Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
31 oktober 2018 av rumpkulla i övriga hundfrågor (0 svar)
Svår situation. Omplaceringsnljlighet och juridik.

I maj 2018 tog vi genom dödsfall i släkten hand om en hane född april 2017. Han växte upp under en sten i skogen utan möjlighet till socialisering. Hans föräldrar är Schäfrar med stamtavla. Hans mamma tjuvparades vid första kullen och fick dispens från SKK. De valparna registrerades. Nästa kull var även det en tjuvparning med oansvarig hundvakt. Denna gång gavs ingen dispens och valparna såldes som oregistrerade. Därefter har mamman genomgått MH, MT och är meriterad både i bruks och utställning. Men det ändrar ju inte det faktum att hunden är en ”blandras”.


Under hans första år var hans aktivering att gräva efter sork samt att bli jagad runt tomten av familjens barn. Han hade ingen vana av stadsmiljö, träffa andra hundar eller hur man skulle uppföra sig överlag.


Hela sommaren har jag lagt på träning och aktivering. 


Koppelpromenader både på landet, i skogen och i stan. Beskrivningen av grannar var att han släpade familjen på grusvägarna. Men han går riktigt fint i koppel!


Hundmöten har han en begränsad erfarenhet av. Han kan uppföra sig riktigt illa med andra som inte läser av omgivningen. Då blir han också väldigt stark och drar lätt omkull en 90 kg man. Går jag med honom så har jag 90% fokus på omgivningen. Ser jag att det kommer en hund eller annat som han kan reagera på så förekommer jag och ger alternativ. Därför har jag aldrig haft problem med honom i dessa situationer. 


Lekregler har han aldrig fått lära sig. Så nu finns här en 30 kg hund som älskar att kampa och som under sitt första år aldrig förlorat en kamp. Vi undviker kamp. Samtidigt är kamplek ett verktyg för att avleda  och bygga trygghet vid hundmöten. Man måste ha hög uthållighet och erbjuda variation samt snabb belöning då han släpper. På hemmaplan kan man ibland behöva leda honom till mattan eller buren.


Övrigt är att han under sitt första år suttit burad utanför familjens arbetsplats. Som aktivering har han fått gnaga på rökta lammben samt skälla på förbipasserande. Han har känslig mage och får lätt klåda samt att han vid lös avföring gärna äter sitt bajs. Tidigare fällde han mycket päls, hade svamp i höger öra och hade irriterat tandkött. Bytte foder till Dogge professional extra skonsam och dessa problem existerar inte längre. Han äter dåligt ut matskålen och kräver mindre utfodring på oregelbundna tider där han tex får söka efter maten. 


Hantering är bristfällig. Kvarstående valpbeteende där han gärna biter efter händerna när man känner igenom honom. Jag har haft tjocka handskar och förberett mig på bett. Har ej fått några men han är intresserad av händer och biter hårt på de som inte har handskar eller backar när han öppnar munnen. Kloklippning hade jag fått höra var katastrofal. Han hade mycket långa klor när han kom hit. Vet man vad man för ÄR det inget problem. Är man osäker markerar han. Jag klipper med Millers 2-3 ggr i veckan och skalar. Filar dagligen. Han verkar uppskatta det.


 


Aktivering hos tidigare ägare har inte förekommit. Jag har haft honom med när jag kört kickbike 5-8 km 3-4 ggr i veckan. Vi har en Dragsele och har provat canicross där jag går/springer. Vi tränar korta lydnadspass med fokus på kontakt dagligen. Morgonpromenad 5 km. Har hundgård under dagen. Svärfar rastar 1,5 mil i terräng med 4-hjuling under dagen och då jagar han gärna däck. Dock ej när jag kör! När jag slutat för dagen brukar vi gå 1,5-2 h. Ibland bara efter grusvägarna här hemma och ibland inne i stan. På kvällen går vi ca 3 km plus varvar det med sök/spår/lydnad/trickträning. Vi besöker brukshundklubben 2-5 ggr i veckan. Har provat hårda spår i samband med handling. Inklickad. Rutinerad på specialsök riktad mot cannabis. 


Är lugn inomhus men behöver rutiner och tydlig struktur i de flesta sammanhang. Tex då besök kommer eller då ni besöker andra. Han föredrar sin bädd och en grind samt att du är väldigt tydlig med vad som förväntas. Är man bara tydligt finner han snabbt ro i situationen och kan sova igenom ett barnkalas. 


 


Han passar inte den som söker en gårdshund, sällskapshund eller familjehund. Ambitiös hundungdom eller aktiv människa med ambitioner som har erfarenhet av krävande hundar sedan tidigare fungerar.


 


Veterinären tyckte inte att jag skulle sälja honom utan sätta ut honom på foder. Men han är kastrerad, ej SKK reg och därmed finns ingen möjlighet att använda deras avtal. Har jurist i familjen och kan få hjälp med utformning av avtal. Dock undrar jag hur det sett ut för er andra som använd andra avtal. Är ni nöjda? Upptäckt brister? Jag önskar villkora ett avtal och ser därför inte försäljning/överlåtelse som ett alternativ i första hand.


 


Orsaken till omplacering gäller allvarlig och långvarig sjukdom hos barn som kräver mycket tid och med det i beaktelse kan jag inte erbjuda ett värdigt hem till den här typen av hund.


 


 


 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om rumpkulla och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Råd för en ohållbar situation   [22] 3 sep: lybrics 5 sep: Puddingpastejn Vad hade ni gjort i min situation?   [4] 1 jun: Sussane 2 jun: Sussane Extremt jobbig situation   [2] 12 jan: mindaniel 13 jan: vazz Hur ska jag lösa min situation?   [5] 6 jun: Ellinp 15 jun: Gurkans hur skulle ni gjort i min situation?   [16] 22 dec: -fanny canis- 13 jan: Vitryska vovvar Hur hade ni gjort i en sån här situation?   [20] 19 aug: SuperLimm 20 aug: SuperLimm Hur hade ni gjort i min situation?   [12] 7 aug: Uems 8 aug: Uems Hur hade Ni gjort i denna situation?   [9] 20 feb: Anna1978 21 feb: Anna1978 Är din hund blind? Söker fler i samma situation...   [5] 8 jan: B+S 9 jan: ylvahedin Vad skulle ni gjort i denna situation? (Grannar)   [17] 21 nov: Cortex 22 nov: Emer
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Rottweiler | Schäfer | Chihuahua | Labrador Retriever | Dvärgpinscher | American Staffordshire Terrier
© 1998-2024 Enfinia AB