Diskutera, läs
Hundforum
Chat
Medlemmar
Hundar
Bloggar
Medlemsbilder
Medlemsfilmer
Jag & mina vänner
Händelser
Statusförändringar
Mina händelser
Min profil
Mina vänner
Mina meddelanden
Annat i Rastplatsen
Hundkalender
Mina tjänster
Hjälp

Antal online:
( gäster)
 
3 november 2022 av NorrNorr i valpforum (7 svar)
Flexi till sele?

Hej. Har en valp på snart 10 veckor, bor i en lugn del av en liten stad. Hon är cool och sover mest. 

Bor intill ett fält där jag brukar släppa henne lös (om hon är pigg nog att vara där och ingen annan är på fältet). 
Det är min första hund och jag har förstått att det finns flera åsikter inom hundvärlden, så jag läste på innan och bestämde mig för vad jag ville testa på i koppelväg till valpen.

Bestämde mig för att börja med ett fast halsband och mycket lättviktig långlina (4 meter), inte flexi. Detta utifrån mina förutsättningar och tankesättet att jag vill lära henne ha halsband och koppel men uppleva en stor "frihet" och i huvudsak fokusera på god kontakt och sen öka på "gå fint" träningen. Jag vill inte att hon ska förknippa halsband med en känsla av drag helt enkelt. 

Jag tycker det har fungerat bra, linan är dessutom elastisk vilket ger en mjukare framtoning ifall jag behöver bromsa henne lite (korrigerar aldrig med ryck, det gör väl ingen idag?). Det funkade extra bra när snön kom och linan bara "flöt" med oss. 

MEN sen smälte snön och det blev is och slask = långlinan är snuskblöt och fastnar hela tiden = grundtanken funkar inte med nuvarande väder. 

När jag såg mig omkring här så har majoriteten av hundar, både valpar och vuxna flexi till sele eller halsband. 

Så... Min nästa tanke var att testa sele och flexikoppel, hade egentligen tänkt introducera detta till henne när hon blir lite äldre och få henne att förknippa det med "skog och spårning". Har ett "valpkoppel" också men tycker det är löjligt kort och ger henne noll rörelsefrihet att sniffa och upptäcka så det "trycket" vill jag inte ha mot hennes hals nu när hon är så liten och bara en busig bäbis. 

Nå, hon verkar föredra selen framför halsbandet och det är GUDARS så skönt att slippa ett koppel som släpats genom slasket. 
Jätteskönt att slippa hålla koll på kopplet också vid uppsamling, det bara samlas av sig själv...

Men, får lite dåligt samvete också, det är ju ändå ett litet motstånd även om hon har sele? Flexin är bara 5 meter och jag har tänkt öva in mig själv att använda låsläget och "bromsa" på samma sätt som jag gjorde med långlinan. 

MEN

1. Är det någon annan här inne som använt flexi på valp i sele?
2. Lät ni valpen gå i "bara" flexifunktionen eller använde ni låsläget också och "handbromsade"? 
2. Hur gick det med era valpar och koppelträning?
3. Förvandlades dem till draghundar?


Som medlem kan du här läsa lite kort info om NorrNorr och gå vidare till medlemsprofilen.
Svara på detta inlägg

Alla inlägg i denna diskussion

Liknande diskussioner:

Tråd startad
Senaste svar
Flexi+Halti/Gentle leader/Nosgrimma   [6] 30 dec: Arbetslust 31 dec: syteryster Finns det 8 meters flexi för små hundar?   [4] 10 jun: Louies matte 10 jun: Brazlover Reservdelar till flexi koppel, finns det?   [2] 29 apr: z_Aussied 29 apr: z_Aussied Vad är det med dessa fördomar mot flexi?   [50] 15 aug: z_Amy&Lajka 15 aug: exis Flexi koppel, vad ska man välja?!   [18] 9 aug: FilippaColstrup 9 aug: Xelda Har nu FLEXI-tummar..?   [1] 28 apr: pipilotta 28 apr: Krokodilen Flexi-koppel på gott och ont   [12] 23 apr: ancan 24 apr: oretjej Vad är flexi, om inte en långlina?   [18] 21 apr: sosza 22 apr: Ida med Gizmo Tankar om flexi-/rullkoppel   [21] 12 okt: Zeldrud 12 okt: SanCha halti plus flexi koppel på sin agressiva hund   [16] 6 maj: Hultman 6 maj: Hultman
 

NÅGRA AV VÅRA TJÄNSTER

Hundannonser Kennelsida Verksamhetssida Info om tjänster

VOVVE.NET

Om Vovve.net Kontakta oss Annonsera på Vovve.net Varumärket "Vovve"

FÖLJ VOVVE PÅ FACEBOOK

FÖLJ VOVVE ÄVEN PÅ ...

Vovve.net

TIPSA VOVVE

Något som är fel på sidan ovan?
Tryck här för att rapportera fel eller tipsa Vovve.

VOVVES NYHETSBREV

 
Populära raser idag:   Schäfer | Rottweiler | Grand Danois | Chinese Crested Dog | Jack Russell Terrier | Golden Retriever | Pudel
© 1998-2024 Enfinia AB