Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
9 april 2018 av Lona i övriga hundfrågor
Re: Jämförelse av päls?

Hej igen!
Jag får börja med att be om ursäkt för mitt något sura inlägg, jag tenderar att reagera ganska grinigt när folk är intresserade av att skaffa utpräglade arbetsraser som tex malle, bc och jaktlabbe utan att det framgår specifikt att de faktiskt vill ha just deras arbetsförmåga och motor.
Tyvärr är det alltför många som dras till dessa raser utan att inse vad de kräver för att må bra - och en understimulerad malle tenderar till att bli överjävlig för både sig själv och omgivningen.


Bor du i Sverige/kommer att köpa hunden här? Det skiljer ofta en del mentalt mellan svenska/europeiska linjer och amerikanska (gäller de flesta raser), riktigt hur det skiljer sig just när det gäller malle & Co vet jag dock inte.


Det kan dock vara bra att ha i åtanke att det som är självklart med en svensk hund inte alltid är det med en amerikansk och vice versa (vilket för övrigt även kan gälla exteriör och hälsa).


Nu har jag inte haft malle själv, men de kan vara väldigt mycket hund som faktiskt är ganska pestiga om man inte vill ha just den superkapaciteten. Terv och grönis är ofta några snäpp mindre "på", där finns dock större problem med mentaliteten - och numera får man även para mellan rasvarianterna. Det finns "tervar" som bara har malle bakåt i stamtavlan och de är naturligtvis som en malle mentalt även om de har lång päls.


Man behöver givetvis inte storsatsa på tävling för att ha den typen av hund men om man inte verkligen vill jobba med sin hund medför det ofta större nackdelar än fördelar med deraserna. Man kan göra det lättare för sig som hundägare, om man säger så.


Belgare är annars skitkul att träna med och de vill bara ha mermermer. Vad man än erbjuder så ställer de upp.
Vardagen, tja, den är definitivt lättare nu med jaktlabbar än när vi hade tervar...


Ett litet varningens ord när det gäller högenergi-raser; om man är lika högenergisk själv kan det bli för mycket påslag, att förare och hund triggar varandra så det blir massa stress istället.
Är man aktiv och energisk så vill man sannolikt inte ha en "seg" hund utan en som har snabba reaktioner, men ibland blir den bästa kombon att man har en lite coolare hund som balanserar det hela.


Som en jämförelse så kan en jaktlabbe eller -golden ha lika stor arbetskapacitet och motivation som tex belgare och aussie men de har inte den där "nerven" som lätt slår över.
Jaktlabbe är just för jakt i mina ögon, men du skulle faktiskt kunna kika lite på jaktgolden. De är mer allroundavlade och har en större bredd än labbarna.  


Aussie är en ganska splittrad ras mentalt, de avlas dels med inriktning på utställning (vilket brukar vara en katastrof för mentaliteten även ur "vardagssynpunkt"), dels med inriktning på bruks. En del av brukslinjerna är mer ingående vallningsavlade, vanliga bruksaussies behöver annars definitivt inte valla för att må bra - bara de får jobba med något vettigt.


Kelpie kan som sagt också vara värd att kolla på, men de tenderar också ha "extra allt" när det gäller energi och aktivitetsnivå.


Möjligen kan en Berger des pyrénées eller mudi passa också men kan vara riktigt svåra att få tag på en med bra mentalitet.


Bruksschäfer - som sagt lite mer sans i än belgarna men har absolut både energi och arbetsvilja. Kan många gånger vara lite mer "lättkörda" än belgare då de inte kräver riktigt samma fingertoppskänsla hos föraren.


Vill du lägga dig några snäpp lägre vad gäller aktivitet och energi så kan en bruksavlad collie funka. Betydligt mer lättsamma än de riktiga arbetsmyrorna - men så har de oftast inte samma kapacitet heller. Finns både kort- och långhårig.


Schapendoes är också en pigg och rolig ras - men är inte i samma nivå som belgare, holländare mfl. Går att klippa ner i en sportfrisyr och fäller då inte.


Missförstå mig inte, vill man ha en riktigt högenergisk hund och har möjligheterna att stimulera den på rätt sätt är det givetvis den typen av hund man skall satsa på - det är inte roligt vare sig om man får en ras eller individ som ligger högre eller lägre än önskat vad gäller arbetskapacitet, intelligens och motivation.


Tyvärr är det så med många av de här raserna att de blivit spretiga mentalt då en del uppfödare riktar in sig främst på arbete medan andra avlar mer på utställning.
Det säger väl sig självt att efter några generationer så blir linjerna olika mentalt...
Tyvärr tappar många av utställningshundarna inte bara arbetskapaciteten, de får ofta även en sämre vardagsmentalitet med massa rädslor och stress.


Inser att jag som vanligt skrivit ett lååångt inlägg - och knappt ens nämnt pälsen!
Rätt spretigt blev det med, men hoppas att du får ut något av det hela


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lona och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Kastrerade hundar resp katter. En jämförelse.   [4] 29 dec: Svea58 31 dec: pipilotta Shih tzu och pudel jämförelse   [7] 9 mar: J.S Papillon 10 mar: Lizatrollet jämförelse border terrier/dansk svensk gårdshund   [5] 7 apr: Magnet 5 feb: Magnet Jämförelse hundfoder - hur tolka   [6] 11 jan: moranka 17 jan: cattus Jämförelse av innehåll i några av Olivers foder...   [1] 30 apr: Cantippa 30 apr: Cantippa Finsk Lapphund i jämförelse med Japansk Spets?   [5] 16 mar: z_ElinaA 20 mar: z_ElinaA Jämförelse mellan olika spetsraser   [6] 24 jan: ekans 19 feb: Wobbeke Labrador retriver, pälsar/temprament jämförelse   [3] 18 nov: Dweebling 18 nov: *tosca* Är detta en jämförelse o avslutning?   [2] 10 okt: Sofia & Elton 11 okt: AnRa Jämförelse mellan några raser...   [3] 13 mar: molntuss 13 mar: molntuss
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Irish Softcoated Wheaten Terrier | American Staffordshire Terrier | Nova Scotia Duck Tolling Retriever | Rottweiler | Schäfer | Jack Russell Terrier | Grand Danois
© 1998-2024 Enfinia AB