Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
3 december 2020 av Isaszalai i skaffa hund (14 svar)
Rådfrågning och lite beslutsångest?

Hej!
Det här blir mitt första inlägg här och vanligtvis är jag väldigt skygg på internet och vill sällan göra mig sedd eller hörd men jag behöver hjälp från andra med mer erfarenhet helt enkelt. Jag tror jag har lagt inlägget i rätt forum, men om jag råkat lägga fel ändå så ber jag om ursäkt! :)


Just nu är jag sjukskriven pga ångest i arbetsliknande situationer, något jag aldrig fått hjälp för att bearbeta (detta har alltid funnits, redan i grundskolan) vilket lett till att jag helt enkelt aldrig kunnat ha ett jobb. Så därför är jag nu som sagt sjukskriven, jag ska gå på en sorts rehabilitering så att jag förhoppningsvis kan ha ett jobb i framtiden, men det blir förmodligen inte 100% då jag också har autism som gör att jobb/skola inte riktigt fungerar för mig men som är till min fördel när jag har hand om djur då deras välbefinnande är mitt största intresse. Detta gör ju förvisso min framtid lite osäker men det jag vet är att jag kommer vara hemma väldigt mycket det närmsta 1-1,5 åren.


Jag har velat ha hund i hela mitt liv, hundar har alltid varit ett av mina specialintressen och jag har så länge gått och väntat på rätt tillfälle att skaffa valp och jag funderar på om inte detta är en bra tidpunkt. Jag har som mest 1-2 möten per vecka och passning under den tiden går att lösa. MEN. Jag har ju då självklart gått och förälskat mig i en ras jag är så hemskt rädd för att jag inte kommer kunna klara av. Jag har inte haft egen hund förut men jag har lite erfarenhet i form av hunddagis där jag pysslade mycket med en ung schäfertik som hade blivit illa behandlad i sitt tidigare hem och vänner/släkt som har olika typer av hundar. Utöver det är jag nog rätt påläst och jag gillar psykologi så jag är väldigt mån om att min hund ska få arbeta mycket med nosen och huvudet. När jag promenerar hundar brukar jag alltid ha med korta stunder med mentalträning/problemlösning strött under promenaden men självklart stunder där dem bara får gå och vara hund och nosa, det har alltid varit viktigt för mig att dem ska få nosa under promenaderna. 


Rasen jag då har fastnat för är vit herdehund. Jag försöker ändå hålla mig öppen för andra raser men jag har föreställt mig med en vit herde så länge och har varit så inställd på den och då blir det så himla svårt för mig att ändra mig också.
Tjeckoslovakisk varghund gillar jag också väldigt mycket men jag känner mig inte redo för en sådan ännu så det kanske var onödigt att jag nämnde den, men den ligger tätt efter vit herdehund.
Akita Inu är jag lite förtjust i också, men förstår det som att Akita är svåra mentalt så dem känns kanske inte heller optimala? 
Finsk Lapphund har jag kikat lite på också, men jag vill helst ha en stor hund och Finsk Lapphund känns lite i minsta laget för min smak, sedan tycker jag det är jobbigt när en ras kan komma i många olika färger för även om jag egentligen inte lägger något värde i hundens färg så finns det väl alltid någon färgvariant man tycket är lite extra fin och sånt kan ligga och gro i mitt bakhuvud så jag får dåligt samvete, är det vanligt? 
Men mest känner jag mig så otroligt ledsen över att jag kanske måste nöja mig med en annan ras än den jag velat ha dem senaste fem åren. Det känns ju också fel att skaffa en ras lite sådär halvhjärtat?


Det jag vill ha den till är främst som min livskamrat då jag är väldigt ensam, mina vänner bor i helt andra län än vad jag gör. Men jag tänker löpning ett par gånger i veckan, många och långa skogspromenader. Jag vill gärna träna på något som GÅR att träna utanför bruksklubben, även om jag gärna vill vara där och gå lite olika kurser också. Så jag är mest nyfiken och inriktad på nosework och lydnad, men vill testa agility också. Det hade också varit väldigt roligt att få testa vallning, särskilt eftersom herden har det i sig, men jag har inga egna får och vet inte riktigt hur jag ska komma i kontakt med någon som har får och som jag kan få träna med. Jag har dock inga rena tävlingsambitioner så all träning kommer vara för att vi ska ha kul tillsammans.


Utöver den biten blir det att hunden får hänga med på lite allt möjligt, bilresor utomlands, fjällvandringar då jag förhoppningsvis kan börja ta upp detta med mina vänner, stranden blir det mycket på sommaren (vintern också iof, men på ett annat sätt) då jag bor i Halmstad, till mina vänner runt om i landet vilket oftast blir Stockholm eller Skåne.
Sedan håller jag på med historiskt återskapande så blir det en del medeltidsevent (främste lägerliv) och medeltidsveckan.
Jag hjälper en kompis i stallet (vi umgås inte utanför stallet) då och då och vill gärna kunna ha med hunden på ridturer också.


Har alltid varit svag för schäfrar men också känt att dem är lite väl... skarpa och mycket, därför föll jag så hårt för herden då dem ofta beskrivs som mjukare. Sedan gillar jag också det här med att dem är ganska neutrala och ointresserade av främlingar, jag älskar hundar men vill inte att min egen ska vilja springa fram och bli bästis med vem som helst och hur som helst.


Det är mest att jag som sagt känner mig superledsen över att det kanske inte kan bli en herde men OM det skulle bli en så är jag samtidigt så rädd för att jag inte kommer kunna räcka till för den?


Ni som har vit herde, hur ser era dagar ut tillsammans?
Går det att ha en lugn dag då och då utan att dem river huset eller måste man bo på bruksklubben varje dag i veckan?
Men jag undrar också lite över ekonomin, vad brukar ni räkna med att er hund kostar per månad och vad kostade er när ni köpte den?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Isaszalai och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Beslutsångest- vad tycker ni?   [7] 13 feb: aski 25 maj: Mira och Esther Stressad hund, rådfrågning   [9] 3 dec: Ddj 30 apr: Ayrin Akut hjälp ang beslutsångest   [2] 13 jul: Ginoman 18 jul: hundöga återkomst Beslutsångest - hundras (långt inlägg)   [19] 16 aug: Legendary 17 aug: Plastvask Beslutsångest angående valpköp   [12] 2 feb: Sommargrodan 28 feb: JagochDonna Beslutsångest vilken utbildningsnivå. Hjälp.   [24] 15 okt: Snodden forever 17 okt: Galotti Beslutsångest... Sthlm hundmässa eller inte?   [3] 4 okt: saraa 4 okt: Minsan Beslutsångest, gymnasie.. :(   [33] 12 feb: Engill 12 feb: Mimmi0Ziva Beslutsångest grand danois el leonberger   [22] 11 feb: Maliins 12 feb: Igges-matte Nu fick jag ju världens beslutsångest...   [13] 13 dec: gabriellaJ 15 dec: Yummie
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Jack Russell Terrier | Pudel | Chihuahua | Rottweiler | Shetland Sheepdog | Labrador Retriever | Schäfer
© 1998-2023 Enfinia AB