Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
9 oktober 2021 av Lona i valpforum
Re: Kliande koppel?

Hej!


Det är så enkelt som att de flesta retrieveruppfödare, åtminstone av jaktvarianterna, skickar med ett retrieverkoppel med valpen. Jag skulle påstå att de flesta jaktretrievermänniskor har det redan från det att valparna börjar gå i koppel.
Inget konstigt med att er uppfödare skickade med ett alltså, eller att ni skulle ha gjort "fel" som använt det.


Jag använder förvisso retrieverkoppel på min labbe men hon är ett särdeles välartat exemplar som alltid går fint i koppel, det har alltså i princip ingen strypfunktion på henne. 
Annars skulle jag sannolikt använt någon annan form av halsband/sele.


Jag håller med de övriga, ett brett, ställbart halsband brukar vara det bästa. Det ÄR äckligt att ha på sig ett halsband om man inte är van så det kan krävas en del träning. Jag har oftast låtit mina valpar ha halsband inne på dagarna också men då får man ha lite extra koll eftersom det finns en viss risk för att de skall fastna i något.
Låt aldrig valpen leka med andra valpar om någon av dem har sele eller halsband!


Försök att göra halsbandet till något positivt, ge tex alltid en gotta när ni tar på det. Försök dessutom undvika att dra för mycket i kopplet (vilket är lättare sagt än gjort!), locka på valpen om den inte kommer med er frivilligt ute eller om den vill gå åt "fel" håll.


Retrieverkoppel är som sagt smidiga på jakt och även i vardagen men inte för att få hunden att gå fint utan när den redan kan det. 


Annars tycker jag att det varierar från hund till hund vilket de och en själv trivs bäst med. Mina cairnterrier har tex avskytt selar i alla dess former, de har haft någon form av halvstryp. Betydligt enklare för matte att kunna hålla fram ett halsband som hunden självmant sticker in huvudet i än att behöva rota fram sin motsträviga hund från någon vrå i hemmet där den har förskansrat sig...
(Ok, lite överdrivet men de ogillar verkligen selar!)


Många rekommenderar annars sele eftersom de är snällare mot kroppen men det är en sanning med modifikation. En felanpassad sele som hunden dessutom drar snett i kan orsaka mer skada än nytta och påfallande många hundar går faktiskt omkring med en sele som hindrar rörelserna. I synnerhet på en valp kan det bli väldigt fel.


Som medlem kan du här läsa lite kort info om Lona och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Omplacerad unghund - lydnad, koppel m.m   [5] 21 maj: Tikki 23 maj: Ginza Schäfertik Mat vid diarre / kliande tänder   [1] 19 okt: qosmo 19 okt: Ayrin Beställa personligt koppel/halsband. Var?   [2] 17 okt: Draghund 18 okt: Draghund Lära valp gå i koppel   [5] 24 maj: BorderSvante 3 jun: Sussane Uppjagad hund biter/hoppar mot koppel   [2] 23 mar: zerafina 24 mar: Ayrin Utställnings koppel   [4] 29 jan: hella2 30 jan: hella2 Förändring av hund i koppel?   [2] 9 jan: LindasHundrast 13 jan: Ayrin Vad för slags koppel/hundhalsband ska man ha?   [4] 3 aug: Carold 5 aug: username Hjälp/tips angående koppel på valp   [8] 25 jul: HerrCharles 8 aug: ygdrsil Hundschampo till kliande hund   [5] 19 jun: z_z_kungen 9 jul: Anneli
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Rottweiler | Schäfer | Chihuahua | Jack Russell Terrier | American Staffordshire Terrier | Dobermann | Pudel
© 1998-2024 Enfinia AB