Nej, det är inte ok att avla på hundar som kan misstänkas få en sjuk avkomma, oavsett om detta är pga färg eller nåt annat.
För merle gäller att om man dubblerar anlaget, dvs korsar två hundar som båda bär på "merle-genen" med varandra så kan man få valpar med just dubbelt sådant anlag, och de blir ofta sjuka. Så här skriver SKK:
"På grund av den ökade risken för anomalier hos avkomman ska två hundar som båda bär på genvarianten M aldrig paras med varandra. I raser där det förekommer många olika färger, däribland gult och/eller rött, innebär merle alltså ett risktagande i aveln. Sannolikheten är stor att anlagsbärare för merleanlaget missas bland de avelsdjur som inte är svartpigmenterade, i värsta fall med defekta avkommor som följd.
I SKKs regelverk finns strikta skrivningar kring avel där M-genen är, eller kan misstänkas vara, inblandad. SKKs avelskommitté gjorde 2011 ett policyuttalande avseende merlefärg:
”Färgen merle förekommer i flera raser. På grund av de hälsorisker dubblering av merleanlaget medför är det inte förenligt med SKKs grundregler (2:3) att para två hundar som är kända anlagsbärare för färgen merle med varandra. Denna restriktion gäller även i raser där merleanlaget förekommer, men av tradition har en annan färgbenämning än merle. Harlekinfärgade hundar har anlag för merle och ska således inte paras med varandra. Merleanlaget kan finnas dolt hos hundar med gul eller röd pälsfärg. Detta bör beaktas vid avel med gul eller röd hund av ras i vilken merleanlaget förekommer.”"
https://www.skk.se/sv/uppfodning/halsa/dna-tester/olika-tester/merle/