Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
29 augusti 2019 av Halvtand i övriga hundfrågor
Re: Hur blir man av med en valp/unghunds nafsande?

Superbra skrivet. Alltid bättre med för mycket info än för lite.
Min Samojed bet också mycket när jag tog över honom, han gillade att tugga på armen medan vi lekte eller bita fast i handen medan den klappade. Han hade över lag bra kontroll, men det är ett rovdjur vi har att göra med och även om de inte drar blod så gör det ont.


Vad jag ser är att hunden vill bita (eller tugga) på er, vilket är varför den inte vill ta leksaken istället. Det kan vara att den söker närhet och tuggandet ses som en lek/mys. Att gå ifrån den eller tvinga den att vara ifrån genom galler gör i så fall bara hunden frustrerad. Att "hålla ner" hunden rekommenderas inte, det är en rest från den gamla "du måste vara alfa-hanen"-skolan som lyckligtvis håller på att försvinna, men det är som bekant svårt att lära gamla hundar sitta...


Vad du behöver göra är att kommunicera till hunden antingen att bitandet gör ont eller att bitandet är oacceptabelt. 


När en hund blir biten och det gör ont skriker den till, plötsligt och gällt. Det är signalen till bitaren att den ska släppa. I mitt fall räckte det med att säga "aj!" (som en vanlig människa skulle), men det kanske inte funkar för er. Om hunden släpper, tvekar eller bara pausar så gäller det att bre på rikligt med beröm. Hunden är superduktig och ju mer du berömmer destu snabbare kommer den förstå. Upprepa så länge det är nödvändigt. När hunden förstått att bitandet gör ont kommer förhoppningsvis hundens vilja att bita (och alltså skada) minska om den är ute efter närhet. 


 


Att lära hunden att bitandet är oacceptabelt är en annan femma. Här gäller det att vara snabb som vinden, och det är inte alla som är bekväma med vad jag kommer rekommendera. 


När hunden biter, ge en korrigering - tydligt och skarpt "nej!" (eller vad ni använder som negativt kommando) och en 'tap' på huvudet.


Obs: Det ska inte vara hårt. Vi är absolut inte ute efter att skada hunden eller ge den smärta. Det ska gå fort, vad vi är ute efter är en "vad hände?"-känsla hos hunden. Direkt efteråt ska du bre på med beröm. Försök gärna direkt att gå in i mys efter detta så lär sig hunden att koppla ihop känslan som leder till bitandet med att mysa istället. 


 


Skulle det vara så att detta inte hjälper så kan jag bara rekommendera att du söker upp en ordentlig tränare och får hjälp. Jag utgår här ifrån att hunden är ute efter närhet och inte riktigt vet hur den ska göra. Bitandet kan bero på andra saker och då är det bäst att en riktig tränare får reda ut beteendet. 


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Halvtand och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Köpa äldre valp/unghund   [4] 7 jul: Fjunet 19 jul: Gurkans Era bästa strategier - livlig 3-åring och unghund   [16] 25 jun: Chocolate AK 2 aug: Mira och Esther Blötfoder/våtfoder till unghund   [0] 17 apr: Katty Unghund driver mig till vansinne   [3] 16 mar: Sekts 26 mar: Dimma Söker fodervärd/omplacering för vår unghund   [7] 4 sep: Alexandra¿… 6 sep: Gurkans Flexikoppel på unghund   [7] 3 aug: Tira Ros 9 aug: Draghund Unghund som vägrar gå   [0] 30 jul: Tessi11 Aktivering av unghund   [1] 29 jul: Tessi11 5 aug: Ayrin Unghund med separationsångest???   [3] 28 apr: FruJansson 2 maj: Rezt Orolig över sned tå hos unghund   [8] 20 jan: LilleAlvin 1 feb: Lona
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Chihuahua | Schäfer | American Staffordshire Terrier | Jack Russell Terrier | Boxer | Dvärgpinscher
© 1998-2022 Enfinia AB