Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
17 maj 2018 av Mia&Uvis i skaffa hund (7 svar)
Liten/mellanstor lagomt aktiv hund

Jag hade tom glömt bort att jag hade ett konto här, när jag återigen börjat fundera på att skaffa hund... Det är inte akutellt för mig än på några år, men ett sug efter en ny hund har börjat arta sig och jag tänkte planera valet av ras väl. Lika bra att börja i tid. 


 


Jag har haft en egen hund tidigare, en schipperke som blev 13 år. Hon gick bort för 1,5 år sedan men levde sista åren mestadels hos mina föräldrar. Jag skaffade häst är hon var vuxen och hon lärde sig aldrig att uppskatta stallivet, varpå hon fick vara mer hos mina föräldrar där nån alltid fanns hemma. Hon var lite jobbig att ha i stallet, gick ej att ha lös där eftersom hon gjorde egna utflykter ist för att hålla sig kring mig. Opraktiskt om man inte har en egen hästgård. Ffa tyckte hon att det var tråkigt att sitta på en filt i koppel och vänta.


 


Jag söker något som liknar följande idealhund:


Liten/mellanstor hund som är lagomt aktiv. Den ska kunna vara med mig i stallet och kunna följa med lös på gården och på ridturer. Dvs vara intresserad av att vara i närheten av mig. Lågt eller inget jaktintresse. Inget överdrivet intresse för att ta kontakt med okända människor men inte alltför reserverad som ras då jag fått för mig att det kan ge rädslor och liknande bekymmer...


Jag kommer att gå valpkurs och fortsättningskurser. Med min schipperke spårade jag för husbehov och att det var en trevlig aktivitet. Det kommer jag att vilja göra igen. Jag är även sugen på att prova drag, jag tycker att det ser roligt ut. Tänker då främst på barmarksdrag, men det gör ju inget om den kan dra lite på skidturer. Dock ingen renodlad draghund.


Eftersom jag hade ett utställningsintresse med min förra hund, och kanske kommer bli intresserad av nån form av tävling i nån bruksgren på hobbynivå, vill jag givetvis ha en renrasig hund.


 


Den ska klara av lugnare dagar. Jag jobbar mkt periodvis och då innebär vardagsmotionen ffa att följa med mig till stallet och ut på ridturer. Så jag har inte tid att hänga ytterligare timtals på brukshundklubben utöver mitt jobb + häst.


Lediga dagar blir det utöver stall även "egentid" dvs skogspromenader, kanske lite spår eller vad vi hittar på.


 


Hårlag: Jag har minimalt intresse för pälsvård så ingen trimras eller frisyrklippning. Jag gillar inte hundar med för mkt päls, har haft mkt spetsjakthundar i familjen och det är ju ett evigt borstande hela tiden för att slippa ha allt hår på kläder och i möbler. 


 


Jag vill inte ha en ny schipperke, men jag gillade följande egenskaper med min förra hund:


*Ointresserad av okänt folk - kunde vara lös överallt, även i stan, eftersom hon inte brydde sig om att gå fram till folk och hundar. Även icke hundintresserade människor tyckte om henne eftersom hon inte dök över folk som hälsade på, var lite mer som en katt som först spande in på avstånd. 


*Orädd.


*Självständig och led inte av separationsångest. 


*Vaken och intresserad av att följa med på allt (utom stallet ;P)


*Mångsidig och orkade både följa med på långpromenader och skidåkning men även spendera en dag hemma i lugn och ro (då hon blev äldre än 5 år...)


 


Egenskaper jag var mindre nöjd med:


*Lite för skällig


*Lite för svårmotiverad, inte så stort förarintresse. Hade inte direkt varit följsam lös med på ridturer... drog aldrig iväg men gjorde saker i sin egen värld lite för mkt för att passa som lös hund när matte inte finns på marlken så att säga.


 


Raser jag funderat på:


*Miniature American Sheperd/Mini-aussie - De verkar lite mindre arbetskrävande än vanliga aussie, trevligare storlek, populära bland hästfolk(?). Nackdel är väl att de har en del päls, och att rasen är liten i antal i Sverige...


 


*Mellanpinscher - lagom stor hund som ser ut att användas i de aktiviteter jag är intresserad av. Men jag är skeptisk pga att jag läst på rashemsidan om att de verkar ha en hel del hälsoproblem och mentala svagheter..?


 


*Lancashire heeler - verkar vara aktiva trevliga hundar, något liten men verkar likt schipperken vara robust, ingen "småhund". Frågan är om den har något förarintresse?


 


Så, kom gärna med förslag. Jag har flera år på mig att hitta rätt :D


 


 


 


 


 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Mia&Uvis och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Tillgiven, vänlig liten ras inte mycket pälsvård   [6] 19 jun: Veruska93 Igår: Sezziyanen Aktiv valp - ger vi för mycket uppmärksamhet?   [2] 25 jun: Nokko 27 jun: Nokko Hejsan har bara en liten fråga   [1] 14 okt: Sara.berg 14 okt: Anneli En liten "kula" vid analöppningen...   [11] 30 nov: pipilotta 2 dec: pipilotta Vilken ras?Glad, pigg, mellanstor (kanske grupp8?)   [7] 10 sep: Camido 13 sep: Ayrin TORRFODER Åsikter!? - Doggy Professional Aktiv   [12] 15 jul: furmom 25 jul: pipilotta Liten sällskapsras - läs noga om ni kommenterar   [13] 4 jun: linn79 7 jun: linn79 Fästingskydd för liten hund   [7] 18 mar: Nisse och jag 19 mar: Huggorm Rasförslag till aktiv person   [29] 11 feb: Gormen 18 feb: Draghund röd liten knöl under hakan   [2] 21 jan: ErikAsk 22 jan: Draghund
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Labrador Retriever | Chihuahua | Schäfer | Fransk Bulldogg | Dvärgpinscher | Rottweiler | Jack Russell Terrier
© 1998-2024 Enfinia AB