Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
9 januari 2018 av jengus i övriga hundfrågor (5 svar)
Ensamhetsträning går inte framåt

Hej! Här kommer ett långt inlägg...


Jag har en hund som har haft mycket svår separationsångest. Utgångspunkten har varit att jag inte ens kunnat gå på toa utan att han krafsat på dörren och skällt, och han har varit väldigt fäst vid just mig och inte velat att jag ska gå även om han haft annat sällskap. Vi har som tur är kommit förbi de värsta symptomen (även om han fortsatt är väldigt fäst vid mig), och han klarar av att slappna av när vi är i hemmet även om han får vara i ett annat rum. Han springer inte längre efter mig så fort jag reser mig, utan kan ligga kvar i ett rum om jag går. Att stänga dörren går också fint och vi ser till att träna på detta varje dag. Han klarar nu 1-2 timmar i ett separat rum utan att det är något problem (längre har vi inte provat), och därför vill jag verkligen påbörja träningen där jag lämnar hemmet. Idag är han 1 år och 2 månader.


I stora drag kan sägas att jag lugnt går ut och säger till honom att "vänta här, kommer strax". Ytan avgränsas till två av fyra rum. Så fort jag stänger dörren börjar han dock krafsa på dörren, skälla, gnälla och yla. Han har tillgång till sin bädd, lite leksaker och något gott men detta är han inte intresserad av förrän jag är tillbaka. Han är totalt fixerad vid dörren.

Jag har läst väldigt många inlägg med idéer kring hur man bör arbeta med detta. En vanlig tanke verkar vara att träningen ska ske pö om pö så att han inte hinner bli orolig, men han blir ju det direkt! Jag har också läst mig till att jag aldrig bör gå in till honom när han skäller, utan vänta tills det är tyst. Som exempel kan sägas att jag gjort detta ett par gånger idag, och det tog en kvart respektive 30 minuter innan han lade sig ner och tystnade en längre stund(ser honom via kamera). Då gick jag in och jag gör aldrig någon affär av att jag är hemma igen. Tidigare har jag kört korta vändor till tvättstugan och soprummet och sedan kommit in i lägenheten om han varit tyst (ca 5 min). Svårt att säga varken bu eller bä om resultaten av detta. 


Hur ska jag fortsätta? Eller snarare – behöver jag backa? Vanligt verkar som sagt att man börjar med att ta i nycklar, gå in och ut, ta på sig ytterkläder osv och vi har provat en mängd varianter på detta under en längre tid utan att jag sett att det ger något särskilt. Jag funderar på om det inte ligger ett problem i det att han reagerar så starkt på dessa övningar och att jag snabbt är tillbaka trots att han jagar upp sig? Är jag ute och cyklar om jag tänker mig att jag kan köra på metoden att lämna honom och gå in när han lugnat ner sig ordentligt? Då menar jag just att han ligger ner och är tyst. Finns det anledning att istället gå in till honom med enda kriteriet att han sitter tyst och inte skäller? I detta läge ska sägas att jag inte upplever honom som särskilt lugn utan han är snart redo att skälla igen. Hunden är rastad, aktiverad och har lagt sig för att vila innan vi börjar ensamhetsträna.


Mot bakgrund av vår utgångspunkt känner jag att vi kommit en bra bit på vägen, men jag lyckas inte få det här sista att klaffa och det börjar verkligen tära på mig. Tacksam för era bästa tips eller om ni vill dela erfarenheter! Jag vill verkligen ge allt för att fixa detta nu men är rädd för att göra fel saker och att det ska dra ut på tiden ännu mer. Jösses så långt det blev  Tack för att ni orkar läsa!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om jengus och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Ensamhetsträning av äldre omplaceringshund   [3] 4 mar: Skåning92 5 mar: Torparinnan Ensamhetsträning - hur gå vidare   [2] 6 aug: ponys 24 sep: cio Ensamhetsträning m 9 veckor valp   [5] 18 mar: Solsophia 20 mar: Solsophia Denna med ensamhetsträning   [1] 24 okt: Chin86 28 okt: Ayrin Ensamhetsträning lönlös   [1] 6 sep: havanaise 7 sep: aenima går inte framåt   [5] 16 okt: sahlio 17 okt: Anneli Valphage vid ensamhetsträning?   [2] 14 mar: mep 15 mar: mep Ensamhetsträning valp.   [0] 2 jan: Jeppeh1984 Ensamhetsträning - framsteg!   [1] 17 jun: Carolinen 17 jun: Sezziyanen Behöver verkligen hjälp, ensamhetsträning   [27] 10 apr: Sezziyanen 27 mar: almatt
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Dobermann | Grand Danois | American Staffordshire Terrier | Boxer
© 1998-2024 Enfinia AB