Hejsan och grattis till hunden! :)
Han är en unghund med allt vad det innebär, så till viss del får du kanske leva med att han är skällig och uppspelt en period. Det är lite typiskt "tonåringar" att hjärnan inte riktigt funkar som den ska i hormonstormarna alla gånger...
Bra att du ser till att han sitter och är lugn innan du släpper ut honom, det är en bra vana att bygga :)
Det finns lite olika metoder för att jobba med att hunden inte ska dra i kopplet. En metod jag tycker är bra är att använda både halsband och sele på hunden när man går ut. När kopplet är satt i selet så är det "hopp o lek" och hunden får dra om den vill. Kopplar du i halsbandet så ska hunden däremot gå fint, och eventuellt dragande leder till att du stannar, tar tag i selet eller halsbandet och drar tillbaks hunden till dig (vänligt!). Far den iväg drar du tillbaks den och inte förrän den är vid din sida i slakt koppel kommer ni framåt.
Ett av de stora problemen att lyckas med koppleträningen är nämligen att man själv som förare inte klarar av att vara konsekvent. Ibland har man bråttom/inte lust och hunden får dra sig fram till saker. Detta gör att det blir svårare för hunden att begripa vad vi menar. Detta löses här genom att skillnaden koppel/sele blir tydlig för hunden.
Ett tips är att initialt inleda promenaden med kopplet i selen så han får bränna lite energi innan du börjar kräva något av honom.
Vad gäller hundmöten så fortsätt avleda med godis om det fungerar. Du bygger en bra vana där hunden lär sig att det lönar sig att vara hos dig när andra hundar kommer. Det är absolut ingen nackdel om du leder honom förbi med godis eller kastar godis på marken så han får söka.
Vad gäller sängen hade jag nog satt den nya hunden i en kompostgallerinhägnad nattetid så att det inte blir några onödiga konflikter. När hundarna sedan hunnit vänja sig vid varandra kan du låta honom sova honom i sängen om du vill.