Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
21 december 2018 av Lona i övriga hundfrågor
Re: Nu är bebisen död...

Det finns många raser som kallas för pitbull men egentligen är det en egen ras, American Pit Bull Terrier (APBT).
De avlas fortfarande med fokus på hundkamp och som en del av avelsutvärderingen.
Rasfolket menar att man inte kan få de rätta egenskaperna utan den typen av avel och att en APBT har många sidor som är önskvärda även till annat. En "gameavlad" hund, alltså att den är avlad för hundkamp, är tex mycket förarvek och, tvärtemot vad de flesta tror, så skulle de aldrig ge sig på en människa. Detta eftersom man måste kunna bryta dem vid en hundkamp utan att ägarna tar skada.
APBT är inte godkända av SKK och FCI, däremot har de ett eget register i USA.
Det finns ett fåtal "äkta" APBT i Sverige, men de flesta av dem är i händerna på personer som vet vad de har för typ av hund.
Själv kan jag inte se att en ras som fortfarande avlas med syfte på hundkamp har i ett civiliserat samhälle att göra öht, vare sig man har den till kamp eller ej.


American Staffordshire terrier, ("amstaff") har sitt ursprung i APBT men där man lagt mer jobb på utställningsresultat och försökt tona ner själva "kamphundsbiten".
De är godkända av SKK och FCI, jag tror att de första amstaffarna kom till Sverige i mitten av 90-talet.
Sen dess har de exploderat i popularitet vilket sällan är bra för någon ras, i synnerhet inte en som kan bli så totalt fel i händerna på en okunnig person.
Tanken med amstaff är förmodligen god, men man ändrar inte gener och egenskaper så snabbt... Stora bitar av kamplusten finns alltså kvar.


Staffordshire bullterrier ("staffe") är en engelsk ras som också den är godkänd av SKK/FCI. De är ruskigt charmiga och glada hundar, men kamplusten finns hos dem med.


Engelsk bulldogg är en kamphund den med från början men har i dagens läge en fruktansvärt osund exteriör, frågan är om de ens kan leka med en boll utan att kollapsa av syrebrist.


Sen finns det diverse olika raser som tex Olde english bulldogg och american bulldogg. De är inte godkända av SKK/FCI men har diverse egna rasförbund, främst i USA. (USA har för all del register för alla möjliga udda raser och hundtyper.)


De flesta "pitbulls", både här i Sverige och utomlands, är i de flesta fall "shitbulls", det vill säga blandraser med amstaff eller möjligen staffe som bakgrund. Ytterst få om ens någon i Sverige har riktig APBT i sig utan de är avlade lite hipp som happ, oftast av okunniga människor - och hamnar i händerna på lika okunniga ägare.


I princip alla terriers har kamplust i någon form, inte i betydelsen "döda, döda, döda" utan mer "bita, slita, dra" vilket de har behövt som de jakthundar de ofta har varit.
Drar man det in absurdum så ja, då hamnar man på en hundtyp som muskelhundarna som har en kamplust som kan bli riktigt svår att hantera.
En kamphund slåss inte med aggression, den slåss på ren kamplust. Det innebär att den kan hålla på mycket längre vilket givetvis var önskvärt i hundkamper och i kamp med andra djur, som tjurar tex.


Man kan ju fråga sig om de verkligen hör hemma hos gemene man - och även om de har många positiva egenskaper så finns kamplusten där alltid i botten.Sätt en sån hund i händerna på någon som tror att de är ''jättesnälla" och katastrofen knackar snart på dörren.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lona och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Rysk Svart Terrier   [1] 25 dec: z_Isabelle 25 dec: Gurkans Svårt att hitta hundkompisar till min valp!   [3] 11 maj: Terdrian 11 maj: Terdrian Valpen har svårt att höra ifrån sig ute   [7] 27 apr: Simonk 28 apr: Simonk Äldre hund h svårt vara själv eller med människor   [4] 22 mar: Wichita 26 mar: Dimma Svårt komma till ro på natten , förstorad prostata   [4] 3 nov: melvin13 3 nov: melvin13 Presentera för spädbarn   [0] 17 sep: Majala Svart parasit (?) i hundens päls?   [1] 1 sep: Siggelino 1 sep: Lena och vildingarna Söker uppfödare av svart schäfer   [0] 2 mar: Silver_ Svart bajs till ytan- magsår?   [3] 24 jun: Ford 26 jun: VildaVittra Svart bajs, flåsar   [5] 7 maj: poppsi 29 maj: username
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Chihuahua | Schäfer | Rottweiler | Golden Retriever | Dvärgpinscher | Labrador Retriever
© 1998-2024 Enfinia AB