Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
9 januari 2020 av Salawexe i övriga hundfrågor
Re: Border collie smarta?

Tyvärr är det så att mycket av träningsbarheten grundläggs under valp- och unghundstiden. Det har absolut inget att göra med att hunden skulle vara mindre intelligent än andra i rasen, men om man inte odlat fram ett intresse för samarbete och tränat upp ett stort värde i belöningar medan hunden är ung, då kan man tyvärr förstöra även en hund som har de allra bästa förutsättningarna.


Med förstöra menar jag inte att hunden skulle vara hopplös på något sätt eller inte kunna hitta värdet i samarbete och belöningar, för det kan man hyfsat enkelt göra med en ras som har ett naturligt intresse för att arbeta. Men jag som instruktör ser ofta hundar som BORDE vara extremt motiverade men inte är det. Vi pratar om raser som BC, malle, schäfer och aussie till exempel. Det beror inte på att hunden saknar träningsbarhet och driv, men den har aldrig fått en ärlig chans att utvecklas och nå sin fulla potential. Belöningar är 99% av lyckad hundträning skulle jag påstå och det är ett intresse man ofta behöver vårda redan i valpåldern. Man behöver bygga upp ett värde i leken, föremålen, godiset, berömmet - ja allt. Det första tipset jag ger till nyblivna valpägare är därför alltid LEK MED ER VALP! Jättemycket! Det är grunden för allt.


Om det är så att din hund är ovan att tränas och därför saknar motivationen att lära sig det du vill, är mitt råd att helt enkelt skita i tricks och moment i dagsläget. Träna (ja, jag säger träna) belöningar. Se det som ett trick eller moment i sig att ladda din hund med massor av belöningsintresse. Först när hunden sätter värde på sin belöning, först då kommer den att sätta värde på att lära sig något. 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Salawexe och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Valp - smärta/ inflammation i blodet. Hjälp!   [2] 27 sep: Lundgrens 28 sep: Ayrin polski owczarek nizinny och bearded collie   [0] 30 apr: Nalle och Tindra Vågar man skaffa en Border collie?   [9] 27 mar: Ayrin 6 apr: Ayrin Går det i rätt riktning med vår border collie?   [3] 1 jan: BorderC 4 jan: Yorkie-Zoffan Är vår border collie kort, mellan eller långhårig?   [3] 12 nov: Hundvovve 13 nov: Gurkans Smärta i ryggen   [2] 1 okt: Mimmii8 2 okt: pipilotta Hund plötsligt senil eller smärta spökar ?   [3] 27 okt: melvin13 28 okt: melvin13 Omplacering 5-årig Collie-tik?   [6] 11 aug: Cassie14 20 jan: Zimbast Border terrier med anfall (inte epilepsi)   [2] 1 mar: Ugglan 3 mar: Ugglan Collie eller annan hundras   [2] 5 mar: Livet 14 apr: Livet
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Chinese Crested Dog | Dansk/Svensk Gårdshund | Schäfer | Chihuahua | Dobermann | Schapendoes | American Staffordshire Terrier
© 1998-2024 Enfinia AB