Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
21 juni 2018 av Mia&Uvis i aktiv med hund (5 svar)
Träna "vuxen" hund i vardagslydnad

Min kille har en blandrashane på 2,5 år. 75% rottis dvs modell stor. Han väger ungefär lika mkt som mig och har aldrig behövt lära sig att tex gå fint i koppel. Det innebär ett problem för mig som gärna vill kunna umgås med hunden och gå ut med den själv, även när vi är hos mig som bor i stan.


Min kille bor på landet, så all rastning har alltid skett lös ute i skogen eller på gården. När den var valp lärde han den gå bra i koppel men det har liksom fallerat. Det är ingen problemhund utan den har helt enkelt aldrig behövt lära sig vardagslydnad i "skarpt" läge. Den funkar bra att ha lös, den kommer när man ropar även om det inte är på en hundradels sekund, den drar inte iväg efter vilt eller är besvärlig i övrigt. Men jag vill kunna gå med den även tex in till byn där man kan möta folk, hundar eller annat kul. 


 


När vi är hos mig inne i stan får min kille alltid gå ut med den, för jag är rädd att jag helt enkelt inte orkar hålla den om den ser nåt spännande. Den är ovan vid sådan miljö så det blir för mkt störningar för att den ska lyssna helt enkelt.


 


Jag har nu på min semester en plan att träna den att fungera till vardags.


Jag började dag1 med att gå ut här hemma i skogen. Först rasta den lös som vanligt så inget sånt stör den, och sedan med hjälp av godis få den att komma till sidan, sitta vid mig och sedan gå väldigt korta sträckor i koppel utan att dra i det. Till en början fick jag stanna och sätta den varannan meter, sedan trillade poletten ner. 


Jag är noga med att aldrig gå för långt så att den hinner tappa koncentrationen och misslyckas. Jag släpper lös den när den varit duktig, sitter vid sidan och den får gå iväg på mitt kommando.


I slutet av promenaden när den var lite trött, kunde den gå faktiskt ca 100m fint. Jag kräver inte fot men att den ska gå i höjd med mig utan att dra.


 


Vi var även ute på gården på em och då hade jag den lös. Tränade sitt, ligg och stanna kvar och komma till sidan på kommando. Provade även gå en liten sväng i kopplet bara för att påminna om reglerna. Funkade bra. Det märks att den är inställd på att jobba, men den är ovan att behöva vara såhär "lydig" utan den flamsar mest runt lite hur som haver och håller koll på husse själv.


 


Så, tips för hur jag kan aktivera den mer för att bättra kontakten och sedan få den lydig så att tom jag kan gå ut med den bland folk? Det är ju inte min hund,  vi har bara känt varann sporadiskt i ett halvår. Jag och min kille bor inte ihop heller utan har ett distansförhållande, så det blir ju aldrig en vardag för mig och hunden på så vis. Bara nu på semestern.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Mia&Uvis och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Träna nya miljöer   [6] 12 nov: ZiggeR 15 nov: Torparinnan Vuxen hund skäller på valp!!   [4] 27 dec: _martina 29 dec: _martina Träna för sittning vid ytterdörr   [3] 12 nov: Geka 13 nov: aenima Träna slalom mellan benen med valp?   [4] 9 nov: cavo 10 nov: Ayrin omplacering vuxen hund kontrakt   [2] 16 jul: Vargtassen 19 jul: Gurkans Tips för att träna inkallning   [2] 17 jan: Linis95 19 jan: Draghund Möte med valp och vuxen tik   [4] 10 jan: Mendi21 11 jan: Gurkans Kastrerad som vuxen   [4] 1 okt: annaaellinor 2 okt: Gurkans Interagera valp med vuxen tjurig hund   [5] 8 aug: Fredd 10 aug: Sussane Hur mycket lägga sig i valp + vuxen hunds relation   [2] 16 jun: Havsfruen 19 jun: Halvtand
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Coton de Tuléar | Chow-Chow | Schäfer | Jack Russell Terrier | Chihuahua | Chinese Crested Dog | Boxer
© 1998-2024 Enfinia AB