Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
20 september 2020 av Maria&Scilla i skaffa hund (1 svar)
Vilken ras passar mig?

Nu har det gått 3 månader sen min älskade Scilla fick somna in. 
Inte någon lång tid men det är så tomt här hemma och tanken på att jag inte kommer kunna ha en till hund förrän om ca 2 år gör att det känns ännu tyngre.  Ingen kan ersätta henne men vet att jag behöver en hund i mitt liv. Så för att må lite bättre så funderar jag på vilken ras jag ska ha då det är dags igen. Ni kanske har några tips?


Egenskaper jag söker hos en hund, förstår om jag inte kan checka allt men gärna så mkt som möjligt:


Gärna mellanstor men är flexibel,  dock inte så liten som en chihuahua eller stor som en Grand Danois.


Gärna mkt Will to please och inte så mkt jakt - vill ha lätt för att lära den gå lös.


ska funka att ha med andra hundar och den ska inte vara aggressiv mot människor (är den reserverad mot nya människor är ok men absolut inte lätt för aggressivitet).  En ras som är stabil i psyket helt enkelt. 

Inte skällig (som spetshundar), kan dock gärna varningsskälla om det ex ringer på dörren bara det inte är svårt att lära den att sluta när man vill det (ligger mkt hos mig jag vet men vissa raser är skälligare än andra). 


Helst inte för mkt pälsvård (kan borsta någon gång i veckan)


Så frisk ras som möjligt!! Dvs ingen trubbnosig eller ras med mkt allergier. 


Vad jag kan ge hunden:


En längre promenad (varierar mellan 45 min-2h) plus ett flertal kortare promenader (15-30 min).  


Mentalträning - det som passar ev ras, påbörjade flertalet kurser med min förra hund och tyckte det var kul. Men då hon inte funkade med andra hundar så begränsades vi väldigt mkt. Jag tror att jag nog skulle kunna fastna ordentligt för ex rally-lydnad och nosework då jag tyckte det var väldigt kul på våra nybörjarkurser. Även apportering skulle kunna vara något jag kan tänka mig  att hålla på med. Däremot så tror jag inte att jag skulle ha tiden eller orken att träna något som kräver 2h/dag. Saken är att jag vågar nog inte köpa en hund som kräver alldeles för mkt såsom border collie, mallenois eller en renodlad jakthund (jagar inte, halvvägs till jägarexamen dock) pga inte har tiden eller så stort intresse. 


Jag pluggar just nu och tanken är att köpa när jag ska börja jobba. Får ta med hunden till jobbet. Jag vet att det kommer bli en del långa dagar och ska man vara realistisk så kanske jag inte alltid kommer att hinna eller ha orken att träna hunden mentalt efter jobbet i mer än en kortare stund (lättare övningar) utan det blir fokus på promenader istället. 


Så hunden ska klara av lugnare dagar utan att klättra på väggarna och ha en tydlig av/påknapp. 


Raser jag kikat på:


Golden- pos: en trevlig sällskapshund som man kan testa på det mesta med men kräver inte så mkt som andra jakthundar (om man har utsällmingsvarianten). Vi hade en när jag var yngre och hon var så fin. Det negativa är en del problem med bla höfter, magatarmproblem, vet att finns viss aggressivitet (ffa hanhundar) 


Minitaure American shepard - känns lagom i storlek, mkt Will to please, kan hitta på många olika aktivitet. Har läst en del om den men får liksom inte en tydlig bild om den kräver mer än vad jag kan erbjuda eller inte. Vissa skriver att den kräver lika mkt som en aussie och andra att den inte kräver alls lika mkt. Utan hänger med på det mesta. 


Stabijhoun: träffat flera på jobbet och de har varit väldigt fina. När jag pratat med de ägarna så verkar inte de ha jagat med dem utan att de har funkat bra som sällskapshundar bara man ger dem metalträning också (som eg alla hundar behöver). Har känts som om de är lite som en golden i psyket. Men jag kanske har helt missuppfattat rasen? De kanske kräver mer än vad jag tror.  


Pudel (ffa stor): lättlärda, fäller inte. Jobbigt med pälsen även om man kan klippa ner den. Finns sjukdomen addisson bla. Inte den sötaste rasen tycker jag. 


Vilken ras tror ni skulle passa? Har ni någon annan ras än ovan nämnda som ni kan tipsa om? 

Obs! Vill inte ha en Dansk-svensk gårdshund igen  


 


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Maria&Scilla och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Vilken ras skulle kunna passa mig och min familj   [5] 18 okt: frejgalej 20 okt: Ayrin Vilken ras?Glad, pigg, mellanstor (kanske grupp8?)   [7] 10 sep: Camido 13 sep: Ayrin Vilken hundras passar oss?   [14] 8 jun: jkpg 9 jun: Gurkans Vilken hund passar oss?   [3] 7 jun: KrisseB 7 jun: Gurkans Lättlärd promenadkompis - vilken ras?   [12] 30 mar: Kossa 5 apr: Mandy Vilken hundras passar dessa förutsättningar?   [23] 17 nov: Laban76 21 nov: Laban76 Vilken hundras passar mig?   [21] 14 okt: linnea_niro 5 nov: Dextersplace Vilken hundras passar mig?   [15] 10 okt: Safx 20 nov: Safx Vilken hund passar mig?   [8] 13 sep: Jenny14 18 nov: Sezziyanen Vilken hand vid handtarget   [2] 2 sep: Tira Ros 2 sep: Tira Ros
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   American Staffordshire Terrier | Afghanhund | Schäfer | Dobermann | Leonberger | Dalmatiner | Rottweiler
© 1998-2021 Enfinia AB