Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
8 april 2020 av Maddison i skaffa hund (3 svar)
Val av ras; labrador eller portis

Hej, vi är en familj som går i tankarna att köpa hund och val av ras har nu kommit upp på tapeten. Det kommer bli vår första hund och ingen i familjen är speciellt erfaren med hundar sedan tidigare. Därav tänkte vi höra med er vilka raser ni rekommenderar. Barnen är förresten tonåringar och kommer vara delaktiga med hunden. 


Tankarna går mot en medelstor (ungefär 50 cm hög) allroundhund som ska kunna hänga med i vår vardag. 


Vi kommer kunna erbjuda cirka 2-3 timmars aktivering per dag främst som promenader. Förutom promenader har vi tänkt aktivera den i någon "hundgren" några gånger i veckan. Lydnad, apportering och spårning känns nog roligast så det är bra om rasen har fallenhet för dessa grenar. Det är viktigt att hunden är lätt och rolig att träna. Vi är ju nybörjare och vill inte ha någon svårmotiverad och knepig hund.


Vi har även löpare i familjen så hunden kommer få hänga med på 5-10km löprundor några gånger i veckan. 


Hunden kommer vara hos en dagmatte (släkting) om dagarna där den kommer få promenader och övrig aktivering. Därav behöver hunden vara någorlunda social och kunna vistas hos flera människor utan problem.


Vi önskar så liten jaktinstinkt (sticka efter vilt) som möjligt. Vi vill gärna kunna ha hunden lös. Viss vakt är ok men ingen utpräglad vakthund. Gärna ingen skällig ras heller. 


En fördel är om den inte fäller så mycket, gärna inget alls. Om det blir en trimmras hade vi tänkt klippa ner den.


Hundrasen får gärna vara ganska vanlig så att det finns ett brett utbud av uppfödare att välja mellan. Dessutom skulle drömscenariot vara att få valpen till sommaren.


Hundraser vi funderat på är labrador, labradoodle, portugisisk vattenhund och schapendoes.


Labradoren skulle egentligen vara ultimat. Det var rasen vi direkt kom att tänka på och den verkar passa in på våra önskemål. En smäcker DP labrador har varit drömmen länge. Men sen kom det fram att de fäller något fantastisk... Ni med labrador, är det verkligen så jobbigt att de fäller? Finns det något sätt att minska fällandet avsevärt? Vi har nära till vatten och kan låta hunden simma dagligen om det skulle hjälpa. 


Därav kom vi in på spåret labradoodle, men förutom att de kostar som fyra hundar tillsammans verkar det vara svårt att få tag i någon inom den närmsta framtiden. Men om det kanske finns något sätt att hitta en labradoodlevalp relativt snart? 


Favoriten efter Labrador är Portugisisk vattenhund. Den verkar stämma in på de flesta kriterier förutom att de verkar kunna vara rätt knepiga att motiver vid träning. Har de samma goa "gör allt för en boll"-inställning som labradoren? Kan denna egenskap vara mer individuell och på så sätt förebyggas genom att välja rätt uppfödare och föräldrar? Vi vill egentligen inte ha en så speciellt envis och egensinnnig hund...


Schapendoes stämmer väll bra överrens med våra önskemål. Vi är inte så insatta i rasen men den är definitivt intressant. Kanske lite vek och inte så robust? Spelar det stor roll att det är en vallhund?


Vi önskar gärna input på dessa raser och hur väl ni anser att de passar oss! Har ni något annat förslag på raser som vi ännu inte tänkt på?


Ursäkta för långt inlägg men det är mycket att tänka på med det här med val av ras. 


Tack på förhand!


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Maddison och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Labrador retriever   [4] 16 jan: krystian ^^ 19 jan: Gurkans Labrador tynar bort   [5] 25 maj: naturligahundägarn 30 maj: Svea58 Labrador svalt strumpa, än har den inte kommit ut   [8] 19 mar: Chocolate AK 23 mar: Anneli Mat till labrador 14 mån   [2] 23 jun: Tira Ros 15 jul: ellennd Labrador parning mellan hd c och hd a-a?   [5] 19 jan: Chocolate AK 20 jan: Gurkans Labrador och något på tassen?   [6] 18 dec: Nybörjare 22 dec: Anneli Tips på hundbur till labrador   [7] 17 jun: KarroV 4 sep: Gurkans FINNES: LABRADOR-HANE FÖR AVEL   [1] 28 maj: BellaValkyria 29 maj: tant gredelin LABRADOR-HANE FÖR OMPLACERING SÖKES!   [5] 30 mar: BellaValkyria 31 mar: Torparinnan Hur mycket ska man betala för en labrador valp?   [5] 26 sep: Camio 27 sep: my flatcoats
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Coton de Tuléar | Chihuahua | Schäfer | Fransk Bulldogg | Engelsk Springer Spaniel | Jack Russell Terrier | Cairnterrier
© 1998-2024 Enfinia AB