Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
8 februari 2022 av Chinesecrestedlover i foderforum (8 svar)
Tips på nytt foder till "mag/-tarm" hund

Hej!


Jag behöver tips på olika foder som kan stämma in på mina krav. Det känns mer eller mindre lönlöst att hitta någonting som stämmer in, men jag hoppas att det kan finnas något.


Först lite bakgrund och förklaring till varför jag söker efter ett nytt foder:


Jag har en hund (Ianto) som har mag-/tarmbesvär. Han har genomgått en gastroskopi och endoskopi där provsvaren visade på inflammation/kronisk inflammation eller vad det nu kallades (värst i "bakändan" tydligen).


Efter att ha läst igenom innehållet på alla fodersorter han ätit sedan han var valp (hans problem började redan i tidig valpålder) och även testat massor med olika foder (samt testat att lägga till en sak i taget för att se vad han reagerar på); så har jag kommit fram till att han troligtvis inte tål gris/svin, nötkött, vete samt fisk (eventuellt inklusive lax, men har varit ok på foder med lite laxolja i…dock när han gått på kortison då). Dessa är de gemensamma nämnarna i den mat han reagerat på.


Efter att min lilla grabb ätit Lupo Sensitive 20/8 https://www.zooplus.se/shop/hund/hundmat_torrfoder/lupo_sensitiv/lupo_sensitive/347142?origin=hopps&q=lupo%20s&i=3&ro=2 i ca två år (vilket resulterade i en glad hund utan näringsbrist som varken kräktes eller hade diarré…äntligen efter alla år); så har Ianto precis haft sitt första skov på jag vet inte hur länge (gissar typ. två år…).


Allt var frid och fröjd även efter att vi trappat ner och tillslut slutat helt med kortisonet…tills nu (för några veckor sedan började symptomen komma och sen blev det tydligt att det inte var en tillfällighet, det var verkligen ett skov).


Det höll i sig längre än någonsin innan (flera månader efter att han slutade med kortison, tror vi slutade i somras ungefär) men nu mår han dåligt av sitt foder igen. Efter att ha diskuterat med veterinären, så har han återigen fått börja med kortison och ska få det en period (först en hög dos och sedan trappa ner igen). Veterinärens rekommendation är att jag ger honom ett hydrolyserat foder.


Mina önskemål/krav på fodret är:


* Ianto (helst mina båda hundar) ska må bra på det naturligtvis. Skulle underlätta om jag kunde köpa ett foder som båda hundarna kan äta och som de mår bra på. I Ianto´s fall innebär detta ett foder som han inte får lös avföring/diarré av eller kräks/mår illa av och i Sookie´s fall ett foder med inte för mycket fett (hon har normalt ”stålmage” och det enda foder hon inte mått bra på, har varit foder med en högre fetthalt).


* Helst gå att beställa online (ex. från Zooplus eller andra zoobutiker) och då allra helst kunna få hemleverans till dörren (har inte körkort så underlättar väldigt). Annars gå att hitta lätt dvs. att det går att köpa i ex. matbutiker eller på Granngården etc.


* Torrfoder är ett måste (vill inte ha typ. burkmat/färskfoder/barf eller liknande). Om det inte finns ett ”perfekt” torrfoder så kan jag tänka mig att blanda i lite våtmat/blötmat för att få bättre ingredienser/värden…men helst slipper jag det krånglet. Jag ger torrfoder uppblött i enlighet med veterinärens råd.


* Ska gärna finnas i lite större säckar dvs. typ. 10 kg eller mer. Så jag slipper beställa hela tiden/alternativt släpa hem på bussen eller/och förvara flera säckar (fodret jag har nu köper jag i två pack om 15 kg/säck, vill inte ha fler säckar än så hemma). Mina hundar äter mycket för sin storlek (nakenhundar).


* Helst inte megastora foderkulor, eftersom jag har småhundar (2 och 4 kilo) men de klarar ju normalstort foder trots sin litenhet. De har ju tänder (få och rejält sköra i Sookie´s fall…men ändå, hon har mjölktänder trots att hon är snart 10 år).


* Gärna hyfsat billigt, jag kan tyvärr inte lägga en förmögenhet på fodret, men vill naturligtvis ha ett bra foder som mina hundar mår bra på. Helt enkelt inte ett svindyrt foder om det går att undvika.


* Undviker helst majs/ris/sojabaserade foder om det går. Att behöva leva på ett majs/risfoder för resten av sitt kanske 15+ åriga liv…känns ju inte så där superbra. Jag vill betydligt hellre ha ett foder baserat på kött. Jag vill ge mina hundar ett foder på bra råvaror som inte innehåller massa onödigt skit och som helst inte baseras på annat än kött. Det är ju hundar vi pratar om liksom och då känns inte majs som det man vill att fodret ska innehålla mest av (och då är jag ändå Vegan…men det är ju inte mina hundar).


Ger helst inte RC eftersom jag anser att det är ett skitfoder. Hills gillar jag inte heller. Dessa båda anser jag endast lever på sitt namn (och på att veterinärer är sponsrade av företagen) …inte på vad de faktiskt innehåller.


