Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
1 september 2019 av anna_staff i sjukdom & hälsa (1 svar)
hund med atopi-allergi

Hej, någon med erfarenhet av konstaterad atopi? Min franska bulldog fick diagnosen för snart ett år sen. Problemen började redan när hon va 5 månader gammal med klåda under magen, armhålorna, bakom öronen och lite senare även under tassarna. Besökte vet när hon va 6 månader som uteslöt skabb, demodex osv. Efter blodprov konstaterades att hon va allergisk mot kvalster och jordmögel. Kortison sattes in som vi sedan trappade ner till varannan dag. Vi sanerade hemmet på alla blommor för att bli av med eventuella jordmögel sporer och resultatet blev att hon blev lite bättre. Om det va att det hade blivit vinter och ingen jord fanns kvar ute eller om det va våran sanering eller medicineringen vet vi ju inte. 


Sommaren kom igen och hon blev sämre, hon va då ca 15 månader gammal. Vi ökade kortisonen igen vilket blev lite bättre men nu när sommaren nästan va slut så blev hon mycket sämre trots medicin. Va nyss hon vet igen och hon tyckte att vi skulle avsluta medicinen eftersom den iaf inte gav önskad effekt. Hon har minskat i vikt och tappat aptiten, åt men inte med glädje. Detta oroade vet, att medicinen påverkat henne. Blodprov har tagits men vi har inte fått svar. Även för att se om de kan vara pollen hon inte tål också eftersom det blir värre under sommaren. Sist va hon för ung. Upplever att hennes aptit ökat något nu och hon känns inte lika mager längre vilket är bra såklart. 


Nu har hon ist fått två krämer som ska lindra klådan och Apoquel (tabletter) som vi kan ge vid behov för att stilla klådan. Ska badas i special shampoo och ett bakteriedödande shampoo för tassarna. De för tassarna fungerar bra tycker jag men dom andra märker ja ingen skillad på. (provat 4 olika) 


Hon känns lätt irriterad och ofokuserad vid träning, men eftersom hon haft klådan i större delen av sitt liv är det kanske en del av hennes personlighet och inte grundat i klådan. Upplever iaf att hon är störd av det såklart (skulle vem som helst vara med konstant klåda) Rullar och drar sig på grusvägar, ålar på handukarna i badrummet och rullar i blåbärsriset som förmodligen kliar skönt mot huden. 


Vet har föreslagit vaccin mot kvalstret och pollen(om hon nu är allergisk mot de) men det finns inget vaccin mot jorden tyvärr som jag tror är den största boven. Vi bor i ett hus med torpargrund (100 år gammalt) har en egen teori om att de kanske är problemet, iaf en del av det, för hon blir lite bättre när vi är i stugan en längre period där det är gjuten platta och nytt. Vi har en hundvakt där hon varit två gånger och dom har växthus och väldigt mycket växter och när hon kommer hem så blossar det upp ännu mer än vanligt så där kan hon inte vara längre. Ännu en anledning att tro att det är värre med jorden än kvalstret. 


Hur långt ska man låta detta pågå? De sista ja vill är att hon ska lida, det är en tålig ras så ja vet att hon inte "gnäller" i onödan. Märker att det stör henne men är samtidigt glad och pigg, leker osv medan hon nästa sekund blir lättretlig på dom andra hundarna. Så det är så svårt att avgöra hur mycket hon far illa av denna klåda som vissa dagar gör att hon kliar sönder sig under magen framförallt :( Ni som haft samma bekymmer, hur långt har det få gått innan ni beslutat att de får vara nog på lidandet? Vad jag förstått både på nätet och av vet så är det mellan 1-3 år som allergi utveckas men hon va bara 5 månader vilket inte känns som att hon har turen på sin sida:( slåss hela tiden med vilka allternativ som finns för henne.


Ska vi omplacera henne till någon i lägenhet inne stan där det inte finns mycket jord, men kvalster kvarstår men som kan åtgrdas med vaccin förhoppningsvis?


Ska vi avvakta, prova vaccin, låta vintern gå och se hur det blir nästa sommar innan vi tar ett beslut?


Eller ska vi ta bort henne nu så hon slipper detta elende? 


Innan vi va hos vet nu sist så sa vi att vi väntar, besöker vet igen se vad hon säger om det finns annan medicin eller liknande, när vi då skulle sluta med medicinen så känndes de hopplöst igen, eftersom hon va så illa derann innan vi började med medicinen och vi då såg en så pass stor förbättring. Nu är hon röd på hela bogen, mellan frambenen och ner under magen är hon sårig och svullen, i armhålorna är hon rödbrun och röd ner längs benen. Irriterad vid öronroten och lite sårig vid läpparna. Tassarna svarar bra på krämen hon fått så hon haltar inte längre. Det ända som är positivt just nu!


Ni som har erfarenhet får gärna dela med er av hur ni gjorde och vad det va som fick er att ta beslutet om att de va nog. Med mina andra hundar har jag sagt till mig själv att när en viss gräns är nådd så är det över, då är det dags och när den dagen kommit så har jag kännt att det är rätt beslut. Men nu vet jag inte vart jag ska dra gränsen, aldrig haft en hund med hudproblem förr så jag vet inte. Kanske vet jag när dagen kommer, när tiden är slut och vet inte förens då?? Hur har det varit för er?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om anna_staff och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
kan det vara Skabb? ohyra? allergi?   [4] 17 maj: z_Welsh 23 maj: PonBol Allergi test innan hundköp   [0] 25 feb: annaf85 Japansk spets vs Tysk spets - allergi?   [3] 23 sep: drainer 26 okt: Nybörjare Någon som "botat" allergi med egen mat?   [5] 1 maj: jh82 3 maj: Puddingpastejn Allergi och utredning?   [11] 9 jan: Frihannisaac 16 mar: Svea58 Cane corso - allergi   [0] 11 nov: Tidde Frågor om allergi - utredning och Apoquel   [0] 23 dec: Mallans Astma&allergi förbundet !!   [0] 1 jul: hundöga återkomst Såld på golden retriver och allergi på sambon.   [21] 26 jun: Kleo96 1 jul: Kleo96 Behandling mot allergi??   [2] 19 mar: HannaoGipsy 23 mar: HannaoGipsy
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chihuahua | Jack Russell Terrier | Dobermann | Dansk/Svensk Gårdshund | American Staffordshire Terrier | Cavalier King Charles Spaniel | Schäfer
© 1998-2024 Enfinia AB