Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
10 juli 2020 av -Aslan pwd- i vård & skötsel
Re: När klippa pälsras för första gången?

Har själv en pälsras. Jag klippte ner kroppen första gången när Aslan var sex månader, och huvudet när han var ett år. Ansiktet har jag klippt ca varannan månad sedan han kom hem vid 8v ålder (första gången jag klippte ansiktet var han ca 12 veckor). Numera klipper jag kroppen ca var tredje månad (Aslan är snart 6,5 år).


Hur vet jag när jag ska klippa? Jo, när jag känner att pälsen börjar bli för lång - en smaksak och helt upp till varje person! Jag är inte intresserad av pälsvård (främst pga att Aslan ogillar att borstas, samt att han älskar att bada i lerdiken på promenaderna vilket inte är kul med en långpälsad hund). Därför klipper jag ner, och slipper borsta utan enbart bada ca var tredje vecka. Efter ca 2,5-3 månader börjar pälsen bli så lång att den behöver borstas för att hålla sig fin. Då klipper jag ner igen. Och så har jag hållit på. Särskilt när han var kring året var det extra skönt att klippa ner kort eftersom valppälsen börjar släppa i den åldern vilket gör att tovorna återbildas lika snabbt som man reder ut dem. Värt att veta är att om du klipper ner pälsen kort och sedan låter den växa ut så kommer den till en längd när pälsen är "halvvägs" där den börjar tova igen (ett övergående stadie), så vill man ha hunden fullpälsad efter att ha klippt ner så får man ta sig igenom den perioden. Så har det åtminstone varit för min klippras (haft olika frisyrer på honom genom åren).


Så när du vill klippa första gången är helt upp till dig själv. Då du har en mix behöver du ju inte följa någon särskild rasstandard eller tänka på utställningar, utan kör på den frisyr ni känner passar er och klipp så ofta (eller sällan) ni känner för det. Det finns inga rätt eller fel!


Det enda jag klipper oftare än var tredje månad är nos, tassar och bak i rumpan under svansen (för att det ska bli lättare att hålla rent samt undvika fuktig päls t.ex. kring tassarna när regnrusket kommer). Jag har valt att klippa regelbundet och började tidigt för att vänja Aslan (han skrek som en stucken gris de första gångerna, så det krävs att man har tålamod och tar ett steg i taget).


Till en början behöver du inte ens klippa utan bara hålla klippmaskinen i närheten och belöna med massa godis. Låt din valp undersöka maskinen. Sedan kan du ha apparaten igång och belöna när hunden är lugn. Därefter kan du hålla den avstängda rakapparaten mot kroppen/göra "rakrörelser" och dra klippmaskinen längsmed kroppen och belöna ett lugnt beteende. Därefter med maskinen igång. Investera i en bra klippmaskin. Andis och Moser är välkända märken, själv har jag en Andis som efter 6,5 års flitigt användande fortfarande fungerar helt felfritt, som köpts hos Lyckliga Fåret. Det finns flera olika skär man kan köpa till i olika längder, och utöver det kan man köpa till distanskammar. På det sättet kan du hitta den pälslängd som är perfekt för er och som ni trivs med på er hund! Jag gillar 19mm-skäret, då blir pälsen nästan som "valppäls" någon vecka efter klippningen, typ riktigt mjuk och ger ett valplikt utseende, utan att vara sådär extremkort så att hunden ser klippt ut. Lycka till!

Bilder:

Som medlem kan du här läsa lite kort info om -Aslan pwd- och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Första tävlingen   [6] 7 okt: Maldah 11 okt: Maldah Tips om första hund till familj   [9] 5 okt: Trientalis 11 okt: Ayrin Tror att första stadiet av valpningen är igång!   [0] 19 jul: April25 Ska på min första utställning om 1 veckor   [14] 28 maj: BullandBear 31 maj: Draghund Första hunddejten :)   [4] 12 jun: Svea58 29 jun: Frallorforlife Hjälp att välja första hund   [4] 2 maj: Kattisb 3 maj: Kattisb Skaffat min första hund   [6] 29 jun: Peter21 30 jun: Lona Första hund (mellanstor/stor)   [4] 9 maj: AlexandraE 10 maj: Ayrin När trimmade ni er dvärgschnauzer första gången?   [9] 20 mar: MalinDavid 21 mar: MalinDavid Första hund, Golden retriever   [8] 23 dec: mattias1jonsson 1 jan: Dimma
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Bichon Havanais | Chihuahua | Grand Danois | Cavalier King Charles Spaniel | Golden Retriever
© 1998-2024 Enfinia AB