De foder som jag fick rekommenderat till mig från veterinärens sida, ger jag inte så mycket för:


Det första var ett Royal Canin foder (vilket jag redan sagt vad jag tycker om), som dessutom innehåller "animaliskt fett" (från vad? vad innebär det?) och fiskolja (vilken fisk…och tål Ianto ens fisk?). Utöver detta så är det 19% fett i det fodret ("stålmagade" Sookie reagerade med diarré då hon fick testa ett foder på 16%…det de äter nu är det 8% fett i).


Det andra var ett Specific foder som innehåller grisfett (och jag har genom uteslutningsmetoden konstaterat att Ianto inte tål gris/fläsk…så?) och så fiskolja (som jag är osäker på om han tål…speciellt eftersom fisksorten inte specificeras). Mer ok fetthalt dock, 11,8 % men fortfarande betydligt mer än de som han äter nu. Det hydrolyserade proteinet är lax…vilket jag inte vet om han tål (lite laxolja i det han äter nu visserligen, men känns som skillnad mot att ha det som proteinkälla).


Måste jag välja mellan dessa två så har det från Specific bättre ingredienser/värden, men som sagt så innehåller det ju ingredienser som han reagerat på. Har dock precis läst om att det oftast (alltid?) är proteinet de reagerar på, betyder det att detta kan fungera då, trots hans allergi mot fläsk?


Någon som vet ett spannmålsfritt och hydrolyserat torrfoder som inte bara består av skräpingredienser och ingredienser där man inte vet vad det är för djur det kommer i från/djur han visat sig inte tåla?


Det foder han äter nu är baserat på kyckling, vilket är det han har tolererat bäst av alla foder jag prövat sedan han var åtta veckor (han är 5,5 år nu). Han har även klarat av att äta lammöron utan att jag märkt av några besvär. Min gissning är därför att det helst bör vara kyckling och i andra hand lamm i fodret.


Min grabb hade ett extremt långvarigt och problematiskt skov (innan vi hittade det foder han äter nu). Då kunde han inte äta annat än ris och kyckling i extremt små portioner (vi snackar typ. max en tesked/gång när det var som värst).


Detta ledde till en mager hund utan färg (han blev inte ens solbränd som vanligt på sommaren utan såg ut som en vetebrödsdeg, nakna hundar blir normalt sätt mörkare under sommaren) och en hund med ännu mindre päls än normalt (han är ju naken, men han fick kortare och mindre tätt hår på skallen samt det pyttelilla han har på kroppen på ett ställe försvann helt). Ett starkt tecken på näringsbrist med andra ord; blek och tappar hår. Jag vill verkligen inte tillbaka dit.


Jag la sedan försiktigt till lite annat för att försöka ta reda på vad det är han reagerar på och kom fram till att vete verkligen satt igång honom medan ex. ägg gick bra. Jag kom då fram till att det foder han fått innan skovet inte skulle fungera (det innehöll nämligen vete) och testade mig sedan fram till det han ätit de senaste två åren.


Om jag fick bestämma så hade jag inte bytt foder, han fungerar fint och mår bra på detta foder…men bevisligen bara om han även får äta kortison också. Innan har dock inget foder vi prövat fungerat ens med kortisonet (längre än en kort period om kanske några veckor eller nån månad). Veterinären verkar dock inte vilja att han ska fortsätta äta kortison så...har inte mycket till val; måste hitta ett nytt foder (och då ett som fungerar utan kortison).


Uppskattar alla tips jag kan få (utom tips på färskfoder, barf osv. som jag inte kommer ge honom, så jag undanbeder mig den typen av råd). Tack på förhand.


/Chinesecrestedlover


Ps. Bilden då han är inne = när han var undernärd, extremt blek och hade tappat hår. Bilden ute på fäll = som han normalt ser ut sommartid. Dessa bilder är tagna olika år, men vid samma tid på året!! ds.

Bilder:

Som medlem kan du här läsa lite kort info om Chinesecrestedlover och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Viktreducerande foder, fungerat??   [9] 16 jan: pipilotta 19 jan: Ayrin Ang viktreducerande foder...   [10] 8 dec: pipilotta 13 dec: pipilotta Dr Clauder`s Foder   [2] 6 okt: duende 6 okt: pipilotta Svensktillverkade foder   [3] 25 sep: saraleppanen 6 dec: Lighteninglog Foder för kastrerade   [6] 29 aug: Superhoven 31 aug: Gurkans Smuts öronen foder   [13] 25 jul: Recard 26 jul: Puddingpastejn Foder till valp   [19] 19 jun: Fjärilsligan 26 jun: aenima Vad får din jaktlabbe för foder?   [0] 6 maj: Nalle och Tindra Hur mycket foder ger ni era jakt labradorer?   [0] 25 jan: Nalle och Tindra Foder för kastrerade kontra lightfoder   [2] 15 maj: Superhoven 16 maj: Gurkans
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Jack Russell Terrier | Rottweiler | Dobermann | Chihuahua | Grand Danois | Pudel
© 1998-2024 Enfinia AB