), Chodsky Pes (lite okända, svåra att hitta, lite aggresivt utseende) och Kooikerhondje (lite svårhanterlig/uppkäftig, kräver tydlighet och _en_ tydlig husse/matte - kanske inte passar oss?).


Kanske har vi felbedömt någon av raserna ovan, har ni saker att tillägga eller korrigera utifrån era erfarenheter? Är det någon ras här ovan ni skulle stryka direkt?


Finns det andra raser som passar in på min beskrivning här ovan som vi borde fundera över?


All input kring de här eller andra intressanta raser är jättevälkommet!


Vilken ras det än slutar med ska det blir fantastiskt att få dela liv med en hund igen, jag har verkligen saknat det.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om dl_4711 och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
10-veckors valp smet och nafsade på en annan hund   [10] 12 maj: Cofss 16 maj: Hortensia Framtiden med en hund som bitit annan hund   [2] 17 nov: Staffemamma_ 18 nov: Staffemamma_ Möte med en annan hanhund   [4] 2 sep: lhasa apsu 17 nov: Draghund Har du saker över som en annan hund kan använda?   [3] 16 jun: LindasHundrast 17 jun: LindasHundrast Söker tips på mellanstor/större hund   [4] 28 maj: Budi 3 jun: Anneli Hjälp välja omplacering, jaktlabbe - malle, annan?   [9] 18 jan: Annka 20 jan: Ayrin Ensamhetsträng med annan hund och katt   [4] 6 nov: hella2 18 nov: hella2 Dvärgscnauzer eller förslag på annan ras   [10] 13 maj: z_eydna 15 maj: Torparinnan Första hund (mellanstor/stor)   [4] 9 maj: AlexandraE 10 maj: Ayrin Mellanstor hund   [2] 20 apr: Malte07 21 apr: TindraFreya
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Golden Retriever | American Staffordshire Terrier | Chihuahua | Shetland Sheepdog
© 1998-2021 Enfinia AB