Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
24 februari 2019 av lingo i lydnadsforum (13 svar)
Unghund 10 månader, plötsligt utfall mot hanar

Hej,


Har en omplaceringshund som nu är 10 månader, han var 8 månader när jag fick honom. Han är en blandras mellan American Fox Hound, Östsibirisk Lajka, Karelsk björnhund och Norsk gråhund. Han har känts extremt trygg i sig själv och lättlärd, gör inga destruktiva beteenden hemma och är uppmärksam. Skäller aldrig inomhus osv. Han lekte med mycket andra hundar både fritt och i hundrastgård första månaden jag hade honom.


Efter en månad hände dock en incident, vi var i en hundrastgård själva och tränade inkallning. Sedan kommer en man och släpper in Jack Russel på 8 år, den springer fram till min hund bakifrån och min blir lite rädd och skäller till (då han inte märkt att den kommit in i gården). Sedan springer de båda mest och nosar och jag småpratar lite med den andra ägaren. Två minuter senare gör min hund ett utfall och biter den äldre hunden i örat.


Jag märker sedan att andra hundar skäller ut min hund på avstånd (min hund bryr sig dock inte om det) och vid ett tillfälle sprang en lös Golden Retreiver fram och gjorde ett utfall som jag kunde gå emellan och den andra ägaren fick koppla sin hund som "aldrig gjort något liknande"


Jag har varit väldigt restriktiv med att låta honom hälsa på andra hundar sedan dess men vill samtidigt försöka förstå vad det kan bero på. Har låtit honom någon gång hälsa i koppel med kastrerade hanar och det brukar gå bra i typ tre sekunder sedan reser han ragg, jag trolkar det som att han är upptagen med att lukta in den andra i tre sekunder och sedan inte förstår vad han ska göra och då blir aggressiv. 


Jag har trott att ovanstående har berott på koppel eller att han känt sig trängd (i t ex rastgård) och idag var vi på ett friluftsområde och sprang i skogen (han hade långlina) han fick träffa en del hundar av olika sort och inga problem. Sedan träffar han två andra hanar, en på 6 månader och en lite äldre och de leker i ca 3 minuter. Tyvärr såg varken jag eller den andra ägaren vad som hände men de var i luven på varandra och min hund bet den andra hanen.


Uppenbarligen har min hund börjat få problem med andra hannar, han är verkligen ingen sån som står och skäller och drar mot andra hanar utan han bryr sig knappt om dem ifall vi är ute och går med koppel fast som sagt andra handar reagerar på honom på avstånd.


Tikar är aldrig några problem med. Han får mycket motion, och jag kör sök och har precis börjat köra lite spår med honom och han känns väldigt harmonisk förutom detta med andra hanar.


Kastrering har jag hört är en "sista utväg" men med tanke på dessa utfall funderar jag på om det är vägen att gå. Kan nämna att jag inte märkt att han blivit heltokig på någon tik ännu och han håller inte på och juckar på saker så vet inte riktigt ifall han är könsmogen.


Problemet är ju att jag vill att han ska kunna umgås med andra hundar i framtiden inklusive hannar och jag vet inte vad jag ska göra. Som jag ser det tre alternativ:


1. Kastrera honom (kemiskt eller "på riktigt")


2. Inte låta honom träffa hannar alls på ett tag (och kanske låta honom när han blir mer vuxen)


3. Låta honom träffa hannar och lära han umgås (detta känns dock svårt då det inte känns så trevligt mot andra ägare ifall min hund är opålitlig)


4. Acceptera att han får bli en koppelhund och enbart ha honom lös i t ex hundrastgårdar med tikar


Kan tillägga att han känns extremt orädd och är en väldigt självständig hund. Jag har enbart arbetat med positiv belöning.


Alla tips är välkomna!


Som medlem kan du här läsa lite kort info om lingo och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Ratar plötsligt torrfodret   [1] 19 mar: Ppettson 20 mar: Torparinnan Valp 4 månader, tunga är lite röd vid två tänder.   [2] 2 feb: Emilabby 2 feb: Emilabby Tax 11 månader, hjälp!   [11] 28 nov: MalinK 30 nov: pipilotta Omplacerad unghund - lydnad, koppel m.m   [5] 21 maj: Tikki 23 maj: Ginza Schäfertik Unghund svår vid hantering   [3] 4 apr: alwen 6 apr: Ayrin 4 månader dvärgschnauzer- könsmogen?   [1] 1 mar: Cilja77 1 mar: Ayrin Osäker hund gör utfall och är vaktig   [7] 26 feb: Zicka 17 mar: Mira och Esther Jobba hemifrån med unghund   [3] 13 okt: Muggepiss 18 feb: Mira och Esther Utfall och nafsar när någon slutar klia eller ska   [2] 18 sep: Minivovven 20 sep: aenima Hund går in i "Trans" - 9 månader Amstaff   [2] 20 jul: Grovlös 21 jul: Torparinnan
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Yorkshireterrier | Bearded Collie | Gos d'atura Catala | Bullmastiff | Golden Retriever | Newfoundlandshund | Staffordshire Bullterrier
© 1998-2024 Enfinia AB